Obavijesti

Promo sadržaj

Fakultet na kojem nije gužva, a s diplomom vas čeka dobro plaćen posao. Moguće!

Fakultet na kojem nije gužva, a s diplomom vas čeka dobro plaćen posao. Moguće!
3

Na relativno mladom fakultetu u Varaždinu obrazuju prve inženjere inženjerstva zaštite okoliša koji zajedno s mentorima kreiraju izvanredna rješenja za probleme zagađenja

Plutajuća brana koja skuplja otpad iz mora koji s jakim jugom uvijek nekako zatrpa našu obalu, a onda i gumena podlogu za dječja igrališta koja čisti zagađeni gradski zrak pa će se djeca doslovno igrati na čišćem zraku. Dodajmo tome i podlogu koja čisti zagađene vode pomoću Sunca. Zvuči futuristički?

Baš i ne, jer su ovo stvarni projekti koje razvijaju znanstvenici i profesori uz pomoć studenata na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu na kojem se obrazuju inženjeri inženjerstva okoliša. 

Na ovom relativno malom fakultetu sa sjedištem u Varaždinu obrazuju prve generacije stručnjaka koji kreiraju pametna rješenja za probleme onečišćenja. A problemi okoliša su veliki i više ne možemo ignorirati posljedice globalnog zatopljenja koje već sad dramatično mijenjaju svijet. 

Za to trebaju pametni i obrazovani stručnjaci kakve daje upravo studij Inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, gdje skoro pionirski rade na stvarnim projektima u suradnji s gospodarskim subjektima. Imaju velike ideje i ambicije, a i hrabrosti im ne nedostaje.

"Naši su studenti vrlo često uključeni u projekte povezane s gospodarstvom, bilo izravno, bilo prilikom izrade završnih radova, a praksa u tvrtkama tijekom studija je obavezna i na preddiplomskoj te na diplomskoj razini. Naša prednost je i ta što smo još uvijek relativno mali te sa studentima razvijamo vrlo neposrednu, skoro obiteljsku komunikaciju. Te mlade ljude vrlo često vodimo i na terensku nastavu da uživo vide ono što im u teoriji govorimo i na to smo jako ponosni. Jednostavno izlazimo iz učionica, odlazimo u postrojenja te na terenu provedemo dan ili dva kako bi studenti uživo vidjeli i shvatili probleme te kako se oni rješavaju. Terenska nastava često završava i neformalnim druženjima te studenti tada shvate kako ih ne gledamo s "visoka" nego da nam je stalo do njih. Malo nas je korona u tome usporila, ali živa praksa i odlazak na teren će uvijek ostati naš način obrazovanja" – govori nam izv. prof. dr. Hrvoje Meaški, dekan Geotehničkog fakulteta.

Ovaj fakultet srodan je ostalim tehničkim fakultetima u STEM području Sveučilišta u Zagrebu, ali njegova je prednost što studentima daje širinu, jer je sastav zaposlenih nastavnika koji ih educiraju izrazito interdisciplinaran.

- Pokrivamo širok raspon tema vezanih za okolišne probleme: gospodarenje otpadom, zaštita okoliša, zaštita voda, geotehnika, zelena energija i cirkularna ekonomija… Time završenim studentima otvaramo vrata u područje, takozvanih, zelenih poslova - ističe dekan Meaški.

Dodaje i koja je posebnost obrazovanja njihovih studenata.

- Često stručnjaci vide neki okolišni problem samo iz svog kuta i tada naši inženjeri inženjerstva okoliša nastupaju kao ljepilo ili poveznica za različite struke jer problem mogu sagledati cjelovito. To je moguće jer naši studenti, osim temeljnih znanja iz matematike, fizike, biologije, kemije… također dobivaju i znanja iz geologije, hidrologije, geotehnike, rudarstva, geofizike, geodezije, elektrotehnike. To je široka lepeza stručnosti, koju studenti dobivaju kako bi problemu znali pristupiti široko – kaže dekan Meaški.

Napominje i to kako se EU snažno opredijelila za zeleni plan te se obvezala da će EU do 2050. postati klimatski neutralna. Zato je u narednih deset godina osigurano preko 500 milijardi eura izravno iz proračuna EU kako bi se kreirala zelena rješenja, smanjio utjecaj čovjeka na okoliš i otvorila nova, zelena radna mjesta.

Inženjerstvo zaštite okoliša zato postaje struka budućnosti, a upravo to daje ovaj fakultet koji je sve svoje studije usmjerio prema inženjerstvu i zaštiti okoliša prije više od 15 godina.

Ako želite saznati više o ovom studiju, Geotehnički fakultet svake srijede u 17 sati preko ZOOM platforme održava "Dan otvorenih prozora" za buduće studente i njihove roditelje, ali tom prilikom i svi ostali koji to žele mogu uživo dobiti odgovore vezane za studij. Više o "Danima otvorenih prozora" pogledajte na: ttps://www.gfv.unizg.hr

Na kraju dekan Meaški poručuje: "Postanite dio rješenja, postanite inženjeri inženjerstva okoliša".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.