Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Planirate bebu? Pomoću ove jednostavne metode saznajte koja su vam 2 dana najplodnija

Planirate bebu? Pomoću ove jednostavne metode saznajte koja su vam 2 dana najplodnija

Žene su najplodnije unutar dan ili dva od ovulacije i na dan kad nastupi ovulacija. No usprkos tome moguće je zatrudnjeti i u danima koji prethode ovulaciji jer spermij u ženskom tijelu može preživjeti, vjerovali ili ne, čak i do nekoliko dana

Ovulacija kod žena traje od 12 do 48 sati, a odvija se otprilike oko 14 dana prije početka mjesečnice, naravno, računajući da menstrualni ciklus traje 28 dana. No to je okvirni izračun jer često duljina ciklusa varira od osobe do osobe pa, posljedično, i vrijeme ovulacije ovisi o ciklusu. 

Međutim, postoje i neke druge metode koje mogu jasno upućivati na ovulaciju. Pomoću njih možete saznati kad ste najplodniji, odnosno kad je idealno vrijeme da zatrudnite. A s druge strane, ako ne želite zatrudnjeti, točan izračun dana ovulacije pomoći će vam da se u potpunosti prepustite seksualnim užicima bez straha od neplanirane trudnoće. 

Kako znati kad ovulirate?

Postoje simptomi koji ženama mogu olakšati saznanje o tome kad su najplodnije, a nije naodmet, složit će se mnoge žene, da se i muškarci malo bolje upoznaju s tim spoznajama. Naime, netom prije ovulacije vaginalni iscjedak kod žena postaje prozirniji i sluzaviji. Ta se promjena događa kako bi sperma što lakše došla do jajašca i kako bi u konačnici došlo do oplodnje. Drugim riječima, stvara se idealno okruženje za oplodnju.

Young,Woman,Holding,Hands,On,Belly,At,Home.,Gynecology

A jedan od čestih simptoma ovulacije može biti povišena tjelesna temperatura. Riječ je o zaista malom pomaku na toplomjeru, pa ako želite provjeriti ovulaciju ovim načinom, najbolje je mjeriti temperaturu odmah ujutro prije ustajanja. No imajte na umu da plodnost dostiže vrhunac dva-tri dana prije porasta temperature. Zato vam predlažemo da, ako se odlučite za ovu metodu prepoznavanja ovulacije, mjerenje vršite barem nekoliko mjeseci kako biste uhvatili pravilan ritam svojeg ciklusa

Osim spomenutih simptoma, kod nekih se žena mogu pojaviti čak i bolni grčevi, slični onima prilikom mjesečnice. A zbog promjene u razinama hormona vrijeme ovulacije često može uzrokovati bolnost i osjetljivost grudi.

Kalendarsko računanje

Jajna stanica može preživjeti najviše 24 sata, no spermij može ostati aktivan do pet dana. Zato, nemojte se iznenaditi što postoji mogućnost da ostanete trudni i četiri-pet dana prije otpuštanja jajne stanice. Dakle, ako se u obzir uzme životni vijek spermija i jajne stanice, ukupno razdoblje plodnosti je oko šest dana.

A jedan od najčešćih načina koje žene prakticiraju za utvrđivanje ovulacije i plodnih dana je kalendarsko računanje. Ovulacija se, naime, događa oko 14 dana prije početka menstruacije. Ako je vaš prosječni menstrualni ciklus 28 dana, ovulirate oko 14. dana, a vaši najplodniji dani su 12., 13. i 14. dan. Ako je vaš prosječni menstrualni ciklus 35 dana, ovulacija se događa oko 21. dana, a vaši najplodniji dani su 19., 20. i 21. dan. Imate li kraće cikluse, recimo 21 dan, ovulacija se događa oko 7. dana, a vaši najplodniji dani su 5., 6. i 7. dan. 

Zaključno, vaši najplodniji dani su tri dana koja prethode ovulaciji, uključujući dan ovulacije. Treba istaknuti i da neke žene imaju izrazito nepravilne, odnosno neredovite cikluse, što može znatno otežati određivanje plodnih dana, ali uz pomoć ClearBlue testa za utvrđivanje ovulacije to postaje lakše! 

Jednostavna i sigurna metoda 

Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije pomaže u povećanju vaših izgleda da prirodno zatrudnite utvrđujući vaša dva najplodnija dana u svakom ciklusu tako što mjeri promjene u razini ključnog hormona plodnosti – luteinizirajućeg hormona (LH). Porast LH signalizira jajniku da pusti jajnu stanicu. Kad vaše razine dosegnu određeni prag, sigurno je pretpostaviti da će se ovulacija dogoditi u sljedećih 12-36 sati.  

Sve što trebate učiniti je pomokriti se na štapić ili vrpcu (ili u čašicu za mokrenje te umočiti štapić ili vrpcu u čašicu) i pričekati nekoliko minuta da se indikator pojavi. Ako je testna linija tamnija od kontrolne, uskoro ćete ovulirati. U vašem tijelu uvijek postoje niske razine LH, pa ako se testna linija pojavi, ali izgleda svjetlija ili bljeđa od kontrolne, još nemate ovulaciju. 

Test je pouzdaniji od kalendarske i temperaturne metode te vam pruža jasne rezultate bez pogreške. Uz pomoć jasnog digitalnog zaslona, svoje rezultate možete očitati jednostavnije nego ikad prije. Jedinstveni svjetleći simbol "štapića za testiranje" pokazuje da digitalni test za utvrđivanje ovulacije ispravno radi. Uz pomoć ovog testa i utvrđivanja najplodnijih dana možete biti sigurni kad je pravo vrijeme za kontracepciju ili kad je pravo vrijeme da zatrudnite!  

A ako se nadate prinovi, svoje sumnje uvijek možete potvrditi Clearblue testom za trudnoću! Možete birati između tri različita testa - test za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana, test za iznimno rano utvrđivanje trudnoće ili test za utvrđivanje trudnoće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura