Jeste li ikad bili na Bundevijadi? Kraljica jeseni ovaj vikend održava se u Vrbovskom | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Jeste li ikad bili na Bundevijadi? Kraljica jeseni ovaj vikend održava se u Vrbovskom

Jeste li ikad bili na Bundevijadi? Kraljica jeseni ovaj vikend održava se u Vrbovskom

Od kada je cesta i željeznica u Vrbovskom, od tada je i gostoprimstva njegovih divnih ljudi. Nekad karavane, gostionice i konačišta, a danas hoteli, poticaji za mlade obitelji od 100.000 kn i velike manifestacije - Vrbovsko je top destinacija!

VIDEO

Smješteno na krajnjem istočnom dijelu Gorskoga kotara, na putu koji povezuje more i kontinent, Rijeku i Zagreb, Vrbovsko je već stoljećima mnogim Hrvatima omiljeno izletište. Osim odlične lokacije, ovaj grad privlači mnogobrojne posjetitelje nenadmašnim prirodnim ljepotama, poput zaštićenoga krajobraza Kamačnika i vidikovca Orlove stijene, s kojeg se širi pogled na prekrasnu dolinu rijeke Kupe i sela susjedne Slovenije. 

Dobri ljudi i još bolja hrana

Ipak, najveća prednost ovoga grada su ljudi, koji znaju uživati u hrani i koji će kao dobri domaćini ugostiti svakog posjetitelja. Na njihovu se stolu inače mogu naći prave goranske gastronomske delicije – jela od divljači, krumpir, domaći sir i kiseli kupus te poznata štrudla od borovnica i šumskog voća.

Neke od navedenih specijaliteta imat ćete prilike probati 8. i 9. listopada na Bundevijadi - izložbi autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskoga kotara. Oba dana Bundevijade očekuje vas kulinarski show „Gorski kotao", a za posjetitelje će kuhati poznata Vrbovščanska gastro blogerica Valentina Vukadinović i otkriti jedinstvenu priču istkanu od ljubavi i slasnih zalogaja spravljenih po receptima iz stare bilježnice Merice Majetić koju je pronašla na tavanu kao ostavštinu iz obitelji svog supruga. 

O manifestaciji koja djeluje već godinama u kontinuitetu, a odoljela je čak i situaciji sa strožim epidemiološkim mjerama te se održala i u razdoblju pandemije, razgovarali smo s gradonačelnikom Vrbovskog Draženom Mufićem.

- Ovogodišnja se Bundevijada, mogli bismo reći, vraća kući, u Gradsku sportsku dvoranu Vrbovsko. Naime, posljednje smo dvije godine zbog epidemioloških mjera morali održavati ovu manifestaciju na otvorenome, pod šatorom, što je bilo dobro privremeno rješenje, ali dvorana nam je ipak draža jer može primiti više izlagača. Također, Bundevijada ove godine postaje punoljetna, što ćemo obilježiti na poseban način - kaže nam naš sugovornik te dodaje kako posjetitelji mogu očekivati više od stotinu izlagača autohtonih domaćih proizvoda te cjelodnevni zabavni i kulturno-umjetnički program, koji će voditi voditeljica i glumica Doris Pinčić. 

Narančaste jesenske delicije 

No što je to što ovu manifestaciju čini tako posebnom? Kao što joj i ime govori, riječ je o bundevama ili tikvama i bučama, kako ih još neki zovu, koje su gradonačelniku Mufiću, ali i njegovim sugrađanima, najslađa jesenska delicija. 

Znate li da bundeva u prosjeku ima 500 sjemenki te da je apsolutno svaki dio ove voćke - da, bundeva je tehnički voće te s krastavcem i dinjom spada u porodicu tikvovki - jestiv? I da postoji više od 45 različitih sorti bundeve? A najbolje je što sastav bundeve čini 90% vode, zbog čega ovu namirnicu svrstavaju u niskokaloričnu hranu. Također, bundeve imaju više vlakana od kelja, više kalija od banana te su bogate magnezijem i željezom.

Najteža bundeva u svijetu potječe iz Italije, s rekordnih 1226 kilograma svrgnula je s trona prošle godine svoju prethodnicu iz Njemačke. Pitali smo našeg sugovornika mogu li i bundeve iz Vrbovskoga konkurirati ovim brojkama ili je riječ o mnogo manjim primjercima.

- Od kada je Bundevijade i natjecanja za najtežu bundevu, dobro pamtim da je najteža imala oko 250 kilograma. Ta je bundeva bila velika kao čamac, ali nikako ne bi mogla konkurirati ovoj iz Italije. Uzgojitelji tako velikih primjeraka obično dolaze iz okolnih krajeva, kao što je Ogulin, dok Vrbovščani često odnesu pobjedu u kategoriji najinteresantnije i najmanje. Inače se na tim natjecanjima za najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu natječu OPG-ovi iz raznih dijelova Hrvatske, kojima je to ujedno prilika za promociju vlastitih proizvoda - kaže nam nasmijani gradonačelnik Mufić.

5
| Foto: Grad Vrbovsko

Svi su dobrodošli na Bundevijadu

Osim bundeva, Bundevijada ima mnogo bogatog sadržaja koji nudi posjetiteljima. Od hrane, štandova i folklora do poznatih osoba i atraktivnih natječaja - ova je manifestacija pravi recept za ispunjen vikend.

- Mnoge posjetitelje privlači to što će imati priliku kupiti prirodne i domaće proizvode, a uz to, listopad je vrijeme u kojem svi žele osigurati sebi zimnicu. S obzirom na to da imamo najraznovrsnije proizvode i izlagače iz praktički cijele Hrvatske, već godinama bilježimo odličnu posjećenost i upravo nam to omogućuje da svakoj sljedećoj Bundevijadi dodajemo razne nove i zanimljive sadržaje - kaže Mufić. 

- A uvijek je interesantno predstavljanje tradicije i običaja Gorskoga kotara. Za to su zadužene naše lokalne udruge, ali i djeca iz vrtića i škola, koji će imati vlastite izložbene kutiće. Bude tu svega, od prikaza nekadašnjih pastirskih igara, do pletenja, štrikanja i revije folklornih odjevnih kombinacija. Prisjećanjem na tradicionalne vrijednosti ovoga kraja, želimo očuvati  običaje te ih  predstaviti našim posjetiteljima. Takvi običaji uvijek evociraju lijepe uspomene ,pobuđuju osjećaj topline i iskrene  dobrodošlice   - objasnila nam je Tatjana Kušić, koja je zadužena za većinski dio organizacije Bundevijade. 

Bundevijadu vole i poznate face, kako svjedoče iz gradonačelnikova ureda.

- Do sada su svake godine bili Mirza Džomba i njegova supruga Belma, a povremeno dođu i Šajeta, Drele, Rene Bitorajac, koji inače ima ovdje kod nas vikendicu - veselo nam priča naša sugovornica. 

Grad Vrbovsko vas očekuje!

Ovogodišnja je Bundevijada 8. i 9. listopada u Gradskoj sportskoj dvorani Vrbovsko, od 10 do 18 sati. Posjetitelji će moći uživati u kupnji bundeva, bučina ulja, proizvoda od bundeva te ostalih eko-etno proizvoda, kulturno-umjetničkom programu, predstavljanju starinskih i nesvakidašnjih jela, izboru za najmanju, najinteresantniju i najtežu bundevu, natjecanju za najljepši izlagački prostor, foto –natječaju „Pošalji fotografiju s Bundevijade“ te u bogatoj gastronomskoj ponudi.

- Pozivam sve zainteresirane da dođu na Bundevijadu jer se, siguran sam, uz ovako značajan broj izlagača te uz šarolik gastronomski, ali i kulturno-umjetnički program, neće razočarati. Usput pozivam sve posjetitelje da obiđu i naše ljetno izletište Kamačnik, koje će dodatno obogatiti svačiji izlet u Vrbovsko - poručuje gradonačelnik. 

Sve o programu ove etno-gastronomske manifestacije, koji uključuje bogatu ugostiteljsku ponudu i živu glazbu, detaljnije možete pročitati ovdje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central