Promo sadržaj

Komentari 0

Online studiranje: Sve atraktivniji model obrazovanja u Hrvatskoj

Online studiranje: Sve atraktivniji model obrazovanja u Hrvatskoj

Online studiranje ili učenje na daljinu danas je standard u europskom sustavu obrazovanja. U Hrvatskoj se prihvaćanjem napredne informatizacijske i komunikacijske infrastrukture te u uvjetima neizvjesne epidemiološke situacije sve više razvija model online studiranja

Online studiranje omogućuje praćenje nastave iz sigurnosti vlastitog prostora, a istovremeno studentima omogućuje pristup svim nastavnim materijalima i sadržajima neophodnima za uspješno svladavanje gradiva.

Spomenimo i to da je posebno atraktivan zaposlenim studentima, koji kroz ovaj model mogu uskladiti sve privatne i poslovne obveze.

Veleučilište Baltazar izvodi dva studijska programa u online obliku: Poslovanje i upravljanje te Menadžment javnog sektora.

Studenti koji slušaju online nastavu u realnom vremenu, bez obzira na svoju lokaciju u tom trenutku, sudjeluju na predavanjima putem virtualne učionice, izvršavaju obveze i zadatke kao i studenti u dvorani te su interaktivno uključeni u nastavu. Upravo se takav oblik studiranja danas pokazao vrlo atraktivnim i doslovno nužnim s obzirom na epidemiološku situaciju.

Naš je primarni cilj polaznike kvalificirati da sutra nađu bolji posao, za koji su zainteresirani i u kojem uživaju, te kojim sebi i svojoj obitelji mogu osigurati bolja primanja“, kaže nam Petra Popek Biškupec, prodekanica s Baltazara, i nastavlja: „Kontinuirano pratimo i procjenjujemo zanimanja budućnosti te razvijamo nove programe kroz koje će naši polaznici usavršiti vještine i kompetencije u skladu sa suvremenim potrebama tržišta rada. Upravo zbog toga posvećeni smo unaprjeđivanju studijskih programa prema europskim smjernicama i standardima kvalitete u prostoru visokog obrazovanja.

U skladu s time, online studijski programi Veleučilišta Baltazar kreirani su prema najnovijim Europskim standardima kvalitete u obrazovanju i verificirani od Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Putem sustava za učenje na daljinu provode se razne aktivnosti u obliku kvizova, seminara, zadataka, case studyja, kritičkog osvrta…

Ishodi učenja za online studijski program i za svaki kolegij zasebno potpuno su jednaki kao i kod klasičnog studijskog programa. Posebno se naglašava i traži kontinuirani rad, timski rad, kritičko i stvaralačko razmišljanje te pronalazak vlastitih putova do ciljanih rezultata, pojašnjavaju u Baltazaru.

Online oblik studiranja zahtijeva posjedovanje računala, pristup na širokopojasni (ADSL) internet, informatičko-informacijsku pismenost, mikrofon i kameru, a Veleučilište organizira uvodnu edukaciju „Studij na eBaltazaru“.

Kako za sve, tako i za online način studiranja postoje prednosti i mane koje navode studenti koji se, recimo i to, uglavnom odlično snalaze i odgovara im ležernost koju donosi ovaj način edukacije.

Nema kašnjenja, žurbe, spremanja, predavanje doslovno možete slušati u pidžami – ako vam je takav dan.

Ako ne morate ni putovati do fakulteta, manji su i troškovi pa samim time štedite na prijevozu.

Nastava na daljinu prisilit će vas da usavršite svoje informatičke vještine. Naučit ćete koristiti razne platforme i iskoristiti sve pogodnosti koje one pružaju, što bi vam moglo koristiti u budućoj karijeri, odnosno u prisustvovanju sastancima i njihovu vođenju, rješavanju potencijalnih tehničkih poteškoća i slično.

Ako govorimo o nedostacima, prvi, ali nimalo zanemariv nedostatak jest izostanak druženja s kolegama i ispijanja kava. To se uvijek može dogovoriti naknadno, no onaj moment „ajmo radije na kavu“ ne može se zamijeniti.

Tehničke poteškoće, internet koji puca i loša veza svakako nisu poželjni, no, budimo realni, događaju se, tako da je to nedostatak na koji morate biti spremni – i vi i profesori.

Prava, obveze i status studenata online studija izjednačeni su s pravima, obvezama i statusom izvanrednih studenata. Diploma stečena online hibridnim studijem ravnopravna je onoj stečenoj klasičnim studijem.

Sve u svemu, kada sve ove čimbenike uzmemo u obzir, online studiranjem možete dobiti jednaka znanja te nikakva niti epidemiološka kriza nije prepreka studiranju!

Sve o online studiju na Baltazaru provjerite na Bak.hr.