Obavijesti

Promo sadržaj

'Prejaka' dizalica topline trošit će previše struje

'Prejaka' dizalica topline trošit će previše struje
4

Nepravilno dimenzionirana dizalica topline neće raditi pod optimalnim opterećenjem što može rezultirati značajno višom potrošnjom električne energije i padom efikasnosti cijelog sustava grijanja

Ako razmišljate o ugradnji dizalice topline u svoj dom, potrebno je mnogo toga razmotriti i potražiti savjet stručnjaka kako biste bili sigurni da ćete odabrati pravu vrstu dizalice topline za svoj dom. Ovaj vodič odgovorit će na vaša ključna pitanja o dizalicama topline kako biste odabrali idealnu za vaše potrebe.

Pažljivo proučite vodič za odabir idealne dizalice topline koji su sastavili stručnjaci portala klimatizacija.hr.

Čimbenici za odabir dizalice topline prave veličine

Kvadratura kuće i izolacija

Prilikom odabira odgovarajuće veličine dizalice topline za vaš dom, prvi aspekt koji treba uzeti u obzir je kvadratura kuće i kvaliteta izolacije.

Dobro izolirana kuća zahtijevat će manju toplinsku pumpu jer ona učinkovitije zadržava toplinu. Nasuprot tome, loše izolirani dom možda će trebati veću toplinsku pumpu za održavanje ugodnih temperatura.

Klima i temperatura

Lokalna klima i temperaturne fluktuacije igraju ključnu ulogu u određivanju prave veličine dizalice topline.

U područjima s ekstremnijim temperaturnim varijacijama ili većim brojem dana grijanja i hlađenja godišnje, veća dizalica topline može biti potrebna kako bi se učinkovito zadovoljile potrebe grijanja i hlađenja.

Prozori i uređaji za proizvodnju topline

Prozori i uređaji koji stvaraju toplinu, poput pećnica i računala, mogu značajno utjecati na toplinsko opterećenje u vašem domu. Veliki prozori, posebno oni okrenuti prema suncu, mogu dovesti do znatnih povećanja topline tijekom toplijih mjeseci.

Nasuprot tome, loše izolirani prozori mogu dovesti do gubitka topline tijekom hladnijeg doba godine. Uključivanje ovih čimbenika u vašu odluku o dimenzioniranju dizalice topline ključno je jer mogu utjecati na ukupnu učinkovitost i performanse sustava.

Na koje značajke dizalice topline treba obratiti pozornost?

Stavljajući po strani vrstu i veličinu, dizalice topline su prepune značajki i tehnologije koje se mogu pohvaliti prednostima osmišljenim za poboljšanje udobnosti, iskustva i učinkovitosti.

Načini rada

Provjerite ima li dizalica topline koju razmišljate kupiti načine rada koji će vam najviše koristiti. Na primjer, odaberite između vrste samo grijanje ili hlađenje/grijanje.

Također, neki imaju posebne načine mirovanja, koji polako povećavaju temperaturu svakih sat vremena kako bi se optimizirala učinkovitost noćnog korištenja.

Daljinski upravljač

Jednostavan luksuz koji vam omogućuje da upravljate dizalicom topline s bilo kojeg mjesta u prostoriji, tako da se ne morate pomicati kada želite prilagoditi postavke.

Kompatibilnost s internetom

Pretvorite svoj telefon u pametni daljinski upravljač i primajte upozorenja i informacije o svom klimatizacijskom uređaju, uključujući energetske karte i mogućnosti programiranja. Dizalica topline za grijanje daje korisnicima potpunu kontrolu nad svojom klimom, čak i kada su u pogonu.

Energetska učinkovitost

Nadilazeći energetski učinkovite načine i funkcije, kako tehnologija napreduje, tako raste i tehnologija kontrole klime koja vas rashlađuje bez pretjeranih troškova. Pripazite na EER (ocjena energetske učinkovitosti) proizvoda, koja odražava koliko je model energetski učinkovit. Jednostavno rečeno, što je viši EER rejting to bolje za vaš novčanik.

Iskoristite subvencije FZOEU

Razmišljate li o investiciji u dizalicu topline, svakako se prijavite na natječaj FZOEU i iskoristite subvencije za dizalice topline, koje pokrivaju do 80% troškova. No, budite pažljivi prilikom odabira opreme, jer ne zadovoljavaju svi modeli kriterije koje je postavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako bi bili sigurni da ste odabrali dizalicu topline koja zadovoljava propisane kriterije, posjetite ovaj link i proučite ponudu dostupnih dizalica topline koje su u skladu sa natječajem FZOEU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama
PROMO

KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama

Tvrtka KB d.o.o. iz Sračinca održala je 24.04.2024. završnu konferenciju projekta „Development of green-based production“.