Obavijesti

Promo sadržaj

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života je važna. Neka vam tehnologija pomogne

Ravnoteža između privatnog i poslovnog života je važna. Neka vam tehnologija pomogne
4

Već mjesecima više vremena provodimo u kući ili stanu nego ikada prije no što je COVID-19 pokucao na vrata

  • Održavanje balansa između posla i privatnog života u vrijeme pandemije zahtjevno je
  • Uz dodir pametne tehnologije život vam može biti lakši
  • Pogledajte što sve tehnologija može učiniti za vas

Prostor koji je prije bio utočište za opuštanje i gradnju odnosa s najbližima pretvorio se u poprište gdje istovremeno treba odvojiti mjesto i vrijeme za obavljanje posla, djeci organizirati praćenje nastave i redovito ispunjavanje školskih obveza te povući razdjelnicu između radnog vremena i onog namijenjenog samo nama.

Održavanje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života i inače je zahtjevno, ali epidemiološke mjere uvede radi suzbijanja širenja koronavirusa okrenule su nam život naglavce i pred nas postavile sasvim nove izazove.

Krenite s planom

Kao i svaki alat, tehnologija nam u tom svakodnevnom žongliranju može pomoći i odmoći. Kao primjer ćemo uzeti jedan obični radni dan (recimo, ponedjeljak) i fokusirati se na pozitivne aspekte kako biste mogli izvući najviše iz onog što vam je na raspolaganju.

Za održavanje ravnoteže važno je dobro isplanirati aktivnosti i pridržavati se dogovorenog kad god je to moguće.

Naravno, bit će uvijek odstupanja - malo je planova koji prežive sudar sa stvarnošću neokrznuti.

Ali, kvalitetno postavljen plan dat će vam solidan temelj na koji se možete osloniti i okvir u sklopu kojeg možete reagirati na nepredviđene i novonastale okolnosti. Možda će to zvučati neobično, no omogućit će vam da budete fleksibilniji.

Stoga vaš ponedjeljak treba početi još u nedjelju. Okupite obitelj, otvorite digitalni kalendar (recimo, Googleov) i napravite raspored za nadolazeći tjedan.

Handwriting text Dont Worry. Concept meaning used to say for trying to make someone less nervous or upset Elements of this image furnished by NASA.

Digitalni kalendari su praktični

Može biti prilično detaljan kako biste imali pregled nad aktivnostima i zadaćama koje svaki član obitelji treba obaviti, ali i ne mora. Dovoljno je već ubaciti najvažnije događaje kako ih ne biste propustili ili na njih zaboravili.

Ne zaboravite pritom predvidjeti i vrijeme za obiteljske aktivnosti, kao i za sebe.

Digitalni kalendari su praktični jer su lako dostupni putem pametnih telefona, prijenosnih i stolnih računala, pregledni su i mogu vas upozoriti kad nešto trebate obaviti ili nekamo otići. Automatski se sinkroniziraju pa je lako unijeti eventualne promjene tako da ih svi mogu vidjeti.

Važno je imati uređaje na koje se može osloniti

Što se obavljanja posla tiče, razina korisnosti tehnologije će u nemaloj mjeri ovisiti o tome čime se bavite. Ali, možemo pretpostaviti kako će većina nas na neki način koristiti računala i mobitele.

Za obje kategorije uređaja na raspolaganju je ogroman broj općih i specijaliziranih aplikacija, od internetskih tražilica, preko Microsoftovog seta uredskih aplikacija Office i njegovih klonova, servisa za pohranu i suradnju u računalnom oblaku, do platformi za video konferencije kojima ćete obaviti sastanak na daljinu s kolegama, a vaša djeca pratiti nastavu.

Bitno je da na raspolaganju imate uređaje na koje se možete osloniti kako bi za vas obavili sve što od njih zatražite, poput primjerice laptopa Lenovo IdeaPad 3 ili Linksovog uredskog računala, ali i kvalitetnu opremu pred kojom ćete provesti veliki dio dana (poput ovog Philipsovog QHD monitora).

Ako vas je puno u malom prostoru i/ili trebate mir kako bi se koncentrirali na ono što radite razmotrite nabavku slušalica s poništavanjem buke poput ovih Sennheiserovih. Mogu u tom smislu biti korisne svim ukućanima.

A ako imate puno toga za printanje za posao ili školu, uštedite vrijeme i opremite kućni ured multifunkcijskim uređajem kako biste mogli to obaviti kod kuće. Ovaj HP-ov uređaj, na primjer, može printati, skenirati i kopirati što god vam zatreba.

Bridal background with planner checklist

Komunikacija za manje stresa

Iduće područje na kojem vam tehnologija može biti iznimno korisna je komunikacija. Kad  iskrsne nešto neočekivano ili ste jednostavno nešto zaboravili na raspolaganju je niz načina kako o tome možete obavijestiti najbliže, ali vjerojatno najjednostavniji je poziv ili poruka mobitelom. 

Život je, jednostavno rečeno, manje stresan kad znate da vam se najbliži mogu javiti u bilo kojem trenutku.

Naravno, dobar mobitel može poslužiti i u druge svrhe - recimo, probuditi vas omiljenom melodijom ujutro, pratiti vas dok vježbate, pomoći pri nalaženju recepata…

Pametni uređaji štede vrijeme

Pametni kućni uređaji mogu vam osloboditi značajnu količinu vremena koje biste inače potrošili na pospremanje i druge kućanske poslove.

Među njima prednjače pametni usisavači poput Roombe Combo R1138 koji samostalno i usisava i pere podove ili nešto jednostavnijeg modela Mi Robot Vacuum MOP.

Ali, tu su i hladnjaci naprednih mogućnosti poput Samsungovog modela RB34T602FSA/EK, perilice posuđa (Midea MFD60S350S) i rublja (Samsung WW90T684DLH/S7), pa i manji uređaji kao što su blenderi (Russell Hobbs Nutriboost 23180-46) ili štapni mikseri (Russell Hobbs 24700-56), koji će olakšati i ubrzati pripremu obroka.

Čak i pripremu kave - bila ona prva jutarnja ili za okrijepu tijekom dana - možete prepustiti uređaju poput ovog.

Opustite se zajedno

Happy family with kid using laptop together on sofa

Kad dođe vrijeme za opuštanje i druženje u krugu obitelji tehnologija vam ponovno može priskočiti u pomoć.

Tako, recimo, možete zajednički pogledati napet film, zanimljivu TV seriju ili poučan dokumentarac, odnosno poslušati poglavlje ili dva audio knjige, odnosno epizodu omiljenog podcasta.

Dobar televizor poslužit će također kako biste s članovima obitelji odigrali pokoju igru, kako na igraćim konzolama tako i na računalu.

Ne morate ni sjediti pred TV-om. Zašto ne biste ispekli i pojeli palačinke zajedno ili napravili ludu frizuru?

Kao što vidite, puno je načina na koje vam tehnologija može pomoći u održavanju što zdravije ravnoteže između posla i obiteljskog života.

Stoga se ne ustručavajte posegnuti za njom i upotrijebiti ju u tu svrhu. Uz dodir pametne tehnologije život vam može biti lakši.

U novoj Linksovoj trgovini, u Family Fun and Home Mallu, osim pametnih uređaja dostupan je i pametan način kupovine. Tamo naime kupci mogu putem nove aplikacije za mobilne uređaje otkriti sve o željenom proizvodu, napuniti svoju potrošačku košaricu i odmah platiti na blagajni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu