Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 3

Povratak u klupe: Ovih 5 savjeta pomoći će vašoj djeci da ostvare bolji uspjeh u školi

Povratak u klupe: Ovih 5 savjeta pomoći će vašoj djeci da ostvare bolji uspjeh u školi

Povratak u školu i privikavanje na novu rutinu nakon opuštenih ljetnih mjeseci nije lagan posao za djecu, ali ni za odrasle. Pronašli smo savjete koji će učenicima i roditeljima pomoći da ova školska godina bude što manje stresna i što produktivnija

VIDEO

Početak školske godine stresan je za djecu, ali i za roditelje, također je savršena prilika za uvođenje nekih novih navika i rutina. Istraživanja pokazuju da sudjelovanje roditelja u organizaciji školskih obaveza i pomaganje u učenju pozitivno utječu na ocjene, učenici su motiviraniji, a vjerojatnost da će u budućnosti odustati od visokog školstva se smanjuje. 

Zato, dok su bojice još oštre, bilježnice čiste, a ruksaci puni školskog pribora, poslušajte sljedeće savjete i pomozite svojem školarcu da bude još uspješniji.  

1. Potaknite svoje dijete na čitanje

Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti kako bi vaše dijete bilo uspješnije u školi je pomoći mu da zavoli čitanje. Navika čitanja pomaže djeci u svim školskim predmetima, a što je još važnije, čitanje je ključ cjeloživotnog učenja. Kad učenici u ranoj dobi počnu čitati o različitim ljudima, dalekim mjestima i povijesnim događajima, postaju kreativniji i otvoreniji te ostvaruju i više razine koncentracije i pamćenja. 

Father,And,Son,Are,Reading,A,Book,And,Smiling,While

U današnje digitalno doba djetetu knjige možete učiniti privlačnijim i zanimljivijim tako da im ih ponudite u digitalnom obliku. Ako ste roditelj koji odobrava metodu nagrađivanja, savjetujemo vam da napravite popis knjiga koje moraju pročitati ove godine i dogovorite nagradu. Sigurni smo da će ta metoda najlakše upaliti! 

2. Usredotočite se na djetetove interese

Kad uče o nečemu što ih istinski zanima, djeci učenje postaje zabavno i bez problema "zagriju stolac". Ako želite da vaše dijete postane dobar učenik i ima što bolje ocjene, potaknite ga da dodatno istražuje teme i predmete koji ga fasciniraju. Ako, recimo, voli dinosaure, pomozite mu pronaći privlačne knjige o dinosaurima. Zatim ga izazovite da vam kaže svojih pet omiljenih dinosaura i objasni zašto je izabrao svakog od njih. Ovaj način učenja isplatit će se i kad budete dijete morali ispitivati o njemu manje zanimljivim stvarima. 

3. Isprobajte 'Pomodoro tehniku'

Ova je tehnika doista jednostavna, a vašem školarcu pomaže da se usredotoči na učenje. Naime, "Pomodoro" je izmislio talijanski poduzetnik Francesco Cirillo još kao student. On je svog saveznika u učenju pronašao u običnom kuhinjskom "timeru" u obliku rajčice, odakle dolazi i naziv ove tehnike. Kad je vidio da u manje vremena može naučiti više, odlučio je svoju tehniku podijeliti sa svijetom. 

Pomodoro,Timer,On,The,Desk.

Za ovu učinkovitu i krajnje jednostavnu tehniku potrebni su, dakle, zadatak i štoperica. Za početak namjestite štopericu na 25 minuta i neka vaše dijete radi tih 25 minuta na prvom zadatku. Kad sat zazvoni, makar dijete bilo blizu završetka zadatka, neka napravi pauzu od 3 do 5 minuta. Nakon pauze ponovno namjestite štopericu na 25 minuta i neka dijete nastavi sa zadatkom tamo gdje je stalo. Kad završite četiri "Pomodora", svoje dijete nagradite duljom pauzom, od 15 do 30 minuta. Ova tehnika vašem će djetetu pomoći da dulje bude koncentrirano na određeni zadatak, a pauziranje svakih 25 minuta omogućit će mu produktivniji i kvalitetniji rad

4. Neka svaki dan bude dan za učenje

Premda pretvaranje svakog dana u dan učenja možda zvuči malo pretjerano, zapravo nije ako tome pristupite na pravi način. Kad god je to moguće, potaknite svoje dijete da istražuje svijet oko sebe i postavlja pitanja. Pomozite mu kategorizirati i klasificirati informacije do kojih dolazi te mu pomozite i kritički razmišljati o svemu onome što vidi i doživljava. Nakon toga predložite svome djetetu da ukratko napiše sve što je danas naučilo. U konačnici, pretvaranje svakog dana u dan učenja pomoći će vašem djetetu da razvije unutarnju motivaciju za učenje u učionici, kod kuće ili gdje god se nalazilo.

5. Upišite dijete u Tinker Labs

Još jedan od načina na koje možete poboljšati uspjeh djeteta u školi je Tinker Labs. Riječ je o izvanškolskom programu i radionicama s jedinstvenim STEAM pristupom, koji uključuje znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku te eksperimente i praktično učenje. Rano učenje STEAM područja djeci otvara vrata prema kritičkom, logičkom zaključivanju i razmišljanju već od predškolske dobi. Djeca u Tinker Labsu na zabavan i znanstveni način kroz zanimljive eksperimente i zadatke uče o svijetu koji ih okružuje.

Teacher,Helping,His,Teen,Students,With,Diy,Robot,On,Stem

Tinker Labs program inače je odobrilo i certificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a svi učitelji u ovom programu certificirani su i osposobljeni predavati prema metodi Tinker Labs!

Krenite u školsku godinu inovativno! 

Svaki od 37 Tinker Labs centra u Hrvatskoj osmišljen je poput laboratorija koji inspirira inovativni proces. Nastavu provode u malim skupinama i pružaju individualni pristup svakom djetetu, čime omogućuju iskazivanje potencijala za određena zanimanja budućnosti. Upisi su u tijeku, dobrodošla su djeca i mladi od 4 do 16 godina, a sve informacije možete pronaći na www.tinkerlabs.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.