Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo ljeto morate isprobati ova 3 vodena sporta!

Ovo ljeto morate isprobati ova 3 vodena sporta!
2

Ljubitelje adrenalina ovog ljeta zabavit će tri uzbudljiva i vrlo izazovna vodena sporta – kajaking, rafting i kanjoning.

Aktivni odmor sve je traženiji pojam predaha od modernog, užurbanog i iscrpljujućeg života. Kupanje u Jadranskom moru više nije jedini način zabave dok smo na ljetovanju, sve više ljudi traži dodatni izvor pustolovine u vodi.

Ako ste osoba koja je isprobala i ostale morske zanimacije kao što su ronjenje, supanje i windsurfing, onda će vas ova sljedeća tri sporta na vodi definitivno osvježiti i ugodno iznenaditi!

Kajaking

Kajaking je jedan od rijetkih sportova koji se može prakticirati na bilo kojoj površini vode, na moru, rijeci ili čak jezeru.

Veslajući u duguljastom, aerodinamičnom gumenjaku nećete samo provesti kvalitetno vrijeme s prijateljima ili obitelji, nego i uživati u istraživanju prirode s nove točke gledišta te ujedno i vježbati. Ne biste vjerovali, ali veslajući kajak osnažujete grupu mišića u rukama, torzu i nogama te stabilizirate kralježnicu, a što zapravo pozitivno utječe na posturu odnosno držanje tijela.

Oprema za kajaking

Za adrenalinom ispunjenu avanturu na relativno mirnoj vodi potrebni su izdrživ i stabilan kajak na napuhavanje (za jednu ili dvije osobe) koji je u svega nekoliko minuta spreman za uporabu, zatim dvostrano veslo, pripadajuća pumpa i torba u kojoj se ispuhani kajak može prenositi i skladištiti.

Onima koji žele doživjeti istinsko osvježenje u ljetnim mjesecima preporučujemo kajaking na rijeci Zrmanji, krškoj dami koja svojom ljepotom oduzima dah na svakom kilometru svog postojanja. 

Rafting

Zrmanja je u svojim gornjim dijelovima, pogotovo u rano ljeto ili nakon dugog razdoblja kiše, dom brojnih brzaca i vodopada koji mame sve ljubitelje brze, adrenalinske vožnje – u gumenjaku za rafting. Osim na Zrmanji, rafting možete isprobati na gornjem i donjem toku smaragdno zelene, bistre i očaravajuće Mrežnice, rijeke sa stotinu slapova.

Da bi u potpunosti uživali u neodoljivom krajoliku i brzoj vožnji niz nabujalu rijeku potrebno je naoružati se primjerenom opremom koja će vas štititi od neželjenih, štetnih utjecaja tijekom spuštanja u gumenjaku.

Oprema za rafting

Kada je rafting u pitanju, u zaštitnu opremu spadaju razne vrste termalne opreme poput neopren odijela, a zatim i prsluk za plivanje s plutajućim karakteristikama za održavanje na površini vode te zaštitne kacige koje će spriječiti neželjeni kontakt glave sa stijenom, kamenom, drvom…

Rafting je ludo zabavan, ali ekstreman sport koji se izvodi u prirodi gdje ljudska sila uglavnom nema velikog utjecaja i ne može sve kontrolirati. Stoga je neizmjerno važno slušati savjete vodiča, iskusnog i certificiranog profesionalaca dok vas i vaše prijatelje ili obitelj vodi kroz vratolomnu jurnjavu po uzburkanoj rijeci, a koju ćete zauvijek pamtiti.  

Kanjoning

Ovaj vrlo atraktivan vodeni sport posljednjih je godina postao sve traženiji među pustolovima koji osim uživanja u netaknutoj, ali divljoj prirodi žele testirati svoje granice tjelesne kondicije. Kanjoning je vrsta planinarenja u udaljenim, autima teško dostupnim lokacijama unutar samih kanjona rijeka, a sastoji se od kombinacije sportova kao što su pješačenje, penjanje, skakanje i plivanje.

Cilj kanjoninga je savladati prirodne prepreke na putu od starta do cilja koristeći se raznim vještinama i tehnikama pješačenja.

Osim hodanja niz stotina tisuća godina stare litice uz pomoć užadi privezanih na same stijene te prelaženja kroz uske kamene tjesnace i preko riječnih brzaca bez suvremenih pomagala, izgledno je da ćete i zaplivati podno slapova ili roniti kroz prirodne tunele u samim stijenama.

Kanjoning je vrlo zabavan sport kojim se mogu baviti svi, ali samo na stazi prikladnoj tjelesnoj kondiciji sudionika, uz prisustvo licenciranog vodiča koji je prošao temeljnu obuku Hrvatske gorske službe spašavanja te s odgovarajućom opremom. 

Oprema za kanjoning

Na kanjoning se ne ide bez odijela i obuće od neoprena, prsluka za spašavanje i sigurnosne kacige, a ponekad se koriste sigurnosni konopci i kuke za spuštanje niz litice kako se ne biste doveli u životnu opasnost. Isprobajte kanjoning u predivnom kršovitom krajoliku kroz koji prolazi kanjon jedne od najljepših hrvatskih rijeka Cetine ili prođite „pet slapova“ smještenih u Vražjem prolazu u Gorskom Kotaru.

Dakle, da biste doživjeli ljeto za pamćenje potrebni su vam kajak na napuhavanje, gumenjak, odijelo od neoprena, zaštitna kaciga za glavu i prsluk za plivanje – svu potrebnu kanjoning opremu možete pronaći u Hervisu, specijaliziranoj trgovini sportske opreme vrhunskih brendova po povoljnim cijenama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“