Obavijesti

Promo sadržaj

Radna snaga goruće je pitanje za našu IT industriju

Radna snaga goruće je pitanje za našu IT industriju
2

-Domaći IT kadar može birati poslodavca, ali konkurenti su globalni igrači.

Prosječna mjesečna neto plaća u hrvatskoj IT industriji se čak i u pandemiji približila iznosu od devet tisuća kuna i bila je gotovo 60 posto viša od hrvatske prosječne neto plaće. Udio u BDP-u iznosio je 2,5 posto.

No, radi se o brojkama koje su rekordne samo u domaćim okvirima. Konkurenti za radnu snagu našim su tvrtkama globalni igrači pa je tako jedno od gorućih pitanja za domaću IT industriju i njezin daljnji razvoj pitanje pronalaska i zadržavanja radne snage. Upravo su na prošlogodišnjoj konferenciji IT industrije HGK sudionici i predstavnici struke istaknuli to kao izazov broj jedan u njihovom poslovanju.

To potvrđuje i posljednja ovogodišnja anketa HGK o radnoj snazi u IT industriji, u kojoj su sudjelovali i poslodavci i zaposlenici. U njoj više od dvije trećine anketiranih stavlja visinu dohotka na prvo mjesto po važnosti za zadržavanje zaposlenika. Situacija je vrlo slična i po pitanju privlačenja kvalitetnih kadrova, gdje su ključne stavke visina plaće i ostale beneficije radnog mjesta. Zajedno te dvije stavke odabralo je više od četvrtine ispitanika.

Detaljniji rezultati ankete, kao i presjek stanja IT industrije općenito, predstavit će se na tradicionalnom godišnjem okupljanju IT zajednice – konferenciji HGK, koja će se održati 6. prosinca u Zagrebu pod nazivom IT & HR: Prilike i izazovi.

HGK i njezino Udruženje za IT kontinuirano rade na uvjetima za privlačenje i zadržavanje talenata. Jedan od ključnih smjerova djelovanja koji može pomoći da hrvatski IT privuče i zadrži kvalitetne kadrove je poboljšanje zakonske regulative i fiskalne politike te porezno rasterećenje i smanjenje cijene rada. Osobito je važno značajnije rasterećenje plaća i nastavak pozitivnih mjera zapošljavanja mladih.

Na konferenciji će biti riječi i o prijedlozima Udruženja u smislu hrvatskog obrazovnog sustava i jaza s potrebama tržišta rada, a sa stručnjacima u ljudskim resursima razgovarat će i o stvaranju uvjeta u samim tvrtkama za privlačenje i lokalnih i globalnih talenata u IT industriji.

Prema posljednjoj analizi IT industrije HGK hrvatski je IT 2020. zapošljavao više od 34 tisuće djelatnika. U periodu od pet godina zaposleno je gotovo 11.000 osoba, a s obzirom na propulzivnost IT industrije očekuje se značajan rast zapošljavanja i dalje. Kvalitetan kadar ključna je stavka razvoja ovih 5700 tvrtki i njihovog statusa u utakmici s globalnim igračima.

Više informacija o programu IT konferencije Hrvatske gospodarske komore i prijavama dostupno je OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.