Obavijesti

Promo sadržaj

Premijera serijala Mars, pomiče granice znanstvenih serijala

Premijera serijala Mars, pomiče granice znanstvenih serijala
4

Uz izvršne producente Briana Grazera i Rona Howarda, serijal MARS prikazuje dramatične neuspjehe i uspjehe moderne znanstvene svemirske revolucije u izmišljenom pokušaju ljudskog roda koloniziranja dalekog planeta

Od svih planeta u našem solarnom sustavu, nijedan nije toliko zaintrigirao našu maštu kao Mars koji je vrlo zagonetan, ali i opasan. Misija slanja prvih ljudi na Mars, okupila je vrhunske znanstvene umove, te postala sastavnim dijelom pop-kulture kroz filmske hitove poput filma„Marsovac“ Andyja Weira i tweetove iz svemira astronauta Scotta Kellyja. National Geographic Channel (NGC), dobitnici nagrada Oscar i Emmy - producenti Brian Grazer, Ron Howard i Michael Rosenberg iz kuće Imagine Entertainment, dobitnik nagrade Emmy -  producent Justin Wilkes, te Dave O’Connor iz kuće RadicalMedia, udružili su se kako bi gledateljima omogućili ovo jedinstveno putovanje u svemir globalnom premijerom serijala MARS.

Uz premijerno prikazivanje u studenom na kanalu National Geographic u 171 zemlji i na 45 jezika, MARS – čija je radnja smještena i u budućnosti i u sadašnjosti – pomiče granice klasične znanstvene emisije kombinacijom skriptirane serije filmske kvalitete i vizualnih efekata s vrhunskim dokumentarnim dijelovima, kako bi prikazali uzbudljivu priču o pokušajima ljudske vrste u koloniziranju planeta Mars. Ovaj epski serijal u šest nastavaka donosi inspirativnu priču tima stručnjaka koji je sudjelovao u izmišljenoj misiji o putovanju na Mars, 2033. godine.

Brian Grazer i ja, zajedno sa svojim prijateljima iz Radicala, imali smo ambicioznu ideju - snimiti dokumentarac o odlasku  na Mars. Htjeli smo to prikazati na doista dramatičan i filmski način“, rekao je izvršni producent Ron Howard. „Ono što ćemo ponuditi publici jest kombinacija znanja koje smo do sada stekli o tom planetu sa što boljim vizualnim prikazom planeta i cijele ekspedicije. Ambicija National Geographica bila je velika, a mi smo bili doista počašćeni i ushićeni što smo imali priliku okušati se u tom izazovu.

Polazišna točka ove jedinstvene priče je godina 2033. gdje smo se pridružili prvoj misiji na MARS sa ljudskom posadom. Dok vizualni efekti dostojni filmskog platna oživljavaju ovaj svijet budućnosti, suvremena misija stupanja na crveni planet ispričana je kroz dokumentarne prikaze i intervjue s današnjim znanstvenicima i inovatorima koji vode istraživanje i razvoj svemirske tehnologije. Upravo su to osobe koje će omogućiti misiju 2033. godine. Izvršni producenti Howard i Grazer osobno su odabrali meksičkog filmaša i vizionara Everarda Gouta („Dani slave“) kako bi režirao skriptirane dijelove serijala koji su snimani ranije ove godine u Budimpešti i Maroku.

63055

Prva misija na MARS s ljudskom posadom

Serijal MARS navodi kako putovanje u svemir financira korporativno-javno partnerstvo dviju izmišljenih organizacija: Mars Mission Corporation (MMC), konzorcija aviokozmičkih korporacija osnovanih 2022. koji gradi tehnološku opremu za program Mars, te International Mars Science Foundation (IMSF), zaklade koju je osnovala koalicija nacija koje putuju u svemir s ciljem ostvarenja misije na Mars.

Skriptirani dio fokusira se na prvu misiju na MARS s posadom u svemirskoj letjelici Daedalus. U putovanju 2033. godine sudjeluje pomno odabrana međunarodna posada koju čini šest kvalificiranih astronauta, uključujući zapovjednika misije Amerikanca Bena Sawyera (Ben Cotton), pilota misije, Amerikanca korejskih korijena, Hanu Seunga (Jihae), hidrologa i geokemičara Španjolca Javiera Delgadu (Alberto Ammann), liječnicu misije i biokemičarku Francuskinju Amelie Durand (Clementine Poidatz), inženjera strojarstva i stručnjaka za robote Nigerijca Roberta Foucaulta (Sammi Rotibi) te egzobiologinju i geologinju Ruskinju Martu Kamen (Anamaria Marinca). Za to vrijeme na Zemlji, kontrolni tim MMC-a, sa sjedištem u Londonu, čine Joon Seung, sestra blizanka Hane Seunga koja je zadužena za komunikaciju (također je igra Jihae) i direktor MMC-a, Francuz Ed Grann (Olivier Martinez).

Kada Daedalus uspješno sleti na Mars i postavi privremenu bazu, britanska nuklearna fizičarka Leslie Richardson (Cosima Shaw), zajedno sa svojim suprugom, svjetski priznatim eksperimentalnim botaničarom dr. Paulom Richardsonom (John Light) predvodit će takozvanu „Fazu 2“ – naseljavanje i smještaj cijelog tima.

Produkcijski se tim potrudio da skriptiranu priču potkrijepi elementima prave znanosti. Tim scenarista koji je radio na seriji surađivao je s velikim timom stručnjaka, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora s ciljem dodavanja znanstvenih elemenata. Dr. Robert Braun, inženjer svemirske tehnologije i profesor svemirske tehnologije na Institutu za tehnologiju Georgia, ponudio je svoje stručno savjetovanje o svim znanstvenim aspektima ove fikcijske priče, dok je dr. Mae Jemison, bivša astronautkinja NASA-e i prva tamnoputa žena u svemiru, dala svoj doprinos seriji kao savjetnik za sva pitanja oko svemirskog putovanja usko surađujući s ekipom, kako bi im pomogla usavršiti njihove likove.

