Obavijesti

Promo sadržaj

Pogledajte provjerene savjete za olakšavanje probavnih tegoba

Pogledajte provjerene savjete za olakšavanje probavnih tegoba
4

Jeste li znali da se crijeva nazivaju drugi mozak? Crijeva utječu na mnoge dijelove tijela, na naš imunitet, a u konačnici i na naše mentalno zdravlje. Najčešći problemi koji se javljaju u vezi s crijevima su nadutost, vjetrovi te proljev ili zatvor

Dobra probava temelj je našeg zdravlja i dobrobiti. Hrana koju pojedemo naš probavni sustav  razgrađuje na pojedine komponente i  apsorbira, te nam tako daje potrebnu energiju, a ostatak se izbacuju u obliku stolice. Predugo odgađanje stolice može nas činiti napuhnutim i napetim, a isto tako može uzrokovati druge problem i neugodnosti kao što su zatvor, ali i dugoročnije probleme.

Vlakna za bolju probavu

Sve ono što jedemo izravno utječe na zdravlje organizma. Za zdravlje crijeva trebali bismo jesti više zelenog povrća i voća koje poboljšava rad crijeva. Osim toga, u slučaju da se borite sa zatvorom, vlakna su odličan izbor, a njihov izvor su žitarice, mahunarke, lan, bobičasto voće, orašasti plodovi i jabuke.

Topiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu koja olakšava prolazak stolice. Probavne procese olakšava i dovoljna količina unosa tekućine, koja povećava voluminoznost crijeva i potiče probavu.

Fizička aktivnost i bolja probava idu zajedno

Iako smo stvoreni da se krećemo, prečesto pronalazimo izgovore da jednostavno nemamo vremena za aktivnost. Redovita tjelesna aktivnost dokazano poboljšava probavu. Poželjno bi bilo barem pola sata dnevno odvojiti za šetnju.

Fizička aktivnost ima pozitivan učinak i na smanjenje stresa koji se ujedno također ubraja u uzročnike zatvora. Naš probavni sustav je isprepleten mrežom razgranatih živčanih stanica, pa kada smo po utjecajem stresa zaboravljamo redovito jesti i ne možemo kvalitetno spavati, što u konačnici rezultira opstipacijom.

Laktuloza - sigurno rješenje

U tretiranju opstipacije najčešće se primjenjuju laksativi. Jedan od boljih laksativa je laktuloza jer ne uzrokuje navikavanje crijeva. Ona izaziva lokalni hiperosmotski učinak, odnosno povećava obujam fekalnih masa, stimulirajući pražnjenje crijeva. Njezin učinak može se očekivati već u periodu između 24 i 48 sati.

Tekući dodatak prehrani Prunulac je vrlo ugodnog okusa i sadrži laktulozu u kombinaciji sa suhim ekstraktom šljive i magnezijem koji također imaju blagotvorni učinak na probavni sustav. Ovaj jedinstven proizvod siguran je za primjenu i kod djece već 3 godina i kod trudnica te se preporučuje konzumirati s puno tekućine ili jogurtom.

Potražite u ljekarnama

Prunulac je dio poznate Pharmoval linije dodataka prehrani i medicinskih proizvoda i može se kupiti u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te s dostavom na kućnu adresu na internet trgovini drogerija.hr, a više o proizvodu potražite na službenim stranicama Pharmoval proizvoda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'