Obavijesti

Promo sadržaj

Pogledajte kako napreduju radovi u jednom od najznačajnijih cestovnih tunela

Pogledajte kako napreduju radovi u jednom od najznačajnijih cestovnih tunela

Radovi u tunelu Učka su u punom jeku, a po prvi put u Hrvatskoj je korištena tehnika inverzibilne ventilacije

U tijeku je betoniranje druge cijevi tunela Učka, uvođenje instalacija i opreme, nakon čega slijedi i asfaltiranje. Radovi na probijanju trajali su više od 2 godine, radnicima je trebalo ukupno 940 tona eksploziva kako bi probili cijev koja je dugačka 5630 m. Tijekom probijanja korištene su sigurnosne mjere za radnike poput formiranja trake za izvoz materijala i električnih vozila unutar tunela kako bi se smanjilo stvaranje ugljičnog dioksida. Po prvi put je korištena inverzibilna ventilacija koja je poput jedne zavjese skupljala sve otrovne plinove. Isisavanje plinova trajalo je 20 minuta, a istim putem upuhivao se svježi zrak.

Tunel Učka jedan je od najznačajnijih cestovnih tunela u Hrvatskoj kojim godišnje prođe 11 milijuna putnika. Svim građevinskim radovima na Istarskom ipsilonu, koncesionar BINA Istra želi izgraditi siguran tunel koji će ubrzati putovanja prema Istri iz drugih dijelova Hrvatske, ali i povećati sigurnost svih sudionika u prometu. Koncesionar je dosad uložio novac u nadzor, SOS sustave, komunikaciju, a sve kako bi uskladio sigurnost cijevi tunela Učka s EU direktivom.

„Nova cijev tunela Učka imat će 24 poprečna profila za evakuaciju korisnika u slučaju incidentnih situacija, svakih 250 metara po 1 prolaz omogućit će usklađenost s EU direktivom 2004. godine“, ističe Dario Silić, generalni direktor tvrtke BINA Istra

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata