Obavijesti

Promo sadržaj

Osjećate li bol u zubima nakon što se probudite?

Osjećate li bol u zubima nakon što se probudite?
4

Prethodna godina bila je veliki test živaca za većinu svjetske populacije. Krajem 2019. godine teško da smo mogli zamisliti ono što nam je 2020. donijela

Stres osim što utječe na psihološko stanje svakako može utjecati i na naše navike i zdravlje. Jedan takav problem koji su hrvatski i svjetski stomatolozi uočili jest škrgutanje zubima. Škrgutanje zubima nesvjesna je navika koja se najčešće odvija noću dok spavamo, najčešće je posljedica stresa i u velikoj mjeri uništava zube. Najveći je problem što često nismo ni svjesni da škrgućemo zubima osim ako nam to ne kaže netko tko spava pored nas.

U rujnu 2020. godine u izjavi za New York Times, jedan stomatolog je iznio podatak da je u posljednjih šest tjedana pregledao više pacijenata s oštećenjima zuba, nego u posljednjih 6 godina.

Sličnu informaciju dobili smo i iz Štimac centra dentalne medicine iz Zagreba. U ovaj dentalni centar uputili smo se kako bismo iz prve ruke dobili saznanja vezana uz količinu oštećenja na zubima koje je uzrokovala stresna 2020. godina.

Dr. Maja Jagodić-Štimac, glavna dijagnostičarka Štimac centra osoba je koja dočekuje i pregledava pacijente kada prvi puta  dođu u kliniku te je s nama podijelila iznenađenje s brojem pacijenata koji dolaze s posljedicama škrgutanja zubi. “U centru smo u prethodnoj godini primijetili znatno povećanje dolazaka pacijenata zbog problema istrošenih odnosno izgriženih zubi. Iz istog razloga potražnja za protetikom nam je osjetno porasla. Probleme estetske i funkcionalne prirode na zubima možemo riješiti, no svim svojim pacijentima nastojimo naglasiti da briga o sebi mora krenuti iznutra.

Osim problema ružnog izgleda izgriženih zubi, ovaj problem, stručno nazvan bruksizam, dovodi i do oštećenja usne šupljine i vilice. Trošeći mišiće i tetive u čeljusti, uzrokuje propadanje cijelog donjeg dijela lica. Može vam također prouzročiti i bol u predjelu lica, vrata, glavobolje te uhobolje. Iz tog razloga bitno je obratiti se svom stomatologu na vrijeme te krenuti s terapijom dok još nije prekasno.

Kako riješiti probleme bruksizma objasnila nam je Elena Štimac Vukojević, doktorica na specijalizaciji iz stomatološke protetike, koja se s takvim slučajevima gotovo svakodnevno susreće u dentalnom centru svoje obitelji.

"Osobe koje škrguću zubima ili takozvani bruksisti dijele se u tri skupine. Najblaži oblici bruksista svoj problem mogu riješiti samo noćnom udlagom za zube koja im omogućuje da stanje škrgutanja primire, odnosno da svoje zube zaštite od lomljenja i trošenja udlagom. Druga vrsta bruksista su oni koji škrguću jako i već dulje vrijeme te su u određenoj mjeri već svoje zube oštetili pa je potrebno nekim protetskim radom (ljuskicama ili krunicama) sanirati oštećene zube kako bi se zaustavilo propadanje. Naravno nakon toga ponovno se preporučuje udlaga kako bi se i novi zubi zaštitili od loma i treskanja. Zadnji stadij bruksista je onaj kod kojih je većinski dio zuba ili zubi pojeden i kod njih ne postoji druga opcija osim kompletne protetske rehabilitacije, možda čak i promjena zagriza."

Pretpostavljamo da će se mnogi od nas naći u nekom od ovih slučajeva. Dobra vijest jest da se ovakvi slučajevi rješavaju uspješno stomatološkim terapijama pa smo tako saznali i koliko brzo se oštećenja nastala škrgutanjem mogu riješiti.

U nekoliko koraka do obnovljenog zdravlja i estetike

Rehabilitacija dentalne situacije uzrokovane škrgutanjem zubi rješava se u Štimac centru u nekoliko brzih i jednostavnih koraka. Nakon dolaska u ordinaciju na prvi pregled i dijagnostiku inicijalnog stanja, slijedi pripremanje zuba za potrebne zahvate te uzimanje otiska za izradu protetskih nadomjestaka.

Laboratorij centra izrađuje zatim navlake u obliku krunica ili ljuskica i doktor ih prenosi u usta pacijenta. Sam proces može biti gotov u tjedan do dva, ovisno o tome koliko dugo se zub mora pripremati. Nakon dobivanja novih navlaka, kako bi se ublažile posljedice nastavljenog škrgutanja, preporuka je i izrada noćne udlage.

Ako vam je potrebna samo noćna udlaga za zaštitu od škrgutanja, ona može biti gotova i u roku od samo jednog dana. Uzima vam se otisak zuba, a u dentalnom laboratoriju se udlaga izrađuje u roku od samo nekoliko sati. Ako patite od ovakvog problema sa zubima, pravo je vrijeme da intervenirate i obratite se za pomoć stomatologu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin