Obavijesti

Promo sadržaj

RBA održala prvi modni buvljak za svoje zaposlenike i tako sačuvala preko 290 000l vode

RBA održala prvi modni buvljak za svoje zaposlenike i tako sačuvala preko 290 000l vode
4

Modna industrija je drugi najveći potrošač vode na svijetu. Godišnje se proizvede preko 90 milijuna tona tekstilnog otpada

Većina odjeće završi na odlagalištima ili se spaljuje, što dodatno zagađuje okoliš. Proizvodnja materijala poput pamuka i kože dovodi do deforestacije i uništavanja staništa. Pranje sintetičke odjeće otpušta mikroplastiku u vode, pa šteti morskom životu, a mikroplastika može ući i u prehrambeni lanac.

No, ne mislimo puno o tome kad konzumiramo takozvanu brzu modu. Trendovi sve brže dolaze i prolaze, sve je više mogućnosti, odjeća se u našim ormarima zadržava prekratko, a nakon što je iznosimo, nerijetko je bacamo, umjesto da je proslijedimo, doniramo ili prodamo na nekoj od second hand platformi.

S tim na umu, u RBA banci u Hrvatskoj održan je prvi buvljak za zaposlenike, s posebnim naglaskom na očuvanje okoliša i poticanje održive potrošnje.

Proizvodnja jedne nove majice potroši 2.700 litara pitke vode, a za proizvodnju novih hlača potrebno je 10 000 litara. Na našem prvom internom buvljaku sačuvali smo čak 291 300 litara vode jer smo odabrali održivu umjesto fast fashion opcije“, rekla je Sara Foršek Pažin, voditeljica održivosti u RBA Hrvatska.

Zarada od komada koji su bili na prodaju uz podršku platforme Restyloh, uplaćena je akciji Boranka. Ništa nije ostalo neiskorišteno, pa je tako dio odjeće našao put do zadruge Humana Nova, gdje će produžiti svoj životni vijek.

Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjom sezonom projekta Green Days in RBA koja je, osim predavanja, uključivala i praktični dio. Tako smo tijekom godine, zajedno s RBA zaposlenicima posjetili Šibenik i Babinu Gredu, odnosno vjetropark i primjer hrvatske općine utemeljene na održivom gospodarstvu, primjeni inovativnih tehnologija i pametnoj poljoprivredi. Projekt smo završili organizacijom vrlo uspješnog buvljaka“, izjavila je Marija Margareta Klika, suosnivačica platforme THE GREEN HUB.

RBA i THE GREEN HUB posljednje dvije godine zajednički provode interni projekt Green Days in RBA, u sklopu kojeg zaposlenici uče o održivosti na svim životnim poljima, od uzgoja hrane u unutarnjim prostorima do wellbeinga.

Posljednja ovogodišnja tema bila je tekstilna industrija. Gošća projekta bila je hrvatska dizajnerica Marija Kulušić, koja je zaposlenicima banke objasnila prednosti održive mode, od toga da održiva moda smanjuje otpad, štedi vodu, smanjuje ispuštanje stakleničkih plinova, do toga da potiče pravednije radne uvjete, promovira kvalitetu, a ne količinu i podupire inovacije u materijalima i proizvodnim procesima.

Prvi uspješno odrađen modni buvljak poslužio je kao inspiracija za buduće interne buvljake, uz nadu da će se svaki put okupiti sve više RBA kolega.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam