Obavijesti

Promo sadržaj

Pitali smo stručnjake iz Orion pirotehnike: što se smije, a što se ne smije prodavati?

Pitali smo stručnjake iz Orion pirotehnike: što se smije, a što se ne smije prodavati?
4

U susret Novoj godini donosimo vam razgovor s Dorom Mesić, voditeljicom marketinga Orion Pirotehnike, koja nam je pojasnila zakonsku regulativnu vezanu za pirotehniku te nam je otkrila što se sve točno u ovom blagdanskom razdoblju od zabavne pirotehnike može kupovati. Mesić nam je pojasnila i situaciju oko vatrometa čija se prodaja unatrag dvije godine znatno povećala.

Pokretanje videa...

Pitali smo stručnjake iz Orion pirotehnike: što se od smije, a što se ne smije prodavati? 04:17

Za početak, građane možda najviše zanima: što se konkretno smije, a što se ne smije prodavati od pirotehnike? 

Kupovati i prodavati smije se apsolutno sve ono na što su kupci već godinama navikli. Mogu se kupovati vatrometi, zračne bombe, rakete, rimske svijeće, fontane, vulkani. Svu tu pirotehniku punoljetni građani mogu kupovati bez ikakvih ograničenja u periodu od 15.12. do 1.1., a koristiti od 27.12. do 1.1. Ove smo godine u Orionovu ponudu uveli i veliki broj novih vatrometa, i to u svim kategorijama, od manjih do onih velikih u premium segmentu.  

Kakva je trenutna situacija na hrvatskom tržištu i možete li nam pobliže pojasniti zakonsku regulativu vezano uz pirotehniku? 

Prošle su gotovo dvije godine otkako je aktualni Zakon o eksplozivnim tvarima stupio na snagu. On je donio promjene samo u jednom malom segmentu zabavne pirotehnike – vezano uz prodaju i kupnju petarda i redenika F2 i F3 kategorije koje su do tada građani mogli kupovati za osobne potrebe. Ovo je već druga godina prodaje s takvim zakonskim rješenjima i nije nikakva novost. Pokazalo se da su se kupci navikli na to i da su se orijentirali na neke druge grupe proizvoda, primjerice zračne bombe. 

Radi se o novoj grupi proizvoda koju je Orion uvrstio u asortiman prošle godine, a koja je namijenjena svima koji od zabavne pirotehnike očekuju jak zvučni efekt, pucanj, ali osim toga nudi još i završni svjetlosni efekt. I u toj smo kategoriji ove godine proširili naš asortiman i ponudili kupcima nove proizvode. 

Mogu li građani kupiti vatromete tijekom godine za razne proslave, rođendane, imate li ih u ponudi? 

Građanima je dozvoljena kupnja F2 i F3 kategorije pirotehnike u ovom periodu, sve do 1.1., a tijekom godine kupiti je mogu tvrtke, obrti i udruge koji ispunjavaju određene zakonske uvjete. Međutim, ako govorimo o poslovanju izvan trenutne pyro sezone, naš fokus je izvođenje vatrometa i specijalnih i scenskih efekata. Radi se o profesionalnim vatrometima koje dizajniraju i izvode pyro tehničari. Tijekom godine izvodimo na stotine javnih vatrometa za potrebe koncerata, festivala, različitih manifestacija u organizaciji sportskih i kulturnih subjekata, općina, gradova, županija. Uz njih izvodimo i svadbene vatromete, dnevne vatromete, a posebno smo ponosni na naše piromuzičke vatromete. Oni predstavljaju spoj glazbe i vatrometa, impresivni su. 

Nakon prošle dvije izazovne godine kako ste zadovoljni s poslovanjem u ovoj godini i planirate li neke nove investicije u budućnosti? 

Zadovoljni smo. Najbitnije nam je zadovoljstvo kupaca, a povratne informacije su odlične i to je ono što nas veseli. Što se tiče daljnjih investicija, da, u planu su. Tvrtka se konstantno razvija i širi. 

S obzirom da ste nedavno izgradili i novi distributivni centar jeste li trenutni lider u zabavnoj pirotehnici u Hrvatskoj i regiji? 

