Obavijesti

Promo sadržaj

Podravka, Belupo i Srebrnjak u projektu za smanjenje prekomjerne tjelesne težine

Podravka, Belupo i Srebrnjak u projektu za smanjenje prekomjerne tjelesne težine
2

Inovativni znanstveno-istraživački projekt Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa namijenjen personaliziranom pristupu redukcije prekomjerne i održavanju zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih predstavljen je u srijedu u Hrvatskom liječničkom zboru

Vrijednost projekta pod sloganom „Hranom do zdravlja” je devet milijuna kuna, uključujući i bespovratnih 6,8 milijuna kuna iz EU fondova, a većina financijskih sredstava uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu, ali i zapošljavanje novih stručnjaka.

Sinergija prehrane i farmacije

"Ovaj projekt sinergijski povezuje unutarnje potencijale naše dvije divizije, prehranu i farmaceutiku. Vjerujemo da će nam primijenjena znanja iz područja prehrane, farmacije, medicine i nutricionizma omogućiti iskorak u nove kategorije proizvoda u segmentu hrane i zdravlja te nas pozicionirati na sam vrh kompanija koje kreiraju trendove te su u potpunosti usmjerene na potrošače. Kvaliteta prehrane, kvaliteta hrane i zdravlje u srži i srcu su poslovanja Podravke i Belupa. Upravo iz tog razloga smatram da su Podravka, Belupo i dječja bolnica Srebrnjak prirodni partneri za traženje i pronalaženje koncepta prehrane i proizvoda koji će osigurati podršku zdravom načinu života, kvalitetnoj i nutritivno vrijednoj prehrani, naročito kod djece i mladih. Stoga, ovaj projekt vidimo kao jedan od koraka koji je sukladan našem osnovnom poslu i poslovanju, ali i našoj društvenoj odgovornosti i tradiciji da sudjelujemo u različitim javnozdravstvenim inicijativama.”, istaknula je dr.sc. Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke. Dodala je da inovativnost u razvoju proizvoda, prepoznavanje trendova i približavanje novim skupinama potrošača imaju vrlo važnu ulogu u povećanju konkurentnosti tvrtke. Naglasila je i da je projekt sukladan nedavno usvojenoj strategiji rasta i razvoja tvrtke do 2025. godine. 

Predsjednik Uprave Belupa, Hrvoje Kolarić, mr.pharm. istaknuo je da je ta tvrtka prije pet godina iskoračila u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu.

Ovaj projekt u potpunosti je usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani,“ istaknuo je Kolarić.

Multidisciplinarni pristup

Voditeljica projekta prof.dr.sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak pojasnila je da se provedbom istraživačkih aktivnosti i multidisciplinarnim pristupom koji podrazumijeva blisku suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora namjerava razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup namijenjen smanjenju prekomjerne tjelesne mase.

Ovaj pristup uključivat će provođenje kliničke studije, ali i razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima”, naglasila je prof.dr.sc. Turkalj dodavši da znanje, stručnost i multidisciplinaran pristup u rješavanju javno zdravstvenih izazova predstavljaju velik potencijal za suradnju s gospodarstvom, osobito s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom.

Tijekom tri godine provedbe projekta razvit će se klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih koji će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima, uključujući promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku, rečeno je na predstavljanju projekta. Tom prigodom održan je i panel na kojemu su u izazovima prekomjerne tjelesne mase, ali i mogućnosti suradnje poduzetništva i zdravstva izlagali dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora.

Globalni javnozdravstveni problem

Prekomjerna tjelesna masa i debljina globalni su javnozdravstveni problemi i rizični  su čimbenici za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma te jedan od  najčešćih komorbiditeta i nezavisnih čimbenika rizika u razvoju astme. Prekomjerna tjelesna masa također je vrlo  važan prediktor razvoja komplikacija kod infekcije COVID-19, uključujući potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom a uzrokuje i povećani rizik od neželjenih ishoda COVID-19 bolesti.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska prehrana, koja slovi kao najbolja za očuvanje zdravlja, sve manje konzumira, posebice među djecom. Prema posljednjim podacima 34,9% djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 14%, značajnije više dječaka, njih 17,2% u usporedbi s 10,7% djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.