Obavijesti

Promo sadržaj

Pakrac i Lipik pozivaju na druženje i zabavu

Pakrac i Lipik pozivaju na druženje i zabavu
9

Tko ima najbolji ajvar u Slavoniji, doznat će se 15. rujna na petom Ajvarfestu u Lipiku

Jesen u Požeško-slavonskoj županiji nije mogla bolje započeti. 

Grad Lipik svoj će rođendan slaviti čak mjesec dana. Proslava je započela 7. rujna, a traje do 12. listopada, dok će 19. listopada manifestacija Slavonski banovac u Pakrac privući ljubitelje srednjovjekovne tradicije, ali i graha, jer će se tamo ekipe natjecati u pripremi ovog domaćeg jela.

Tko ima najbolji ajvar u Slavoniji, doznat će se 15. rujna na petom Ajvarfestu u Lipiku. Čak dvadeset iskusnih timova pripremat će ovu tradicionalnu zimnicu, a čuveni lipički park mamit će prepoznatljivim mirisom po kojem već od rane jeseni zamirišu slavonske kuhinje. Ova atraktivna manifestacija sastavni je dio programa kojim se više od mjesec dana slavi Dan Grada. 

Samo sedam dana nakon natjecanja u pripremanju ajvara, 22. rujna, na četvrtoj Pekmezijadi neće se samo odlučiti je li bolji pekmez, džem ili marmelada, nego će i iskusni proizvođači s posjetiteljima podijeliti recepte svojih slatkih namaza. Lipička gastro natjecanja završavaju u velikom stilu - 14. Fišijadom, 28. rujna, na kojoj će sudjelovati čak šezdeset odabranih vrhunskih majstora. Sudeći po svemu što su pripremili za rođendan grada, Lipičani dostojno brane boje Slavonije koja slovi za gurmansku oazu, a taj status – čini se – još dugo neće izgubiti. 

Ovo je sjajna prilika da gosti Lipika, osim veličanstvenog povijesnog perivoja, u kojemu su poznate toplice izgrađene na vrelu termalne vode, obiđu i lipicance u Državnoj ergeli Lipik. Šetnja perivojem uz kostimirane vodiče i vožnja kočijom središtem grada, jednostavno se ne propuštaju.

U gradu prve hrvatske kovnice novca

Za one koji propuste posjetiti Požeško-slavonsku županiju za rođendansko slavlje Lipika, moći će se zabaviti u susjednom Pakracu 19. listopada, na manifestaciji Slavonski banovac, koja najbolje svjedoči koliko su Pakračani ponosni na svoju tradiciju i srednjovjekovne srebrnjake. Naime, banovac je bio srednjovjekovni hrvatski novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, čime je bio preteča današnjeg hrvatskog novca. U Malom dvoru Janković, gdje je smješten Muzej Grada Pakraca, čuva se bogata arheološka građa ovog kraja u kojoj posebno mjesto zauzima jedna od najljepših europskih srebrnih kovanica iz 13. stoljeća, iskovana u prvoj hrvatskoj kovanici novca baš ovdje u Pakracu. U sklopu manifestacije Slavonski banovac priprema se i bogat glazbeni program, sajam srednjovjekovnih oružja, viteške borbe te tradicionalno natjecanje u pripremi graha.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Weekend Food Festival inspirira i slavi strast prema lokalnim okusima i inovacijama
Promo

Weekend Food Festival inspirira i slavi strast prema lokalnim okusima i inovacijama

Weekend Food Festival, jedan od najvažnijih gastronomskih festivala ove će godine u velikom dijelu biti posvećen lokalnoj gastronomiji. Očekuje se više tema koje se tiču lokalne kuhinje i tradicionalnih specijaliteta.

Upoznajte tradicionalnu hercegovačku kuću
PROMO

Upoznajte tradicionalnu hercegovačku kuću

Matej Sunara istražuje tradicionalne hercegovačke kuće u Turčinovićima, otkrivajući njihovu jedinstvenu arhitekturu
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...