Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Ovih 5 stvari morate znati ako kupujete rabljeni automobil

Powered by Shopaj

Ovih 5 stvari morate znati ako kupujete rabljeni automobil

Pandemija koronavirusa poremetila je mnoge industrije, pa i automobilsku. Zbog nedostatka sirovine na isporuku pojedinih novih modela čeka se više od 300 dana, zbog čega su se mnogi odlučili na kupnju rabljenih

VIDEO

Ako ste u posljednje vrijeme u potrazi za novim automobilom, vjerujemo da ste ostali iznenađeni kad niste mogli pronaći željeni model. Zbog nedostatka mikročipova, kojih u prosjeku u automobilu ima između 50 i 150, aluminija, ali i drugih sirovina, proizvodnja automobila je otežana. S druge strane, potražnja je izuzetno narasla, no zbog pandemije se na isporuku prosječnog automobila čeka više od 120 dana, a na neke modele i više od 300 dana. Tako su mnogi odlučili svog ljubimca pronaći na tržištu rabljenih automobila, a mi vam donosimo pet korisnih savjeta koji će vam olakšati kupnju, ali i spriječiti da upadnete u zamku.

1. Provjerite oštećenja od nezgode

Za početak, dobro je provjeriti je li automobil sudjelovao u prometnoj nesreći te, ako jest, koliko je bilo oštećenje. Najčešći znakovi toga su odstupanja u procjepima na autu, nekonzistentnost boje, napuknuća na vjetrobranskom staklu, iskrivljen okvir, rasparena svjetla ili nedostatak pričvršćivača. Sudjelovanje u nezgodi također se može provjeriti u VIN pločici.

Car,A,Broken,Rear,Bumper,,Damage,Car,Accident,,Copy,Space.

2. Pogledajte ispod haube

Provjerite ulja! Često se zna dogoditi da iz pumpe servo upravljača, hladnjaka, mjenjača itd. curi ulje. Ovaj se problem najčešće primjećuje po tragovima na tlu koji izgledaju poput taloga ili mrlje, ali i po bijelom dimu iz auspuha. Curenje i dim obično su znakovi istrošenosti i/ili lošeg održavanja, pa biste svakako htjeli preskočiti kupnju takvog vozila.

3. Obratite pozornost na karoseriju

Karoserija u pravilu treba biti bez udubljenja, hrđe, strugotina i oksidacije. Ako je motorno vozilo sudjelovalo u nezgodi, moći ćete primijetiti široke razmake između ploča karoserije, najviše između poklopca motora i prednjeg branika. Ako uočite boju s udubljenjem ili mjehurićima, hrđa se proširila s unutarnje strane ploča. 

A,Car,With,Rust,On,Its,Paint

4. Utvrdite stanje guma

Prilikom pregleda guma potražite zakonski minimum gaznog sloja od 1,6 mm. Imajte na umu kako njegova dubina utječe na upravljanje i omogućava prianjanje na površinu ceste. Gazni sloj gume svojom bi dužinom trebao biti ravnomjerno istrošen. Neravnomjerno trošenje najčešće je uzrokovano nepravilnim tlakom u gumama ili geometrijom ovjesa, ali i iskrivljenom felgom.

5. Nemojte zaboraviti transmisiju

Prvi od znakova problema s transmisijom jest curenje ulja transmisije. Pretjerano prljava tekućina može upućivati na loše održavanje te uzrokuje spori rad vozila s automatskim mjenjačem. Također, mekana ili ''spužvasta'' papučica spojke može biti posljedica oštećenja ili propuštanja vodova za tekućinu. Obratite pozornost i na ''cviljenje'' prilikom pritiska na papučicu.

Human,Feet,Pressing,Car,Pedal.

Danas je potraga za rabljenim automobilima uvelike olakšana, pa tako do informacija možete doći iz udobnosti svog doma. U samo nekoliko klikova na Shopaj24 možete pronaći potencijalnog ljubimca, a evo u koje se ljepotane isplati uložiti:

CITROËN C4 AIRCROSS 2016.

Ovaj SUV model nastao je u suradnji grupacije PSA Peugeot Citroën i japanskog Mitsubishija. Snaga motora iznosi 84 kW, a potrošnja goriva je 5,8 l/100 km. Osim kvalitete i naprednih svojstava, Citroën C4 Aircross ima vrlo atraktivan izgled.

INSIGNIA SPORT-TOURER 2017.

Veličina je bitna, a to su dokazali i tvorci ovoga karavana. Insignia Sport-Tourer 2017. dvjestotinjak je kilograma lakša od svog prethodnika, ali i za 73 mm duža. Ovdje je riječ o motoru snage 100 kW i o potrošnji goriva 6,2 l/100 km. Za sve ljubitelje sportskog dizajna i kvalitetnih značajki ovaj je model idealan odabir.

FORD C-MAX 1.8

Ford C-MAX 1.8 predivan je monovolumen s peterim vratima, u kojem ćete rado odlaziti na vikend izlete i odmore s obitelji. Ovaj model ima mehanički mjenjač, motor snage 85 kW te potrošnju goriva 5,7 l/100 km.

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Powered by Shopaj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza
PROMO

U građevinarstvo i arhitekturu stiže nova era luksuza

Jeste li kad čuli za tihi i održivi luksuz? Ante Vrban, nagrađivani arhitekt iz Šibenika, predviđa da će upravo ti pojmovi postati budućnost u izgradnji.
Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24
Shopaj24

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24

Shopaj24, prvi hibrid medija i oglasnika, lansirao je novu verziju svoje platforme. Ovaj korak označava evoluciju prema modernijem, intuitivnijem i naprednijem iskustvu za sve korisnike