Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo su najbolja događanja koja nikako ne smijete propustiti ovog rujna u Zagrebu!

Ovo su najbolja događanja koja nikako ne smijete propustiti ovog rujna u Zagrebu!

Artupunktura je nova umjetnička platforma za kulturu i umjetnost, koja će tijekom jeseni na više lokacija predstavljati različite umjetničke radove i manifestacije

VIDEO

Lijep li je Zagreb, reći će svatko tko ga barem jedanput posjeti. A naša metropola uistinu ima što ponuditi turistima, ali i domaćima koji svakog dana prolaze njegovim ulicama. Njegovim ulicama kola energija ljudi, njegovim parkovima i trgovima odzvanjaju koraci onih koji u njemu žive ili ga posjećuju. Upravo njima grad kroz svoje umjetnike donosi Artupunkturu – kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju. 

Projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz potpisa autora koji stoje iza djela. Ta djela, strateški raspoređena na mnogim punktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču.
- Turistička zajednica grada Zagreba pokušava od Zagreba napraviti destinaciju koja će biti zanimljiva cijele godine, svaki mjesec u godini imat će svoja događanja i prepoznatljiv je po nečemu što ga zapravo obilježava i odlučili smo se da godišnja doba budu posvećena nekoj od velikih tema. Proljeće obilježavamo Festivalom svjetla Zagreb, koji je već svojim prvim projektom i prvim izlaskom na ulice grada postao izuzetno važan. Zatim kreće ljeto, za koje možemo reći i da je u ovoj pandemijskoj, zahtjevnoj godini, tijekom njega bilo mnogo događanja, kako umjetničkih tako i društvenih. Dolazimo do jeseni, odnosno do ovoga što sad predstavljamo. Ideja je da se uistinu jesen u Zagrebu brendira i predstavi, ne samo nama Zagrepčanima nego i cijelom svijetu, kao vrijeme koje će biti posvećeno umjetnosti i kulturi u gradu - izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. 

Artupunktura u svojem prvom izdanju donosi bogat i raznovrstan program.

36 Mountains Studio – "Novo nasljeđe"
36 Mountains Studio mjesto je za promicanje suvremene umjetnosti. S tim stavom osmišljen je projekt "Novo nasljeđe", kojem je namjera okupiti osam prominentnih umjetnika/ca mlađe generacije s kulturne scene Zagreba i pružiti prostor za stvaranje svježeg i autentičnog narativa o Zagrebu. Radovi će biti predstavljeni na prodajnoj izložbi u 36 Mountains Studiju od 14. rujna 2021. godine. 

ALU Perspektiva – Nova generacija
Projekt ALU Perspektiva – Nova generacija predstavlja se izložbom studenata završnih godina studija i diplomanata u prizemlju i prvom katu zgrade, parku ALU i Galeriji Šira. Izložba će biti od 16. do. 19. rujna. Na ulazu u Park Maksimir studenti su oslikali 20 murala kao najavu izložbe i projekta. 

Art Zagreb
Art Zagreb međunarodni je sajam umjetnina koji se organizira jedanput godišnje. 3000 m2 izložbenog prostora nudi jedinstven pregled najboljih umjetnina na hrvatskom tržištu. Osim sajma, festival ugošćuje niz izložbi, predavanja, panela i filmskih projekcija na temu tržišta umjetnina. Ove godine prvi je put ostvarena suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje u sklopu festivala Art Zagreb 2021 priprema izložbe suvremene hrvatske umjetnosti.  

9 dekada / 9 arkada
BOIR studio projektom 9 dekada / 9 arkada predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice u posljednjih devet desetljeća. Unutar devet arkada kroz jedinstvenu svjetlosnu instalaciju prikazuju se arhivski materijali i snimke koje omogućuju gledatelju da doživi prolazak vremena i svjedoči promjenama koje su se tijekom godina događale na živahnom Dolcu – jednom od glavnih izvora života grada. Instalacija će se prikazivati na tržnici Dolac od 23. do 25. rujna s početkom u 20 sati.

Reli po galerijama
Interaktivna kulturna manifestacija Reli po galerijama umrežuje deset galerija u Zagrebu i aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak. U prvoj galeriji posjetitelji dobivaju mapu te u svakoj sljedećoj galeriji nastavljaju sakupljati oznake, a oni koji uspiju posjetiti sve galerije osvajaju simboličnu diplomu. Galerije im u produljenom radnom vremenu od 17 do 22 sata nude posebne programe koji uključuju otvorenja novih izložbi i vodstva kroz izložbe, a posjetitelji u nekoliko večeri imaju priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini. 

Art & Grad – Umjetnost se oglasila
Lauba na Artupunkturi sudjeluje projektom "Art & Grad – Umjetnost se oglasila". Tijekom projekta na mnogobrojnim mjestima predviđenim za vanjsko oglašavanje osvanut će umjetnička djela svih najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Cilj projekta je upoznati najširu javnost s našim najznačajnijim umjetničkim stvaralaštvom, ali ujedno drastično smanjiti vizualnu buku prouzročenu komercijalnim oglašavanjem na području grada.

Projekt Ilica: Q’ART 
Sve boje Ilice donosi široku lepezu jesenskih boja u srce grada i upućuje na šarolikost zagrebačke Ilice i Britanskog trga. I ove jeseni od 13. do 19. rujna organizatori Projekta Ilica: Q’ART, Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić, umjetnost vraćaju zajednici te bogatim kulturno-umjetničkim programom oživljavaju napuštene prostore grada, čime bude njegov urbani duh, ali i osjećaje društvene empatije i solidarnosti u zajednici. Ilička publika imat će mogućnost podržati lokalne obrtnike i samu
umjetnost u zajednici, tijekom čega će uživati u jedinstvenom glazbenom ugođaju te sudjelovati u stvaranju novog urbanog iskustva.
Prvi put će djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika biti izložena na fasadama, na ulici, u izlozima i činiti kulturu kao društveno aktivnu supstancu grada. Istodobno se zaokružuje 50 godina aktivističkog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj. 

Izložba dizajna "Prostoria 10"
Povodom 10. obljetnice djelovanja Prostorije otvara se izložba "Prostoria 10" u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu. Izložba će prikazati raznolikost dinamičnog razvoja Prostorije kao dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom i kulturom dizajna. "Prostoria 10" za javnost će biti otvorena od 25. rujna do 8. listopada 2021. godine. Na izložbi će se prvi put predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture, kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", Kockici, Gradskoj upravi Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb. 

Artupunktura, nova inicijativa Turističke zajednice grada Zagreba, svim ovim projektima pruža jedinstvenu platformu s ciljem popularizacije umjetničke scene i revitalizacije grada vodeći se krovnom idejom projekata – terapija Zagreba umjetnošću. Vizualni identitet i narativ projekta Artupunktura osmislila je agencija Šanavala Concept Store.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura