Promo sadržaj

Komentari 0

Ovdje je uživao i Charlie Chaplin: In Cultura Veritas - okus vina, dodir baštine

Ovdje je uživao i Charlie Chaplin: In Cultura Veritas - okus vina, dodir baštine

Doživite kulturnu baštinu na putevima vinskih cesta Hrvatske i Slovenije

Prekogranično područje između Hrvatske i Slovenije je područje bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima svega sat vremena od Zagreba: od Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora, preko granice sa Slovenijom do općina Podčetrtek, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Kozje i Rogatec (subregija Obsotelje i Kozjansko). Obronke, kojima su se nekad kotrljali fijakeri prevozeći vina u gradove, a izletnike u prirodu i ljetovališta, danas povezuju marljivi vinari spajajući bogatu vinsku tradiciju i suvremenu enogastro ponudu.

Nakon razdoblja bez mogućnosti opuštanja i slobode uživanja u kulturnoj i vinskoj ponudi projekt In Cultura Veritas poziva Vas na posjet predivnim krajevima vinskih cesta i bogate kulturne baštine!

Radi se o milijun eura vrijednom EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste. Projektom je identificirano oko 80 objekata kulturne baštine koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta s obje strane granice. Njihovim povezivanjem osmišljena je nova turistička destinacija koja na inovativan način po prvi put povezuje vino i kulturu prekograničnog područja.

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovala su ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja.

Danas posjetitelje na ovo područje privlače muzeji i vinske kleti koji pričaju o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putevima vina.

In Cultura Veritas poziva posjetitelje da obiđu četiri vinske ceste - Samoborsku, Plešivičku i Zelinsku u Hrvatskoj i Šmarsko-virštanjsku u Sloveniji, čiji su vinari pripremili posebne ponude. Prijeko potrebnu dozu kulturnog sadržaja nude Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah (Slovenija), te Samoborski muzej, koji prima posjetitelje isključivo uz najavu.

Muzej Sveti Ivan Zelina je također dio projekta, no uslijed posljedica potresa, trenutačno je zatvoren.

Digitalni katalog na www.inculturaveritas.eu nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti.

A sada pođite i na vinske ceste dođite!