Promo sadržaj

Komentari 0

Povišeni krvni tlak – je li problem u previše soli?

Povišeni krvni tlak – je li problem u previše soli?

Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Visok krvni tlak obično se razvija bez znakova ili simptoma. Godinama može biti visok, a da toga nismo ni svjesni. Nekontroliran visok tlak povećava opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar. Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Uravnotežena prehrana s manje soli
Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika po načelima uravnotežene prehrane, pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Nutricionistički uravnotežen plan preporuča odabir voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribu i meso sa smanjenim udjelom dodane soli.  

Budući da se glavnina soli dnevno unosi upravo putem hrane, vrlo je važno birati kvalitetne proizvode sa smanjenim udjelom soli. PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio čitav asortiman mesnih proizvoda sa smanjenim udjelom soli od 25%, kako bi svi mogli uživati u kvalitetnim i ukusnim proizvodima, a u isto vrijeme raditi nešto dobro za svoj organizam. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje. Uz ovakve proizvode dobro je svakodnevno kombinirati hranu koja je izvor kalija, kalcija i magnezija, a to su voće, povrće, meso i mliječni proizvodi.

Preporučena dnevna doza unosa soli za osobe s povišenim krvnim tlakom
Kod prehrane za osobe s povišenim krvnim tlakom, najveći naglasak je na značajnom smanjenju soli, stoga je jelo potrebno začiniti kombinacijom začina, izbjegavajući pritom sol. Osobama koji imaju problem s povišenim krvnim tlakom ne preporuča se dnevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli. Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji srčanožilnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara.

Moramo se kretati
Povećana tjelesna masa povećava rizik od razvoja visokog krvnog tlaka. Kod prekomjerne tjelesne težine, količina krvi koja cirkulira kroz tijelo se povećava, što poveća i pritisak protoka krvi. Istraživanja ukazuju da kod pretilih osoba, gubitak od samo 10 posto trenutne težine može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Vježbanje ojačava naše srce, tako da pumpa više krvi s manje napora. Dokazano je također i da se redovitim vježbanjem može značajno poboljšati odnosno regulirati krvni tlak. Cilj je stoga 30 minuta vježbanja dnevno.

Sve dok postoji redovita tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana s naglaskom na odabir namirnica koje sadrže smanjen udio soli, moguće je ostvariti pozitivan utjecaj na krvni tlak i zdravlje općenito. Započnite brigu o svom zdravlju već danas i birajte PIK proizvode sa smanjenim udjelom soli!