Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

Posjetite Graz i božićni sajam bez automobila jer je javni prijevoz - besplatan

Posjetite Graz i božićni sajam bez automobila jer je javni prijevoz - besplatan

Ove godine uputite se prema Grazu, predivnoj destinaciji s čak 14 božićnih sajmova, koji će najljepše doba u godini pretvoriti u nezaboravan doživljaj. Osvijetljene i ukrašene ulice i trgovi samo su djelić adventske magije

VIDEO

Glavni grad Štajerske tijekom božićnih blagdana postaje idealno odredište za sve koji žele doživjeti pravu božićnu čaroliju! Ove godine Graz je organizirao čak 14 božićnih sajmova, a svaki od njih nudi jedinstvenu gastronomsku poslasticu, kao i neponovljivu zabavu za sve – od najmlađih do najstarijih.

Advent u Grazu omogućit će vam odlazak u bajkoviti svijet prekriven snježnim pahuljama i ukrašen čarobnim lampicama, uz najukusnije slastice i tople napitke, miris kuhanog vina i medenjaka, dok u pozadini slušate melodije najljepših božićnih pjesama! I to sve na 14 lokacija diljem grada.

Jedinstven božićni ugođaj

Centar Graza svojim znamenitostima i ambijentom oduševljava turiste u svako doba godine, no posebno zablista upravo u vrijeme najčarobnijeg razdoblja - božićnih blagdana. Osvijetljene i ukrašene ulice i trgovi, kao i gradska vijećnica te povijesne fasade, na kojima će se prikazivati veliki adventski kalendar, samo su djelić magije koja se stvara u ovom austrijskom gradiću tijekom adventa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Advent u Grazu traje od 25. studenog do 6. siječnja. U tom će periodu, u popodnevnim satima, biti prikazane svjetlosne instalacije na Hauptplatzu i Mariahilferplatzu, a mnogi će trgovi i ulice biti osvijetljeni i ukrašeni predivnim umjetničkim božićnim motivima. Tako će Herrengasse zablistati zvijezdama padalicama i snježnim pahuljama kroz 14 svjetlosnih instalacija. Šetnja okićenim ulicama ispunjenima umjetničkim projekcijama odvest će vas u svijet bajki, a poseban će doživljaj stvoriti i raskošno božićno drvce smješteno na glavnom trgu u Grazu i visoko oko 35 metara.

Jaslice od leda

U Landhaushofu, dvorištu pokrajinskog parlamenta, smjestio se jedan od predivnih božićnih klasika, koji izaziva međunarodno oduševljenje – jaslice od leda. Finski je umjetnik Kimmo Frosti sa svojim timom pretvorio 35 tona leda u simbol Božića isklesavši ledene jaslice koje tvore jedinstveno umjetničko djelo.

IlluminationWHBaumUndEiskrippe am 27.11.2021

Odavde kreće i staza jaslica, Kripperlroas, kroz ulicu Stempfergasse, koja omogućuje pogled na mnogobrojne izloge trgovina u kojima su se smjestile i druge predivne božićne jaslice. Put vodi sve do Diözesanmuseuma, muzeja u kojem je postavljena i bogata izložba jaslica iz Tirola. Ovdje možete i kupiti njihove minijaturne verzije kako biste sa sobom ponijeli posebnu uspomenu.

Zimski svijet

Klizanje, hokej i boćanje na ledu kao poznati zimski sportovi i ove godine dio su adventa u Grazu, a pored velikoga ledenog pokrivača uživati možete u toplom čaju ili kuhanom vinu te punču, koji će zagrijati sve promrzle sportaše. Ako klizaljke nemate sa sobom, moguće ih je i unajmiti. Za više informacija posjetite online stranice Adventa u Grazu.

Bajkovita šuma

Bajkovite figure i šuma puna tajni oduševit će najmlađe, ali i one starije. Namijenjen djeci od 3 do 12 godina, poseban se program održava 3., 8., 10. i 17. prosinca, kad je organizirano i čuvanje djece pod nadzorom. Na ovoj lokaciji mališane će začarati razni bajkoviti prizori ispunjeni predivnim božićnim svjetlima.

Božićna glazbena radionica

Pjevanje, izrada božićnih ukrasa i ukrašavanje paprenjaka samo su neke od aktivnosti organiziranih za cijelu obitelj u ulici Herrengasse, a koje će biti petkom popodne. Osim toga, stihove najljepših tradicionalnih austrijskih pjesama moguće je nabaviti u Uredu za božićne pjesme, koji ujedno skriva bogatu zbirku priča, običaja i predstava.

Advent 08. Dez.

S djecom posjetite i panoramski kotač u ulici Neutorgasse ili napravite krug Ringelspielom.

Sajam na Schloßbergu

Tradicionalne rukotvorine štajerskih regija ili međunarodne proizvode, ukusne kulinarske delicije, darove i ukrase, ali i najukusnije specijalitete, pronaći ćete na raznim sajmovima po trgovima u Grazu. Sve to uz poseban panoramski pogled i bogat glazbeni program na brdu iznad Graza, najvišoj točki grada, Schloßbergu.

Božićni tramvaj

Do raznih lokacija u duhu Božića, poput Polarnog Expressa, možete stići i povijesnim tramvajem (Altstadtbim), organiziranim u dobrotvorne svrhe, koji za posjetitelje nudi besplatan prijevoz gradom. Ova povijesna senzacija stiže iz Muzeja tramvaja i ukrašena je posebnim božićnim ruhom koje će oduševiti djecu, ali i odrasle. Prometuje između glavnog trga i trga Jakominiplatz te po jednu stanicu od ta dva trga. Čaroliju će stvoriti i adventski vlakić (Adventbim) koji prolazi starim gradom i lako odvodi u svijet mašte i snova.

U svoj bajkoviti dan u Grazu uklopite i malo nezaobilaznog božićnog shoppinga te posjetite neku od mnogih prodavaonica u centru grada, u kojima ćete pronaći sve što bi moglo razveseliti vaše najdraže - od knjiga, kozmetike, nakita, odjeće, torbi... A tko zna, možda pronađete i nešto što se već dugo nalazi na listi vaših želja. 

Ako vam nije dovoljno hrane na božićnim sajmovima, ili se želite skloniti od gužvi, uputite se u neki od mnogih restorana koji nude mirnu oazu u vrijeme adventskih dana.

Svi su božićni sajmovi u blizini i dostupni pješke, u duhu “Adventa kratkih šetnji”, no Graz je također tijekom ovog razdoblja svima omogućio besplatan gradski prijevoz. I ove godine svake subote u adventu besplatno se možete voziti jednoznamenkastim i dvoznamenkastim brojevima linija unutar zone 101. Konkretno, ova ponuda vrijedi 26. studenog te 3.,10. i 17. prosinca, kad je moguća besplatna vožnja na adventsku kupnju i užitak. Ponuda vrijedi i za uspinjaču Schloßbergbahn, a jedina iznimka su dizala na Schloßberg.

Aplikacija GrazMobil

Aplikacija GrazMobil najbolji je način da brzo nabavite kartu za javni prijevoz. Pomoću ove besplatne aplikacije uobičajene karte za javni prijevoz možete kupiti vrlo brzo i jednostavno putem pametnog telefona.

Osim toga, dobivat ćete obavijesti i o aktualnim polascima, a pronalazak najbolje prometne veze omogućit će vam planer rute. Sve detalje u vezi s adventom u Grazu te raspored događaja pronaći ćete ovdje. Uživajte u bajkovitom Grazu u najljepšem dobu u godini!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince