Obavijesti

Promo sadržaj

Razvoj 5G tehnologije omogućava dugotrajni gospodarski i društveni razvoj

Razvoj 5G tehnologije omogućava dugotrajni gospodarski i društveni razvoj
4

Procjenjuje se da će 5G tehnologija otvoriti 22,8 milijuna novih radnih mjesta u svijetu do 2035. godine. Utjecat će na brojne industrije kojima će 5G tehnologija omogućiti da stvore novu tržišnu vrijednost

Prošla godina donijela nam je na svjetskoj razini potpuno neočekivane promjene koje su se dotad činile nezamislivima. Sve te nove okolnosti u kojima se svijet našao natjerale su i gospodarski i javni sektor da  ubrzano prihvate digitalnu tehnologiju i implementacija alata koja bi nekad trajala godinama, u mnogim se krajevima svijeta dogodila u tjednima. Činjenica da smo prihvatili digitalne alate i usvojili digitalne vještine, učinila nas je fleksibilnijima i otpornijima na mogućnost da budućnost nosi i neke neočekivane situacije, kao što je ova pandemija.

Ubrzano prihvaćanje digitalne tehnologije kao svakodnevne nužnosti, učvrstilo je i stav o nezaobilaznoj ulozi 5G tehnologije u post-COVID svijetu. Budući da se radi o prvoj mreži koja može povezivati velik broj uređaja, 5G tehnologija ima glavnu ulogu u digitalizaciji u vremenu koje nam prethodi.  

Izgledi razvoja 5G tehnologije

Krajem siječnja ove godine Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) objavio je kratku studiju o izgledima razvoja 5G tehnologije i svim koristima koje ona donosi u vrijeme današnjih brojnih izazova. Studija pokazuje da je u mnogim državama svijeta, upravo zbog potrebe za što bržom digitalizacijom, razvoj 5G mreže ubrzan, a povjerenje u 5G tehnologiju sve jače. Analitičari smatraju da će primjena 5G tehnologije do 2035. godine stvoriti 22,8 milijuna novih radnih mjesta u mnogim industrijama koje će zahvaljujući 5G tehnologiji stvoriti novu tržišnu vrijednost.  U postpandemijskom svijetu, 5G tehnologija će svakako utjecati i na gospodarstvo razvijenih država, ali i država koje su u razvoju.

Svjetski ekonomski forum vidi utjecaj 5G tehnologije u trima područjima ljudskog djelovanja – u industrijskom razvoju, socijalnoj koheziji i pojedinačnom razvoju država u svijetu. 5G će zapravo stvoriti svojevrsnu tehnološku renesansu, s brojnim primjenama u raznim industrijama. Sve mogućnosti saznajte OVDJE.

Jačanje gospodarstva

U smislu industrijskog razvoja, pandemija je dovela do novog fizičkog poimanja radnog mjesta, do novog poimanja odnosa prema kupcima, do novog poimanja lanca opskrbe i do novog odnosa s poslovnim partnerima. 5G omogućava nesmetano provođenje svih ovih operacija i time trajno unaprjeđuje način na koji se obavlja posao. U kontekstu socijalne kohezije, 5G će omogućiti napredno korištenje tehnologije u mnogim gusto naseljenim područjima gradova, ali i u područjima izvan gradovima.

5G tehnologija omogućava razvoj nacionalnih gospodarstava, jačanje nacionalnih BDP-a i zaposlenosti. U tom smislu, važna je suradnja javnog i privatnog sektora u razvoju 5G infrastrukture pogotovo na području uklanjanja svih administrativnih prepreka, što zagovara i Europska komisija.

U Hrvatskoj se očekuje da će domaći telekom regulator tu odluku donijeti već u drugom kvartalu 2021. čime će frekvencije biti dodijeljene već do kraja godine kada se očekuje i početak rada 5G mreža.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.