Svakako smo jedna od najuspješnijih tvrtki u zabavnoj pirotehnici u regiji. Na tržištu se nalazimo više od 28 godina, iza nas je iskustvo tisuća velikih projekata javnih vatrometa. Osim toga konstantno radimo na povećanju kvalitete naših proizvoda, uvodimo inovativna rješenja, razvijamo vlastite patente koji nam omogućuju povećanje sigurnosti naših proizvoda, širimo asortiman i prodajnu mrežu te se probijamo na druga tržišta. 

Vjerujemo da su kupci to i prepoznali. 

Na kojim ste sve tržištima prisutni i kakva je situacija u susjednim državama što se tiče prodaje i uporabe pirotehnike? 

Osim u Hrvatskoj poslujemo u zemljama EU i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, preko vlastitih tvrtki i prodajnih mjesta ili preko ekskluzivnih zastupnika i distributera. 

Na pitanje kakva je situacija na ostalim tržištima ne mogu jednoznačno odgovoriti. Tržišta nisu ista, a osim navika kupaca, razlikuju se i zakonska rješenja vezano uz pirotehniku. 

Pojedine europske države imaju slična rješenja kao što sada imamo mi, kupci su na to navikli. 

Neka su tržišta pak fleksibilnija od hrvatskog po pitanju pirotehnike, pa ju tako građani mogu kupiti i koristiti tijekom cijele godine, a omogućena nam je čak i internetska prodaja. Svako je tržište priča za sebe, ali su očekivanja kupaca ista. Bitna im je kvaliteta i raznolikost ponude, a to je ono što im Orion pruža na svim tržištima na kojima posluje.  

U ovom trenutku koliko Orion ima zaposlenika i planirate li još zapošljavati u narednom razdoblju? 

Uključujući strana tržišta brojimo 70-ak stalno zaposlenih, ali se broj zaposlenika mijenja ovisno o potrebama organizacije rada. U sezoni zapošljavamo veći broj sezonskih radnika radi povećanja obujma posla. Dio njih i nakon sezone ostaje raditi u Orionu. Dinamično je i izazovno, ali zabavno. Tako i treba biti, to je pirotehnika. 

Gdje se sve mogu kupiti vaši proizvodi? 

Mogu se kupiti u svim Orion Pyroshopovima, specijaliziranim prodajnim mjestima zabavne pirotehnike. Nalaze se na 300-tinjak lokacija u Hrvatskoj. Osim toga, mogu se kupiti i kroz mrežu ovlaštenih distributera. Pirotehnika F1 kategorije može se kupiti tijekom cijele godine u našim stalno otvorenim Pyroshopovima i u svim većim trgovinama i trgovačkim lancima. Tu spadaju mnogi popularni party artikli, poput prskalica, baklji, odnosno bengalki, tortnih fontana, podnih zvrkova i ostalo. 

S obzirom da se bliži Nova godina imate li neku poruku za vaše vjerne kupce? 

Godinama radimo na edukaciji građana vezano uz upotrebu pirotehničkih sredstava i ono na što uvijek apeliramo, to je sigurna upotreba pirotehnike. Bitno je koristiti samo kvalitetne, provjerene, atestirane proizvode koji su prošli sve potrebne kontrole ispravnosti. Njih se može kupiti na bilo kojem Orionovom prodajnom mjestu. 

Nužno je slijediti upute o rukovanju koje su priložene na svakom proizvodu, ne usmjeravati pirotehniku prema drugim osobama ili životinjama, aktivirati je na tlu i fiksirati gdje je takva uputa te upotrebljavati na otvorenim prostorima poštujući sigurnosnu udaljenost. 

Apeliramo na građane da budu odgovorni i ne omogućuju mlađim osobe samostalno rukovanje pirotehničkim sredstvima koja nisi primjerena njihovoj dobi.

Najvažnije od svega, želimo im mir tijekom blagdana u krugu obitelji i prijatelja, sreću i blagostanje u novoj godini i, naravno, dobru zabavu na dočeku. 

Neka im je sretno i vatrometno!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu