Pet moćnih mednih recepata | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Pet moćnih mednih recepata

Pet moćnih mednih recepata

Kao što svako misto svoju feštu ima, tako i svaka nacija na svijetu ima svoje recepture vezane uz hranjivost i ljekovitost pčelinjih proizvoda, posebice meda. Ovo su naših pet favorita!

1. Med i hren  

U pola kilograma meda umiješati 10 žlica naribanog svježeg, domaćeg hrena. Pohraniti u staklenku, držati u hladnjaku i svako jutro uzeti jednu žličicu ovog pripravka koji pospješuje rad svih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem i razmjenu tvari, a super je za pročišćavanje organizma. Ublažava i tegobe od reume i gihta, pospješuje rad bubrega i mokraćnih kanala, koristan je za želučano-crijevni sustav, jetru i gušteraču.  

2. Med, đumbir i kurkuma

Ovo je pravi booster imuniteta! Treba vam 200 grama meda, četiri čajne žličice naribanog, svježeg đumbira, dvije čajne žličice kurkume. Možete dodati i sok jednog limuna. Sve pomiješajte i staklenku držite na hladnom. Možete konzumirati žlicom, ujutro natašte, ili umiješati žlicu pripravka u topli (ne vrući!) čaj.

3. Med i zeleni orasi

Zelene orahe mnogi koriste kao eliksir za štitnjaču. Pomiješani s medom, dobri su i za jetru, želudac i krv te kod liječenja bronhitisa. 40 zelenih oraha prerežite na četvrtine, poslažite u teglu i prelijte kilogramom meda. Ostavite na suncu 40 dana i eliksir je gotov. Pospremite na tamno i zaštićeno mjesto, uzimajte jednu žličicu ujutro na prazan želudac.

4. Med i sjeme koprive

Kopriva je, baš kao i med, bogata vitaminima B, C, D, E, K, te kalijem, željezom, magnezijem, cinkom, manganom i bakrom. Zbog toga su zajedno idealni za liječenje anemije. Treba vam pola kilograma domaćeg, prirodnog livadskog meda u koji ćete umiješati samljevenih 100 grama sjemenki koprive i 300 grama oraha pa dodati sok od 4 srednja limuna. Pomiješajte dobro, pospremite na suho, hladno i tamno mjesto i koristite redovito jednom dnevno.

5. Med i kurkuma

Smjesa meda i kurkume je toliko poznata i cijenjena da ima i svoje posebno ime – „zlatni med“. Jednu čajnu žličicu kurkume umiješajte u 100 grama meda. Koristite preventivno žličicu dnevno, a u kriznim situacijama prehlade, gripe ili iscrpljenosti po pola žličice svakih sat vremena pa postupno kroz par dana smanjujte dozu. Zlatni med možete umiješati i u šalicu toplog mlijeka prije spavanja – zaspat ćete kao beba. 

Za više detalja o pčelama i medu zazuji na gigabeetno.a1.hr.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central