Obavijesti

Promo sadržaj

Ovdje je uživao i Charlie Chaplin: In Cultura Veritas - okus vina, dodir baštine

Ovdje je uživao i Charlie Chaplin: In Cultura Veritas - okus vina, dodir baštine
12

Doživite kulturnu baštinu na putevima vinskih cesta Hrvatske i Slovenije

Prekogranično područje između Hrvatske i Slovenije je područje bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima svega sat vremena od Zagreba: od Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora, preko granice sa Slovenijom do općina Podčetrtek, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Kozje i Rogatec (subregija Obsotelje i Kozjansko). Obronke, kojima su se nekad kotrljali fijakeri prevozeći vina u gradove, a izletnike u prirodu i ljetovališta, danas povezuju marljivi vinari spajajući bogatu vinsku tradiciju i suvremenu enogastro ponudu.

Nakon razdoblja bez mogućnosti opuštanja i slobode uživanja u kulturnoj i vinskoj ponudi projekt In Cultura Veritas poziva Vas na posjet predivnim krajevima vinskih cesta i bogate kulturne baštine!

Radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste. Projektom je identificirano oko 80 objekata kulturne baštine koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta s obje strane granice. Njihovim povezivanjem osmišljena je nova turistička destinacija koja na inovativan način po prvi put povezuje vino i kulturu prekograničnog područja.

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovala su ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja.

JESTE LI ZNALI?
Zapisi i legende govore o tome da su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji ovog područja uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charliea Chaplina, Isadore Duncan, Marije Terezije i Franza Liszta… Legende i ostale zanimljivosti povezane s ovim područjem mogu se pročitati na www.inculturaveritas.eu

Danas posjetitelje na ovo područje privlače muzeji i vinske kleti koji pričaju o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putevima vina.

In Cultura Veritas poziva posjetitelje da obiđu četiri vinske ceste - Samoborsku, Plešivičku i Zelinsku u Hrvatskoj i Šmarsko-virštanjsku u Sloveniji, čiji su vinari pripremili posebne ponude. Prijeko potrebnu dozu kulturnog sadržaja nude Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah (Slovenija), te Samoborski muzej, koji prima posjetitelje isključivo uz najavu.

Muzej Sveti Ivan Zelina je također dio projekta, no uslijed posljedica potresa, trenutačno je zatvoren.

Digitalni katalog na www.inculturaveritas.eu nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti.

A sada pođite i na vinske ceste dođite!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.