Pogledi koji oduzimaju dah: Posjetite neke od najljepših vidikovaca u Zagrebu i okolici | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 5

Pogledi koji oduzimaju dah: Posjetite neke od najljepših vidikovaca u Zagrebu i okolici

Pogledi koji oduzimaju dah: Posjetite neke od najljepših vidikovaca u Zagrebu i okolici

Posebna mjesta s kojih se pruža nevjerojatan pogled i nezaobilazne gradske znamenitosti. Bilo da želite doživjeti grad iz ptičje perspektive ili snimiti najljepšu fotografiju, vidikovci su odlične destinacije za svakoga

Mnogi tek uspinjanjem na vidikovac uvide koliko čari krije neki grad ili mjesto. Ako ste u potrazi za nezaboravnim pogledom na zagrebačke ulice, skrivene parkove i dvorišta, svakako posjetite jedan od zagrebačkih vidikovaca. Kula Lotrščak, Park Maksimir - Vidikovac i Sljeme mjesta su koja oduzimaju dah i na kojima ćete snimiti najljepše panorame glavnoga grada. 

Zagreb na dlanu 

S jedne strane pogled na crkvu svetog Marka i njezin autentičan mozaik na krovu, a s druge pogled na Gornji grad, Uspinjaču, Ilicu te mnoge zagrebačke kuće i znamenitosti. Visoka 30 metara, kula Lotrščak posjetiteljima pruža spektakularni pogled koji seže gotovo do najjužnije točke glavnoga grada Hrvatske. 

Osim zbog nevjerojatnog pogleda, kula Lotrščak ostat će vam u sjećanju svaki put kad na satu otkuca podne. Naime, svakog dana, s četvrtoga kata kule, Grički top Zagrepčanima javlja da je 12 sati. U svojim počecima kula je služila u obrambene svrhe, a naziv je dobila po zvonu, campana latrunculorum - zvono lopova, koje je zvonilo svaku večer prije zatvaranja gradskih vrata.

Vidikovac u Maksimiru središnji je objekt u parku, mjesto iz kojeg se račvaju svi putovi. Smješten na brežuljku i visok 17 metara, ovaj vidikovac nezaobilazna je znamenitost u istočnom dijelu Zagreba. Pogled na zeleni park, šumu i puteljke koji je presijecaju je očaravajući. Maksimir je inače prava mala zelena oaza svakome lako dostupna jer se smjestio tik uz trase tramvaja i gradski promet. 

U podnožju Vidikovca nalazi se istoimeni kafić, koji je savršeno mjesto za kavu i uživanje u ovom malom kutku zelenog raja. Zagrepčanima je Vidikovac oduvijek bio posebno drag, što dokazuje i jedan od najgledanijih, kultnih zagrebačkih filmova, "Tko pjeva zlo ne misli" iz 1970. godine, čije su scene snimali upravo na ovome mjestu. 

Sljeme je sa svoja 1033 metra nadmorske visine najviši vrh Medvednice, zagrebačke planine koja sa sjevera čuva naš glavni grad. Posjetitelje koji se popnu na ovaj vrh očekuju čak dvije panorame - zagrebačka i zagorska. Bez obzira na godišnje doba, pogled sa Sljemena će vas očarati i kad vlada zelenilo i kad je sve pod zimskim pokrivačem. Spomenimo i to kako će nadaleko poznati grah s kobasicom nadomjestiti svu potrošenu energiju planinarima i povremenim posjetiteljima. 

Blizu grada, blizu srca

Svoj put i traganje za svevremenskim ljepotama možete nastaviti i u zagrebačkoj okolici. Na manje od sat vremena od Zagreba smjestilo se Zagorje - brdovita regija koja obiluje vidikovcima. Pogledi s visina ovdje su malo drugačiji. Na zagorskim vidikovcima dočekat će vas prizori prostranih vinograda, autohtonih kleti i zelenih bregova. 

Isplanirajte jednodnevni ili dvodnevni izlet u ovaj bajkoviti kraj i stvorite uspomene za pamćenje. Panorame zagorskoga kraja promatrajte s nekoliko lokacija, kao što su Sveti Vid u Svetom Križu Začretju, Dvor Veliki Tabor kraj Desinića, Vinagora, Stari grad Kostel, Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, Kunagora kraj Pregrade, Piramida - razglednica kraj Hraščine i mnoge druge.

Aerial,View,Of,Green,Hills,And,Nature,In,Zagorje,,Northern

Pogledi na zagorski kraj

Dvor Veliki Tabor kulturno-povijesna je ostavština iz 15. stoljeća, koju danas mogu posjetiti svi zaljubljenici u povijest. Kao jedan od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske, ovaj bijeli dvorac postao je svojevrsni simbol Zagorja. Osim što će ih dočekati muzejske izložbe o povijesnom značenju i legendama koje se vežu za hrvatske plemićke obitelji, posjetiteljima je na raspolaganju pogled s kule na cijelo Zagorje i dio Slovenije.  

Aerial,View,Of,Old,Medieval,Castle,Veliki,Tabor,And,Green

Jedan od najposjećenijih vidikovaca u Krapinsko-zagorskoj županiji je i Vinagora. Riječ je o malom, od davnine vinorodnome mjestu, u kojem na njegovu najvišem vrhu brijega stoji crkva Marije od Pohoda. Ime crkve potječe iz 16. stoljeća, kad su težaci dolazili pomoliti se kipu Majke Božje, a nakon što se pročuo glas o njenoj čudotvornosti, pohodili su je i ljudi izvan Zagorja. Pogled s vrha Vinagore seže prema prostranim zagorskim bregima te se u daljini mogu vidjeti i planine Strahinjčica, Ivančica, Medvednica, Cesargrad gora te Kunagora.

Sjeverno od Pregrade, na Kunagori, iznad rijeke Kosteljine, naći ćete Stari grad Kostel. Iako je u ruševnom stanju, utvrda je već godinama destinacija za mnoge izletnike. Njezina ljepota krije se upravo u predivnom pogledu na udolinu Sutinsku i uzak procjep uz rijeku Kosteljinu, kroz koji se ulazi sa sjeverne strane u Pregradu. 

Ako vaša želja za čarobnim pogledima iz visina još nije utažena, u Zaboku rezervirajte let balonom na vrući zrak. Na visini od 800 metara vidjet ćete prekrasni zagorski pejzaž i slikovitu prirodu ovog brdovitoga kraja. Jedinstveno proživljeno iskustvo leta ostat će u vama još dugo. 

Turistička zajednica grada Zagreba i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije ove godine partnerski surađuju u promociji Zagreba i njegove okolice kroz jedinstvenu destinacijsku kampanju Otkrij ljepotu, ponesi uspomene - Istraži Zagreb i Zagorje. Cjelokupnu ponudu pogledajte na web stranici
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Mister Džirlo mini električni automobili najprodavaniji na svijetu za male udaljenosti
PROMO

Mister Džirlo mini električni automobili najprodavaniji na svijetu za male udaljenosti

Danas samo za čitatelje u posebnoj ponudi i po posebnoj cijeni predstavljamo model x7!

Keight Hotel Opatija, prvi hrvatski Curio Collection by Hilton otvoren u Opatiji
PROMO

Keight Hotel Opatija, prvi hrvatski Curio Collection by Hilton otvoren u Opatiji

Smješten u srcu grada Opatije, Keight Hotel Opatija moderna je oaza u slikovitom okruženju.
Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!