63055

Što se tiče vizualnog izgleda serije, produkcijska dizajnerica Sophie Becher obratila se NASA-i i SpaceX-u kako bi joj pomogli oko dizajna svemirske letjelice Daedalus i Olympus Towna - prve ljudske kolonije na Marsu. Kostimografkinja Daniela Ciancio detaljno je istražila vrste tkanina koje se koriste u današnje vrijeme, kako bi svemirska odijela učinila laganijima, jačima, fleksibilnijima i otpornijima na radijaciju zbog zaštite astronauta. A Framestore, tim stručnjaka za vizualne efekte koji je za svoj rad na „Gravitaciji“ nagrađen Oscarom, zaslužan je za konačni vanjski izgled koji će upotpuniti izgled serije.

VIZIONARI KOJI UTIRU PUT

MARS također donosi još neviđenu zbirku intervjua s vrhunskim znanstvenim umovima koji trenutačno rade na svladavanju zapreka koje stoje na putu mogućem revolucionarnom lansiranju. National Geographic dobio je ekskluzivno odobrenje snimanja Elona Muska (osnivača Tesle i SpaceX-a) i njegovog tima, zaposlenih u zapovjedništvu misije SpaceX-a, u trenutku kad su prošlog travnja uspješno prizemljili Falcon 9 - raketu za višekratnu upotrebu, na dron, u blizini Istočne obale SAD-a.

Budućnost ljudskog roda u načelu će se razvijati u dva smjera: ili ćemo postati vrsta koja živi na više planeta i civilizacija koja putuje u svemir ili ćemo zaglaviti na jednom planetu dok ne dođe do nekog događaja koji će potaknuti istrebljenje.“, kaže Musk u seriji.

MARS doista ujedinjuje sve svjetske vodeće znanstvene umove na način na koji to još do sada nije učinjeno – Između ostaloga u seriji govore:

  • Charles Bolden, administrator NASA-e i bivši astronaut NASA-e
  • Peter Diamandis, osnivač i izvršni predsjednik uprave tvrtke X-Prize; suosnivač i izvršni dopredsjednik uprave tvrtke Planetary Resources
  • Neil DeGrasse Tyson, direktor planetarija Hayden Planetarium u centru Rose Center for Earth and Space
  • David Dinges, profesor na Odsjeku za psihijatriju Sveučilišta u Pennsylvaniji
  • Casey Dreier, direktor za svemirsku politiku neprofitne organizacije Planetary Society
  • Ann Druyan, izvršni producent i pisac, Cosmos
  • Charles Elachi, umirovljeni direktor, radio je i u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL); professor emeritus na Caltechu
  • Jim Green, NASA-in direktor Odjela za planetarnu znanost
  • John Grunsfeld, NASA-in vanjski administrator, Uprava za znanstvene misije, bivši astronaut NASA-e
  • Jennifer Heldmann, NASA-in planetarni znanstvenik
  • Jedidah Isler, nagrađivani astrofizičar; istraživač za National Geographic
  • Thomas Kalil, zamjenik voditelja Ureda Bijele kuće za politiku znanosti i tehnologije; viši savjetnik za znanost, tehnologiju i inovacije u Nacionalnom vijeću za ekonomiju
  • Roger Launius, pomoćnik kustosa u Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum
  • John Logsdon, professor emeritus na političkim znanostima i međunarodnim odnosima Sveučilišta George Washington
  • James Lovell, bivši NASA-in astronaut, zapovjednik  misije Apollo 13
  • Elon Musk, generalni direktor i tehnološki direktor tvrtke SpaceX; generalni direktor tvrtke Tesla Motors; predsjednik uprave tvrtke SolarCity
  • Stephen Petranek, autor knjige “Kako ćemo živjeti na Marsu
  • Mary Roach, autor knjige “Pakiranje za Mars
  • Jennifer Trosper, voditelj misije Mars 2020, JPL
  • Andy Weir, autor filma“Marsovac
  • Robert Zubrin, predsjednik društva Mars; predsjednik tvrtke Pioneer Astronautics

GLOBALNI DOGAĐAJ

National Geographic proširit će priču o serijalu MARS na više platformi koje će uključivati digitalnu kompilaciju od šest dijelova. Prije premijere serijala, biti će predstavljeno i digitalno iskustvo virtualne stvarnosti na internetskoj stranici: www.MakeMarsHome.com. Ovoga će listopada u New Yorku biti predstavljena i instalacija s nazivom MARS iskustvo. Nadalje, Mars će biti naslovna priča časopisa National Geographica u studenom te će imati i svoju samostalnu knjigu pod naslovom „MARS: Naša budućnost na Crvenom planetu“ koja kreće u prodaju u listopadu. Knjiga NG Kids-a: „MARS: Crveni planet“ bit će dostupna u prodaji u rujnu. Također će biti dostupni i medijski i edukacijski materijali za djecu; turneja serije NG Live govornika i stalni članci o MARSU na nationalgeographic.com.

MARS su producirali Imagine Entertainment i RadicalMedia za NGC. Za Imagine Entertainment izvršni producenti su: Brian Grazer, Ron Howard i Michael Rosenberg. Za RadicalMediju izvršni producenti su: Justin Wilkes, Dave O’Connor, Jonathan Silberberg i Jon Kamen. Za NGC izvršni producent je Robert Palumbo; Matt Renner zamjenik je direktora produkcije, a Tim Pastore predsjednik originalnog programa i produkcije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume