Obavijesti

Promo sadržaj

Orion: Sve svjetske metropole i mnogi hrvatski gradovi tradicionalno pucaju novogodišnje vatromete

Orion: Sve svjetske metropole i mnogi hrvatski gradovi tradicionalno pucaju novogodišnje vatromete
8

Trendovi u susjednim zemljama i posebice u svijetu potpuno su drugačiji. Ako govorimo o novogodišnjim vatrometima, dovoljno je pogledati europske i svjetske metropole

1. S obzirom na medijske napise i nedavnu inicijativu za otkazivanje novogodišnjih vatrometa, kakav je stav vaše kompanije i što se trenutno događa na tržištu?

Kao tvrtka koja se već 30 godina bavi distribucijom zabavne pirotehnike i izvođenjem svih vrsta vatrometa, možemo slobodno reći da na tržištu ne osjećamo nikakve promjene. Upoznati smo s inicijativom o kojoj govorite, međutim radi se o manjoj grupaciji ljudi i nastojanjima koja su više lokalnog karaktera.

Trendovi u susjednim zemljama i posebice u svijetu potpuno su drugačiji. Ako govorimo o novogodišnjim vatrometima, dovoljno je pogledati europske i svjetske metropole. Fotografije i snimke njihovih novogodišnjih vatrometa obilaze cijeli svijet, radi se o mega spektaklima. Sydney, Paris, Dubai, New York, Hong Kong… popis je beskonačan i kao da se natječu koji grad će imati ljepši, veći, bogatiji vatromet. Ispucavaju se na glavnim trgovima gdje se okuplja najveći broj ljudi, a ne na periferijama gradova. Većina zemalja Europe i drugdje u svijetu, mnogo su fleksibilnije po tom pitanju od Hrvatske i u zakonodavnom smislu.

Višestoljetna je tradicija i kod nas i svugdje u svijetu da se u novu godinu ulazi uz vatromet. I ne samo to, mnoge se druge manifestacije, muzički festivali, sportska natjecanja, svi bitni javni događaji obilježavaju uz vatromet i u ostatku godine.

2. Čitatelje možda najviše zanima kakav je proces od početne ideje ili potrebe za vatrometom pa sve do realizacije.

Ono što nam je najbitnije i početna točka kreiranja svakog profesionalnog vatrometa jesu želje i potrebe naručitelja. Od inicijalnog kontakta gdje klijent izrazi potrebu za izvođenjem vatrometa, neprekidno osluškujemo njegove želje i u suradnji s njim pronalazimo najbolje rješenje. Orionov tim se sastoji od niza profesionalaca koji sudjeluju u procesu izrade vatrometa. Koja je prigoda, koji je budžet, koje su preferencije naručitelja, sve to nam je bitno za realizaciju projekta.

Lokacija je isto tako jedan od bitnih faktora koji utječe na mogućnost izvođenja vatrometa. U cijelom tom procesu, naručitelj ima minimalne obaveze, sve je na nama, od sugestije koji je tip vatrometa najbolji odabir za pojedini event, do ishođenja potrebnih dozvola, projektiranja i u konačnici ispucavanja.

Naše mogućnosti gotovo da nemaju ograničenja, od klasičnih vatrometa, do vatrometa na vodi, piromuzičkih vatrometa na koje smo posebno ponosi, svadbenih vatrometa i mnogih dugih.

Osim izvođenja vatrometa, izvodimo i specijalne i scenske efekte na raznim eventima, glazbenim festivalima, koncertima, sportskim događanjima, kazalištima.

3. Stječe se dojam u javnosti da su vatrometi rezervirani samo za Novu godinu? Je li tome baš tako.

Ne, javni vatromet nije rezerviran samo za Novu godinu. Naša je tvrtka angažirana cijele godine na izvođenju javnih vatrometa i tu bilježimo i stalni porast potražnje, nikako pad.

Doček Nove godine već se tradicionalno organizira na glavnim gradskim trgovima i javnim prostorima uz vatromet i to je vrijeme u godini kada je opseg posla pojačan. Ali, tu priča s vatrometima ne staje, izvodimo ih i u ostatku godine. Naručitelji su pravne osobe, gradovi, županije, kulturna društva, sportski klubovi, kao i mnogobrojne fizičke osobe.

Pokretanje videa...

Orion: Sve svjetske metropole i mnogi hrvatski gradovi tradicionalno pucaju novogodišnje vatromete 02:53

Važno je napomenuti da se tu isključivo radi o profesionalnim vatrometima koje mogu izvoditi jedino profesionalni pirotehničari, nikako građani sami, i za čije je izvođenje potrebno ishoditi dozvolu nadležnih tijela.

Tijekom razdoblja prodaje pirotehnike u prosincu, građanima je u fokusu zabavna pirotehnika i vatrometne baterije, kako ih mi zovemo – boxevi, oni koje mogu sami ispucati i koristiti za vlastite potrebe.

4. Znači li to da građani mogu samostalno ispucavati vatromet?

Da, naravno, ako govorimo o zabavnoj, a ne profesionalnoj pirotehnici. Prodaja zabavne pirotehnike dozvoljena je od 15.12. do 1.1., a upotreba od 27.12. do 1.1. Jedino F1 kategorija pirotehnike, ono što mi popularno volimo zvati party pirotehnika, ona je dozvoljena za kupnju i upotrebu za sve starije od 14 godina tijekom cijele godine i može se pronaći na svim našim prodajnim mjestima, kao i na policama većih trgovačkih lanaca.

5. Ako govorimo o zabavnoj pirotehnici, kakav je udio u potražnji kupaca vatrometa u odnosu na ostatak pirotehničkog asortimana, raketa, rimskih svijeća i ostalog?

Sve veći svake godine. Građani su tradicionalno navikli ulaziti u novu godinu s vatrometom. Ako nisu na organiziranom javnom dočeku, oni slave u krugu obitelji i prijatelja i tada, jednako tako, žele uživati u vatrometu. Svake godine u našu ponudu uvodimo nove vatromete, drugačijih, bogatijih efekata i gotovo profesionalne koreografije, ali i one manje, cjenovno pristupačnije vatromete. Kupci na to odlično reagiraju i imamo samo pozitivne reakcije.

6. I za kraj, što biste poručili vašim kupcima, a i svima koje zbunjuju oprečni medijski napisi vezano uz upotrebu pirotehnike.

Najvažnije, želimo im zdravlje i sreću u novoj godini, njima i njihovim najmilijima. Kao i svake godine, apeliramo na njih da na siguran način koriste pirotehniku i da uživaju u ovim blagdanskim danima.

Gdje god slavili Novu godinu, na gradskim trgovima ili u privatnom aranžmanu želimo im da se dobro provedu. Želimo im onakvo vatrometno veselje u kakvom mogu uživati i stanovnici svih velikih svjetskih metropola

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume