Obavijesti

Promo sadržaj

Prva digitalna izložba koja potiče na borbu za zdravlje

Prva digitalna izložba koja potiče na borbu za zdravlje
9

Šećerna bolest prvi je put identificirana u 5. stoljeću prije Krista kada je slavni indijski liječnik i otac kirurgije, Sushruta, shvatio da mrave privlači sladak i ljepljiv okus urina oboljele osobe pa je tajanstvenu bolest nazvao “medena mokraća”, a o sličnim zanimljivostima iz povijesti dijabetesa građani su mogli doznati proteklog vikenda na prvoj interaktivnoj izložbi o dijabetesu

Planirate li kojim slučajem nastup u kvizu “Tko želi biti milijunaš”, od koristi bi vam mogao biti podatak poput ovog: za otkriće inzulina zaslužni su Frederick Banting i Charles Best koji su 1921., gotovo preko noći, promijenili i spasili živote milijuna oboljelih diljem svijeta.  O tome kako su Banting i Best prije samo 100 godina otkrili inzulin i kako su im u tome pomogli psi, ali i bakterije te niz drugih podataka iz medicinske povijesti dijabetesa, proteklog su vikenda mogli doznati posjetitelji prve interaktivne izložbe “DiJAbetes pod kontrolom” koju je, uoči Svjetskog dana dijabetesa, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, postavilo Zagrebačko dijabetičko društvo.

Dijabetes je u Hrvatskoj treći vodeći uzrok smrti i bolest od koje boluje svaka 11. osoba, dok u svijetu broj oboljelih doseže pola milijarde, a posebice zabrinjava podatak da jedna od dvije oboljele osobe, ni ne zna da ima dijabetes. Većina oboljelih danas ima dijabetes tipa 2, a on se u čak 70 posto slučajeva može spriječiti usvajanjem zdravih navika. Za razliku od dijabetesa tipa 2 kojega se povezuje s debljinom i suvremenim sjedilačkim načinom života, uzroci nastanka dijabetesa tipa 1 nisu poznati, no smatra se kako postoji više faktora koji mogu doprinijeti njegovom nastanku, uključujući genetske faktore. No, važno je znati da se i dijabetes tipa 1 može kontrolirati pravilnom terapijom i odgovarajućim životnim stilom.

Na pet GO2Digital uređaja izloženih na Cvjetnom trgu, prikazano je niz interaktivnih, zabavnih i stručnih ilustracija i animacija, popraćenih brojkama i pojašnjenjima, a osim o  povijesti bolesti, građane se informiralo i o TIR-u, novoj mjernoj jedinici za kontrolu dijabetesa koja oboljelima omogućuje kvalitetnije ishode liječenja.

9
| Foto: SLAVEN JANDJEL

Od velike koristi bili su i savjeti za vođenje zdravog života, kao i slikoviti opisi oboljelih osoba o iskustvu svakodnevnog života s dijabetesom kojega je, zahvaljujući napretku moderne medicine, puno lakše kontrolirati. Građane se tako podsjetilo da su oboljelima u Hrvatskoj dostupni najmoderniji lijekovi i sustavi za kontinuirano praćenje glukoze, koji omogućavaju veću kontrolu dijabetesa i bolje ishode liječenja. Oboljeli od dijabetesa tako, uz pomoć moderne tehnologije, glukozu mogu mjeriti jednostavno i bez nužnog bockanja u jagodice prstiju, jednostavnim skeniranjem senzora.

Uz informiranje, cilj izložbe bio je i motivirati građane na zdrav život, redovitu kontrolu glukoze, ali i na pružanje podrške svim oboljelima u što uspješnijem reguliranju dijabetesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.