Obavijesti

Promo sadržaj

Ova djeca nemaju za mandarine niti su ikad vidjeli more. Promijenimo im budućnost

Ova djeca nemaju za mandarine niti su ikad vidjeli more. Promijenimo im budućnost
4

Od 20.12.2021. do 15.1.2022. za svaku transakciju provedenu Mastercard® i Maestro® karticama u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske odvajat će se dio za sprječavanje siromaštva

U vrijeme blagdana osjećaji zajedništva, mira i privrženosti bližnjima veći su nego ikad. I mada blagdane ne čine pokloni, oni su ipak nešto što nas sve razveseli. Mnogima se pokloni pod borom podrazumijevaju, no nažalost u Hrvatskoj je i puno onih koji si ne mogu priuštiti ni osnovne namirnice za blagdanski stol, a kamoli poklone.

Prema istraživanju Ekonomskog instituta („Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj“) iz 2019. godine, gotovo 300.000 djece u našoj zemlji živi u siromaštvu, često bez osnovnih životnih potrepština. Navedeno istraživanje iznosi još jednu poražavajuću statistiku: svaki peti član siromašnih obitelji izjavio kako je barem jedan član kućanstva u zadnjih mjesec dana išao gladan na spavanje.

Njima se blagdani zapravo ne razlikuju od drugih dana, a u situaciji kad svojoj djeci ne mogu priuštiti ni najmanju sitnicu, roditeljima se lomi srce. O djeci, ali i o obiteljima koje žive u rizičnim uvjetima brine Udruženje „Djeca prva“, a upravo su roditelji djece koja su štićenici tog Udruženja podijelili koliko je tužno kad na najskromniju želju svojih mališana moraju reći „ne.

„Teško je… Na primjer, dijete je bolesno, a ja nemam novaca da kupim mandarine ili neko drugo voće. Ili me traži čokoladicu koji košta 4-5 kuna, a ja nemam i kažem djetetu: „Nemam danas, kupit ćemo sutra. Ne mogu, moram čuvati novce za kruh“, ispričala je mama Sadika. Mama Natalija samohrani je roditelj i priznaje da se nerijetko nađe u situaciji kad svom djetetu ne može priuštiti osnovno.  

„Ja svojim curicama to objasnim na način da je puno nepravde na ovom svijetu, da je moj posao jako potplaćen i da na kraju mjeseca dobijem jako malo novaca, iako radim svaki dan“, kaže Natalija.

„Osjećam se loše zbog situacije, ali ne mogu tu ništa. Kći ima 15 godina, ide u prvi razred srednje škole i ne zna voziti bicikl jer nikada nije imala bicikl. Sin ima 9 godina, isto ne zna voziti bicikl. Ne zna plivati niti je bio na moru. Ni on ni kćer nisu nikada bili na moru. U školi nas je učiteljica pitala znaju li nam djeca plivati, jedino sam ja napisala da ne znaju“, ispričala je tužno mama Ivka.

Nažalost, ovo su samo neke od priča roditelja čija djeca odrastaju u siromaštvu. No kako u blagdansko vrijeme jača osjećaj zajedništva, tako jača i osjećaj empatije, a svi mi možemo svojim malim doprinosom pomoći da djeca i roditelji koji žive u siromaštvu dobiju priliku za bolje životne uvjete.

Kao nastavak aktivnosti u sklopu globalnog partnerstva s UN-ovim Svjetskim programom za hranu (World Food Programme), Mastercard će u Hrvatskoj četvrtu godinu zaredom, osim donacije za osiguravanje školskih obroka za djecu u Ruandi, sredstva donirati i Udruženju „Djeca prva“ za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj s djecom predškolske i školske dobi.

S ciljem borbe protiv gladi školske djece, u suradnji s partnerom Konzumom u razdoblju od 20. prosinca 2021. do 15. siječnja 2022., za svaku transakciju provedenu Mastercard® i Maestro® karticama u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske odvajat će se dio za donaciju koja će biti podijeljena na dva jednaka iznosa te uručena svakoj od inicijativa.

Od 2012. kada je sklopljeno partnerstvo sa Svjetskim programom za hranu, Mastercard svake godine u sklopu svoje kampanje Priceless Causes doprinosi osiguravanju sredstava za školske obroke u ugroženim dijelovima svijeta, kao što je primjerice Ruanda. Samo u prošloj godini je zahvaljujući aktivnostima u 20-ak zemalja središnje i istočne Europe osigurano preko 2,5 milijuna obroka. Ove aktivnosti uvelike doprinose ostvarenju glavnog cilja Programa, a to je suzbijanje gladi u svijetu do 2030. godine. ne uvjete. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura