Obavijesti

Promo sadržaj

Predsoblje za prvi dojam koji se pamti

Predsoblje za prvi dojam koji se pamti
9

Kad je projektiranje interijera stambenih prostora u pitanju fokus vlasnika stana ili kuće, ma kako mali ili veliki oni bili, u većini slučajeva usmjeren je na dnevnu sobu i kuhinju, a slijede ih spavaća soba i kupaonica. Predsoblje s druge strane često ne pobudi isti entuzijazam

No, uzimajući u obzir da je upravo ova prostorija posljednje što vidite prije nego što napustite svoj dom te prvo što vidite kada mu se nakon dugog radnog dana vratite, ona je prilično važna. Ujedno je i prva "slika" koju gosti ugledaju pri posjetu, a na temelju koje stvaraju prvi dojam o vašem stilu, estetici i načinu života.

Za savjete kako urediti predsoblje funkcionalno, a s druge strane estetski zanimljivo predsoblje obratili smo se dizajneru interijera Tilenu Lediću, autorom bloga Tilen.space te vlasnikom internetske trgovine namještajem Opremisidom. Trgovina u svojoj ponudi ima linije namještaja za opremanje predsoblja od dva proizvođača - njemačkog "Germania" koji je na tržištu prisutan od 1955.godine te srpske tvornice pločastog namještaja Jela,koja je zadnjih godina sve prisutnija na europskom tržištu i oduševljava svojom kvalitetom.

Kako urediti predsoblje?

Prije svega prostoru predsoblja, bez obzira na njegovu površinu potrebno je definirati svrhu. Jasan odabir funkcija koje ovaj prostor treba zadovoljiti i stvari koje u sebe može primiti spriječit će da postane skladište za svu obuću (a ne samo onih nekoliko pari cipela koje svakodnevno nosite) te sve jakne i kapute (neovisno o sezoni i vremenskim prilikama) te privremena međustanica za sve one predmete iz vašeg stana kojih se želite riješiti (a koja se često pretvori u dugotrajnu postaju).

No kako od svih ovih stvari u svom domu ne možemo pobjeći ormari za predsoblje su neizbježni, a prednost uvijek dajte onima s dobro iskorištenim prostorom za spremu. Ormarići za cipele trebali bi biti puni polica, poput modela Neapelj, prozvođča Germania, koji će osigurati da sva obuća koju svakodnevno koristimo bude uredno pospremljena.

Germania Neapelj Germania Neapelj

U predsobljima koja su dovoljno velika poželjno je smjestiti i garderobne ormare - za jakne, kapute, sezonsku odjeću, pa i odvojiti krilo ili dva za smještaj sredstava za čišćenje, usisivača, pegle i daske za peglanje te ostalih stvari za koje se uvijek traži mjesto viška. Za manje ili minimalistički uređene prostorije najbolji izbor su ormari izrađeni po mjeri koji će maksimalno iskoristiti prostor, pogotovo njegovu visinu. Kod raskošnijih predsoblja odlučite se za ormare poput onih iz Jeline linije Evergreen koji će postati stilski nosioc prostora.

Evergreen

Kako izabrati pravu kvalitetu?

Pri odabiru namještaja treba obratiti pažnju i na materijal od kojega je proizveden. U vječnoj dvojbi između medijapana i iverice obično na kraju presudi cijena koja je na strani iverice. Iverice se izrađuje prešanjem sušenog drvnog iverja pod visokim tlakom i temperaturom uz dodatak ljepila. Najčešće služi kao osnova na koju se postavlja dekorativna površina, jednobojna ili s uzorkom prirodnog materijala poput drva, kamena i sl., čime nastaje oplemenjena iverica ili iveral.

Medijapan predstavlja bolji izbor po pitanju kvalitete. MDF ploče su srednje guste homogene vlaknatice proizvedene od usitnjenog drva uz minimalan dodatak veziva po potrebi. Gustoća je po cijeloj debljini ujednačena, što ih čini pogodnim za profiliranje raznih oblika. Radi male poroznosti takve se ploče mogu lakirati, a moguće je i obložiti laminatima ili folijom.

U praksi je vrlo česta i kombinacija ovih dvaju materijala gdje se radi pomirivanja estetike i ekonomičnosti vidljive stranice i fronte ormara izrađuju od MDF-a, a ostali nevidljivi dijelovi od iverala.

Proizvođač Jela prepoznat je od strane kupaca upravo zbog inzistiranja na kvaliteti po prihvatljivim cijenama. Njihova linija Onyx u završnoj obradi UV-stabilnim sivim lakom u kombinaciji s dekorom Pacifik oraha opremljena je mehanizmom za meko zatvaranje vrata i ladica.

Jela Onxy

Multifunkcionalni komadi namještaja

Multifunkcionalni komadi namještaja odlično će se uklopiti u svako predsoblje. Proizvođač Germania u liniji Oslo nudi elegantne elemente u kombinaciji bijele boje i drva hrasta. Poluvisoki ormarić namijenjen za više vrsta odlaganja, poslužit će i kao konzolni stolić uz ulaz za odlaganje ključeva i pošte, a za efekt na gornju ploču postavite vazu s cvijećem, skulpturu ili uramljenu sliku. Niski ormarić služi i kao klupčica za sjedenje koju možete oplemeniti jastučićima ili tapecirati zid iznad klupice kao naslon za leđa koji će funkcionirati i kao dekorativni zidni element.

Kako urediti zidove i završne detalje?

Zidove predsoblja možete prekriti i zanimljivom tapetom, koja će mu dati dozu ekstravagancije. Vlasnici stanova teško se odlučuju za tapete na velikim površinama pod izlikom da će previše definirati prostor i brzo im dosaditi. Zato je ovdje idealna prilika da se poigrate s uzorcima i bojama, a primijeniti ih možete i u kombinaciji s drvenom oblogom ili bojom u donjem dijelu zida.

Kada ste obradili zidove preostaje još samo da odaberete završne detalje - vješalice i ogledalo. Garderobni paneli za vješanje Colorado dolaze u horizontalnoj ili vertikalnoj izvedbi, u širokom rasponu boja, pa se prema vlastitom afinitetu odlučite za monokromatsku varijantu ili naglašen kolorizam. 

Germania Colorado Germania Colorado

Pri izboru ogledala na raspolaganju su vam samostojeća ili montažna ogledala namijenjena postavi na vrata ormara. Samostojeća ogledala mogu postati dominantan akcent u prostoru, a ona namijenjena predsoblju praktična su u kombinaciji s vješalicom i policom za odlaganje sitnica. Svakako dobro razmislite i o poziciji, jer pravilnom postavom stvorit ćete dojam puno većeg prostora no što on zaista jest, a hvatajući odraze prostora koji ste oblikovali možete dodatno naglasiti vama najdraži kutak. 

I na kraju - ne zaboravite predsoblje prilagoditi sebi. Oplemenite ga detaljem koji će vas na prvi pogled razveseliti - omiljenom fotografijom, dekorativnom lampom, ispišite iznad ulaza motivirajući citat, a ne ustručavajte se ni objestiti upravo ovdje vrijedno umjetničko djelo. Neka upravo ovo bude poligon vaše kreativnosti i pružite mu pažnju koju zaslužuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini