Obavijesti

Promo sadržaj

Rekonstrukcija željezničke pruge na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica

Rekonstrukcija željezničke pruge na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica
7

Projektom rekonstrukcije postojeće pruge te izgradnjom drugog kolosijeka na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica, Hrvatska nastavlja s razvojem željezničke infrastrukture na najvažnijem željezničkom koridoru u Hrvatskoj, koji povezuje luku Rijeka s Mađarskom

Riječ je o strateškom i jednom od najvećih željezničkih projekata danas u Hrvatskoj, za koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo sredstva iz CEF instrumenta, a čijim će se završetkom osigurati postizanje brzine od 160 km/h na cijeloj dužini dionice. Uz to će se povećati sigurnost osuvremenjivanjem signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, uz modernizaciju elektrifikacijskog sustava. Projekt predviđa i ukidanje željezničko-cestovnih prijelaza i izvedbu križanja s drugim prometnicama u dvije razine te izgradnju zidova za zaštitu od buke, što će također pridonijeti sigurnosti na ovoj dionici željezničke pruge.

Projekt je vrijedan 350 milijuna eura, od čega se 241.346.218,00 eura sufinancira iz CEF instrumenta, a HŽ Infrastruktura d.o.o. kao korisnik projekta provodi radove na cijeloj pružnoj dionici duljine 42,6 km kao i objektima, od kojih je najzahtjevniji željeznički most preko rijeke Drave u Botovu.

U tijeku je potiskivanje željezničkog mosta preko Drave i gradnja cestovnih nadvožnjaka i vijadukata na trasi, a pružni radovi izvode se između Križevaca i kolodvora Koprivnica, čija rekonstrukcija je predviđena projektom. Kolodvor Mučna Reka također očekuje rekonstrukcija s prenamjenom u stajalište. Ukidaju se postojeći kolodvori Drnje i Botovo, grade nove kolodvorske zgrade Lepavina i Novo Drnje. Ujedno se obnavljaju i rekonstruiraju postojeća stajališta Majurec, Vojakovački-Kloštar, Carevdar i Sokolovac uz izgradnju novog stajališta Peteranec.

U sklopu projekta rekonstrukcije povećati će se kapacitet željezničkog prometa te kvaliteta usluga kroz izgradnju novih perona, nadstrešnica, pothodnika i parkirališta za automobile i bicikle, a koji će biti prilagođeni za pristup osobama smanjene pokretljivosti. Povećat će se kapaciteti za prijam vlakova u kolodvorima te će se omogućiti prijam interoperabilnih teretnih vlakova duljine 750 m i putničkih vlakova duljine 400 m. Istovremeno, modernizacijom na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica i susjednoj dionici Dugo Selo – Križevci, put od Zagreba do mađarske granice i obrnuto bit će skraćen na 50 minuta.

Modernizacijom hrvatskoga dijela Mediteranskog koridora, kojim se kroz Hrvatsku prebacuje najveći dio tereta, luka Rijeka će ostvariti vezu visokog kapaciteta s Mađarskom i dalje prema srednjoeuropskim tržištima. Nadalje, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će i dalje poticati konkurentnost okolišno prihvatljivog željezničkog putničkog prijevoza i u skladu s prioritetima, nastaviti s daljnjom obnovom željezničke infrastrukture na kojoj ostaje najveći naglasak u desetljeću pred nama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama
PROMO

KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama

Tvrtka KB d.o.o. iz Sračinca održala je 24.04.2024. završnu konferenciju projekta „Development of green-based production“.
Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond