Obavijesti

Promo sadržaj

Recept dana - Vikend na slavonsko-baranjski

Recept dana - Vikend na slavonsko-baranjski
9

U ovo proljetno vrijeme kuharice, kako one na dvije noge, tako i one ukoričene, rade ili se listaju punom parom! Ne miruju, naravno, ni tagiranja, shareanja i swipeanja najboljih recepata i njihovih fotki.

Ako je itko uopće mogao pomisliti da Slavonci i Baranjci po ovom pitanju konja za trku nemaju, u nastavku donosimo recept koji će vas poštedjeti stajanja u kuhinji, ali oboriti s nogu. Pružiti vam pregršt motiva za shearanje, ali i neponovljivi osjećaj stvarnog dijeljenja i uživanja u trenutku.

Broj porcija: u društvu se bolje jede, pa ćemo reći, od dvije naviše

Vrijeme pripreme: dva dana i više, ovisno o željama (uz napomenu da preporuka ministarstva kulture stola glasi: „Od vremenskog viška glava ne boli“)

Potrebno:

- Imati apetit (ako ga nemate, sve 5, otvorit će vam se na licu mjesta)
- Odjenuti udobne hlače ili širu haljinu
- Željeti dobar provod
- Posjetiti Visitslavoniabaranja.com i pronaći svoj gurmanski hotspot (a poželjno, i gnijezdo za noćenje)
- Sjesti u auto i za cca dva sata biti kod nas

Sastojci i priprema:

1. Aperitivčić: šljivovica ili kruškovača, kajsija, orahovača ili višnjevača, kojom god započeli, nećete pogriješiti (samo nemojte na prazan želudac previše miješati, ili previše čokanjčića zaredati)

2. Plata za zagrijavanje: red kulena i njegove seke; malo slanine, pečenice i dimljene kobasice, nek' se nađu i šnita-dvije švargle, a može i šaka čvaraka; sve to na podlozi kakvog domaćeg dimljenog ili svježeg sira, uz žlicu bakinog ajvara i dva-tri krastavca (ako ste hrabriji, i pokoju ljutu papričicu). Korpica domaćeg kruha iz peći, ili meka i sočna ljepina? Apsolutno.

3. Ako je predjelo „u glavu“, glavno nek' teče. Pogotovo ako ste prvi put u Slavoniji i Baranji, probajte nezaobilazni čobanac, ili ako ste riblji tip, fiš s domaćim rezancima „na mašinicu“, žućima od srpanjskoga žita. Uparene s narančasto-crvenim sadržajem zadimljenog kazančića i nezaboravnim stolnjakom „na kockice“, ove će vam boje, okusi i mirisi na usta izmamiti tri riječi – „Ovo je sve!“ Slično će zaključiti i vaš pametni džepni prijatelj – #NoFilterNeeded.

4. Kako rekosmo ranije, od viška glava ne boli. Stoga slavonsko-baranjski deserti ništa ne prepuštaju slučaju. Zadatak im je čuvati odstupnicu sitosti te spriječiti svaku pomisao na to da možda, eventualno i ne daj Bože, nečega za stolom nije bilo dovoljno. Knedle sa šljivama, taške s pekmezom, te rezanci ili gužvara s orasima ili makom, delicije su koje ispunjavaju i ono malo prostora što je ostalo između „teško, ali dišem“ i „sad mogu miran umrijeti“. Bacaju u slatki panonski trans i zaustavljaju vrijeme.

5. Ako vam sve rečeno zvuči too much, prema potrebi, vikend na slavonsko-baranjski može imati i izraženi vege-okus: tjestenine i gljive, povrtne plate i pogačice, lagane kremaste juhe... Vaše je samo da pronađete pravo mjesto, rezervirate stol i podesite navigaciju na HeadOnEast! koordinate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini