Obavijesti

Promo sadržaj

Pozitivan učinak konzumacije ribe - štiti od demencije

Pozitivan učinak konzumacije ribe -  štiti od demencije
4

Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivan učinak konzumacije same ribe, ne samo unosa omega – 3 masnih kiselina

Produljenje životnog vijeka i povećanje udjela populacije starije dobi dovelo je do povećanja učestalosti Alzheimerove bolesti. Od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi, a procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj danas ima oko 80 tisuća oboljelih. Rana dijagnostika i predviđanje pojave Alzheimerove bolesti u žarištu je interesa stručnjaka. Na taj način moguće je promjenama načina života i prehrane barem djelomično utjecati na prevenciju i progresiju bolesti. 

Primjerice, gubitak osjeta mirisa može biti jedan od najranijih znakova koji ukazuju na mogućnost pojave Alzheimerove bolesti. Također, suptilna pogoršanja u kognitivnim sposobnostima osoba s Alzheimerovom bolesti mogu se dogoditi i do 18 godina prije dijagnoze. 

MIND - dijeta za prevenciju Alzheimerove bolesti

Nov način prehrane kojeg su osmislili stručnjaci s čikaškog sveučilišta Rush University, pokazao je povoljan učinak na smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, čak i kod osoba koje ga se ne drže strogo. Principi ovog načina prehrane, koji se krije iza prikladnog akronima MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), temelje se na mediteranskoj te DASH-prehrani, koje su u mnogim istraživanjima pokazale brojne poželjne zdravstvene učinke, kako na rizik od kardiovaskularnih bolesti, tako i na rizik od Alzheimerove demencije. Sustav prehrambenih preporuka - DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) – temelji se na niskom unosu zasićenih masti i natrija, a ujedno predstavlja prehranu bogatu voćem, povrćem i mliječnim proizvodima, s niskim udjelom masti. Dijeta DASH se u nekoliko kliničkih pokusa pokazala učinkovitom u sniženju povišenog arterijskog tlaka. Mediteranska dijeta tipična je tradicionalna prehrana na području Mediterana, a temelji se na konzumaciji povrća, voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, ribe i maslinovog ulja uz umjerenu konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda. 

Mozak je mastan

Kada govorimo o hrani koja pomaže zdravlju našeg mozga, plava riba nalazi se na vrhu liste blagotvornih namirnica. Ova skupina ribe obiluje omega – 3 masnim kiselinama, posebice eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnom kiselinom.

Zanimljivo je kako masti čine 60% našeg mozga, a čak polovica od ukupnog udjela masti otpada upravo na omega – 3 masne kiseline. Naše tijelo ove esencijalne masne kiseline koristi za izgradnju mozga i živčanih stanica, a imaju i izuzetnu ulogu u pamćenju i učenju. 

Osim navedenih blagodati, omega – 3 masne kiseline pokazale su još nekoliko pozitivnih djelovanja kada je u pitanju zdravlje mozga. Naime, istraživanja su pokazala kako mogu usporiti kognitivno propadanje koje se povezuje sa starenjem, ali i smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Također, dokazano je kako bi osobe u vrlo ranim fazama Alzheimerove bolesti mogle imati koristi od unosa ribljeg ulja. Rezultati studija pokazuju da su stanice imunološkog sustava ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjima, nakon uzimanja ribljeg ulja, učinkovitije u čišćenju mozga od β-amiloida – peptida čije se nakupljanje u mozgu smatra ključnim u razvoju Alzheimerove bolesti.

Postoje dokazi da omega – 3 masne kiseline, posebice DHA, pokazuju pozitivan učinak i na pamćenje, a jedan od takvih dokaza objavljen je 2015. godine u znanstvenom časopisu Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. U tzv. MIDAS studiji sudjelovalo je 485 osoba starije životne dobi koje su se požalile na probleme s pamćenjem. Rezultati su pokazali da je unos ribljeg ulja kao izvora DHA dovelo do značajnog poboljšanja kognitivnih funkcija, poput pamćenja, radne memorije te pažnje. 

S druge strane, nedovoljan unos omega  - 3 masnih kiseline povezuje se s poteškoćama u učenju, kao i većem kognitivnom propadanju mozga.

Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivan učinak konzumacije same ribe, ne samo unosa omega – 3 masnih kiselina. Tako su rezultati jednog istraživanja pokazali da osobe koje redovito jedu pečenu ili kuhanu ribu imaju veći udio sive tvari u mozgu. Siva tvar je poznata po tome što sadrži većinu živčanih stanica koje imaju ulogu u kontroli donošenja odluka i pamćenju.

Stručnjaci se slažu da bismo u svrhu očuvanja zdravlja ribu trebali konzumirati barem dva puta tjedno po 170 g ribe, a poželjno je da što više to bude plava riba poput tune, srdele, skuše i inćuna koja obiluje blagotvornim omega – 3 masnim kiselinama.

doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender  / Vitaminoteka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...