Obavijesti

Promo sadržaj

Palenta: Miris djetinjstva uz neke nove specijalitete

Palenta: Miris djetinjstva uz neke nove specijalitete
8

U susret Festivalu od palente u Poreču, gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet predstavlja najfinije kombinacije jela s palentom u kojima možete uživati u najboljim hrvatskim restoranima

Na stranicama Hrvatska 365 Gourmet pronađite ponudu jela s palentom u novim i neodoljivim kombinacijama koje kreiraju chefovi najizvrsnijih domaćih restorana.

Posebna u svojoj jednostavnosti, palenta je jedno od onih jela koje nas instantno vraća u djetinjstvo. Topla i kremasta, jednostavnog okusa, palenta je savršen dodatak kako svakodnevnim, tako i jelima za posebne prilike. Poželite li se samo na trenutak vratiti u dane bezbrižnosti i divnih mirisa koji dopiru iz kuhinje, 21. studenog svratite u Poreč.

Festival od palente održat će se kao dio tradicionalne fešte povodom dana Sv. Maura u samom centru grada, a priprema jela od palente i drugi gastronomski i zabavni sadržaji upotpunit će program ove manifestacije. Čini se kako vam ne preostaje ništa drugo već pripremiti nepce na najfiniju domaću hranu pa krenuti put Istre.

483507763

Palenta je jednostavno mediteransko jelo koje nas, bez obzira na godine, vraća u najljepše dane djetinjstva. Bez obzira jesmo li je obožavali ili izbjegavali, danas joj se, u pravim kombinacijama, uvijek rado vraćamo. Iako prozvana hranom za siromašne, palenta je pronašla svoj put do cijenjenih restorana i postala prava gastronomska delicija.

Osim već poznatih, tradicionalnih jela, od palente se mogu pripremati mirisna peciva i kruh, složenci, kolači, pa čak i zdrave grickalice.

Kremasta ili hrskava s grilla, palenta će guste juhe, umake i brudete svojim posebnim okusom učiniti još bogatijima. Upotpunjuje se jednostavnim dodacima kao što su maslac ili maslinovo ulje, ali i onim jačim poput čvaraka, slanine ili začinskog bilja. 

Kukuruzni kruh

U dijelovima Sjeverne Hrvatske sprema se pak nešto slično, jednako primamljivo i bogato. Malo koji užitak može se usporediti s mirisom svježe pečenog kukuruznog kruha. Isti taj miris u trenu obavije kuhinju nekom domaćom toplinom i dozove one najdraže.

Kukuruzni kruh zbilja je poseban. Hrskav izvana, a mekan iznutra, specifičnog, iz djetinjstva poznatog okusa, priziva sjećanja i tjera nas da stvaramo nova. Usavršiti izradu ovakve vrste kruha težak je zadatak, no jednom kada se uspije, rijetko se vraća na klasični kruh.

470745576

Topli kukuruzni kruh, onaj iz kojeg se još puši, najbolje je kombinirati sa svježim maslacem ili domaćom masti, kako to najčešće rade u Zagorju, Međimurju i Slavoniji.

Kukuruzni kruh nije imun ni na domaće džemove, kobasice, meso z tiblice i sireve. Nekoliko kapi crnog bučinog ulja, malo soli i jela poput svježeg sira i vrhnja pronalaze mjesto pri samom vrhu naših najboljih domaćih specijaliteta.

Također, poslužite ga uz fini gulaš od divljači, pašticadu ili druga jela na bazi gustih umaka pa uživajte u toćanju i jednostavnim spojevima koji čine čuda.

Ponuda u restoranima

U sve hladnije dane kada je upravo dobra hrana pravi način da se zagrijemo, domaći restorani pripremili su prave male gozbe u kojima ulogu igra i svestrana palenta. Tako u koprivničkom restoranu Klas možete isprobati zapečenu aromatiziranu palentu uz teleći sote s vrganjima, dok vam za glavno jelo spremaju file smuđa u kukuruznom brašnu s povrćem i krumpirom.

Ličkoj kući pak vas očekuje sasvim nešto drugačije. Tamošnji šef kuhinje poslužit će vam jedno od onih jela koje se isplati isprobati - pastrvu na svoj način, punjenu nadjevom od slanine, kruha, šampinjona i luka, posluženu uz toplu, kremastu palentu.

konobi Boba na Murteru dva su glavna jela odlučili zaokružiti upravo palentom. Goveđi obrazi u umaku od korjenastog povrća i palenta sa svježim sirom ili grdobina u umaku od škampa  i tartufa s palentom i sušenim rajčicama – na vama je da odlučite.

Opatijska Bevanda na svoj će poseban, aromatičan način priču o palenti uklopiti uz „gregadu“ creske janjetine, palentu i povrće. 

Planinarski dom Jankovac na padinama Papuka palentu kombinira s fileom od veprovine u kiselom kupusu, dok u restoranu Kaštil Slanica na Cetini, kriške palente savršeno nadopunjuju specijalitet kuće - brudet od jegulje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam