Obavijesti

Promo sadržaj

Poslodavci ove sezone računaju na domaće radnike

Poslodavci ove sezone računaju na domaće radnike
4

Hrvatski poslodavci godinama upozoravaju kako je nedostatak radne snage jedan od ključnih izazova našeg gospodarstva koji se proteklih godina vrlo često rješavao uvozom stranih sezonskih radnika

Iz specijaliziranog portala za oglašavanje i pronalazak svih vrsta poslova, danasradim.hr, naglašavaju kako je potraga za sezonskim radnicima postala dobro uhodan proces za brojne hotelijere, ugostitelje, velike trgovačke lance, građevinare, ali i poljoprivredne proizvođače. Kriza prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 sa sobom je donijela brojna ograničenja zbog čega su se domaći poduzetnici susreli s brojnim izazovima među kojima i sa problemom zapošljavanja stranih radnika. Upravo iz tog razloga ove sezone su se odlučili okrenuti domaćem tržištu rada.

Turistički sektor u ljetnim mjesecima zapošljava oko 150.000 radnika, a procjenjuje se da na sezonskim poslovima u poljoprivredi radi i do 40.000 radnika. No prošle je godine, zbog situacije uzrokovane širenjem virusa COVID 19, potražnja za radnicima bila smanjena što se vidi i u potražnji poslodavaca za stranim radnicima kada je bilo iskorišteno svega 39% kvota za strane radnike, dok su u 2019. godini kvote bile gotovo popunjene.

Iako su u hotelijerstvu i ugostiteljstvu svi svjesni da će početak i ovogodišnje predsezone biti lošiji zbog epidemiološke situacije, ipak se očekuje da će sama sezona biti uspješnija od prethodne pa se stoga i sami poslodavci pripremaju za punu sezonu. Uspjeh ove turističke sezone i dalje ovisi o mnogo faktora, a prvenstveno o  mjerama koje će biti na snazi kako u Hrvatskoj tako i u državama iz kojih očekujemo dolazak stranih turista. Premda je u ovom trenutku još nezahvalno govoriti u točnim datumima, turistički sektor i prateće industrije moraju biti spremani za nadolazeću sezonu u punom opsegu, što znači da bi već sada trebali planirati i zapošljavanje sezonskih radnika.

Na portalu danasradim.hr, poslodavci iz turističkog sektora već su krenuli u potragu za sezonskim radnicima. Da nisu jedini, pokazuje činjenica kako su i pojedini veliki trgovački lanci već početkom siječnja krenuli u potragu za sezonskim radnicima, odnosno ranije nego primjerice 2019. godine. Naime, proteklih godina trgovci su u potragu za radnicima kretali nekoliko tjedana kasnije od hotelijera te su zbog uvjeta koje su nudili, ali i zbog mogućnosti kasnijeg stalnog zaposlenja bili vrlo poželjni poslodavci za sezonske radnike.

Premda se očekuje da će se trgovci i hotelijeri pri zapošljavanju sezonskih radnika usmjeriti na radnike iz njihove neposredne okolice, gotovo je sigurno kako će brojni poslodavci ponuditi i pogodnosti poput smještaja, prehrane te plaćenog prijevoza.

Iako sezonsko zapošljavanje traje tijekom cijele godine, najveći porast zapošljavanja na sezonskim poslovima bilježi se upravo u ljetnim mjesecima, a to je ujedno i vrijeme kada u Hrvatskoj najviše opada stopa nezaposlenosti. U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno 164.760 osoba, a očekuje se da će se taj broj smanjiti s početkom turističke sezone te sezone poljoprivrednih radova. Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu, zapošljavala velik broj stranih radnika, no iako su se izmjenama Zakona o strancima ukinule kvote za zapošljavanje stranih radnika, velik dio poslodavaca je ove godine potragu za sezonskim radnicima odlučio usmjeriti upravo na domaće radnike i to prvenstveno na one koji žive u mjestu rada. Razlog tome leži u ograničenjima u kretanju radnika, ali brojnim prednostima koje domaći radnici imaju.

Prema riječima Maje Bogović, direktorice portala danasradim.hr, svaki radnik koji je radio na sezonskim poslovima u hotelijerstvu ili poljoprivredi znatno se lakše prilagodi novom poslodavcu te brže postiže punu efikasnost u radu. Također, Bogović smatra kako je zapošljavanje domaće radne snage, svih kategorija radnika, vrlo bitno za opće gospodarstvo zbog multiplikacije učinka zapošljavanja na povećanje osobne potrošnje, a time i na rast BDP-a.

Upravo zbog trenutne situacije na tržištu rada, sada je više nego ikada bitno orijentirati se na „bazen“ domaćih radnika, te uz one koji imaju status stalnih sezonaca usmjeriti se na zadržavanje prošlogodišnjih sezonca“ kaže Bogović.

Jedan od alata pomoću kojeg poslodavci traže sezonske radnike je i portal danasradim.hr koji je specijaliziran za oglašavanje i pronalazak stalnih, sezonskih, honorarnih i studentskih poslova koji na tržištu posluje od veljače 2018. godine, a trenutno broji više od 61.000 korisnika. Na portalu danasradim.hr već sada zainteresirani radnici mogu pronaći oglase za sezonske poslove 2021. od Istre do Dalmacije.

Pokretanje videa...

Poslodavci ove sezone računaju na domaće radnike 00:12

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!