Obavijesti

Promo sadržaj

Prednosti korištenja modernih tehnologija u radu vatrogasne službe

Prednosti korištenja modernih tehnologija u radu vatrogasne službe
2

Jedan od primjera pozitivnog utjecaja ubrzanog razvoja tehnologije i znanosti na naše živote, svakako su bespilotne letjelice, kako ih još nazivamo, dron uređaji.

Iako njihovo postojanje nije novost, svakako je važna značajka njihova raznovrsna upotreba u svakodnevnom životu. Premda se ovi uređaji koriste u različitim industrijama, možemo reći da je njihov najvažniji zadatak asistencija u radu velikog broja službi koje svakodnevno spašavaju i štite građane od opasnosti.

Zbog svojih iznimnih karakteristika, ove letjelice od presudnog su značaja u brojnim, a posebice hitnim vatrogasnim intervencijama. Veća fleksibilnost, mobilnost, i ono najvažnije učinkovitost, pridonose kako bi se na vrijeme otkrila požarišna mjesta te vršila svakodnevna provjera teško prohodnih terena. Zahvaljujući ovoj naprednoj tehnologiji sa visokokvalitetnom kamerom za pregledavanje terena kod traženja nestalih osoba, te termalnom kamerom za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti, vatrogasci mogu reagirati već za pet minuta od detektiranja visokorizične opasnosti.

Upotreba dron uređaja u vatrogasnim intervencijama

Iako vatrogasne postrojbe često isključivo poistovjećujemo s angažmanom u gašenju požara, njihove aktivnosti uključuju puno širi raspon opasnosti kojima su građani svakodnevno izloženi. Toj činjenici svjedoči i nedavna prometna nesreća na prometnici D-8 Jadranske magistrale u blizini Šibenskog mosta, prilikom koje je Javna vatrogasna postaja Grada Šibenika intervenirala i dronom pomogla u traženju unesrećene osobe.

„Izrazito sam ponosan što mogu reći kako je naša intervencija bila presudna u nedavnoj prometnoj nesreći koja se zbila kod Šibenskog mosta. Naime, kod prevrtanja automobila, vozač i drugi unesrećeni putnici ispali su iz vozila. Izlaskom na lice mjesta nesretnog događaja, utvrđene su tri unesrećene osobe, a postojala je i izvjesna sumnja u postojanje četvrtog unesrećenog na predjelu uz prometnicu D-8 Jadranske magistrale. Obzirom na opasnost i neprohodnost terena, dron nam je bio od velikog značaja tijekom akcije. Premda građani često naš rad ne poistovjećuju s akcijama ovog tipa, istina je da su naše svakodnevne aktivnosti puno šire od općeprihvaćenog poimanja naše dužnosti,“ izjavio je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika.

Korištenje ove moderne tehnologije omogućio je Telemach Hrvatska koji je u sklopu društveno odgovornog projekta DRONacija, kojeg provodi četvrtu godinu za redom, jedan takav dron prošle godine donirao i Javnoj vatrogasnoj postaji Grada Šibenika.

„Iako je godina za nama bila kišna i manje pogodna za razvoj vatrenih prijetnji prirodnom okruženju, imovini i životu građana, Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika u svom radu ima puno važnih intervencija i izlazaka na teren. Prošle godine kada smo postali jednim od dobitnika ovog modernog uređaja, nismo ni zamišljali u kakvim ćemo ga situacijama sve koristiti“, zaključio je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika.

Telemach Hrvatska donacijom novih 10 dronova pomogao u zaštiti dodatnih 15 posto površine Hrvatske

Nastavkom poslovnog razvoja, promjenom imena i najavom značajnih investicija na telekomunikacijskom tržištu, Telemach Hrvatska napravio je ove godine i iskorak u svom društveno odgovornom projektu DRONacija. Umjesto dosadašnjih pet dronova, ove godine donirao je dvostruko više uređaja. Time će modernom tehnologijom unaprijediti rad čak 10 vatrogasnih postrojbi, odnosno izravno je pomogao zaštiti 15 posto površine Hrvatske. 

Donacija je tako ove godine otišla u ruke Dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi Stružec, Jastrebarsko, Ivanec, Bedekovčina, Legrad i Gračac te Javnih vatrogasnih postrojbi Delnice, Čazma, Pula i Karlovac. Dronovi će im biti uručeni uoči vatrogasne sezone 2021. godine, a prije toga će još proći teorijski i praktični trening radi osposobljavanja za korištenje uređaja.

Važno je istaknuti da je Telemach Hrvatska ove godine raspisao i javni poziv za dodjelu donacije na koji su se mogla prijaviti sva vatrogasna društva. Koliko je vatrogascima nužna podrška moderne tehnologije i bespilotnih letjelica, pokazao je izniman odaziv na prvi takav javni poziv Telemacha Hrvatska. Naime, čak 137 postrojbi u prijavi je iskazalo profesionalne razloge i potrebu za dronom u svakodnevnom radu.

Od početka projekta, uključujući i ovogodišnju donaciju, u DRONaciji je podijeljeno ukupno 25 dronova istom broju vatrogasnih postrojbi, čime Telemach Hrvatska podržava zaštitu čak četvrtine područja Hrvatske od požarnih i drugih nepogoda za stanovništvo.

Podrškom vatrogascima diljem države, Telemach Hrvatska pokazuje kako moderna tehnologija predstavlja veliku prednost u hitnim intervencijama u sprječavanju životnih prijetnji građanima. Na taj način postiže se maksimalna učinkovitost i oplemenjuje lokalna zajednica i njena sigurnost, zaključuju iz Telemacha Hrvatska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.