Riješite se nadutosti, grčeva i ispuštanja plinova u javnosti | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Riješite se nadutosti, grčeva i ispuštanja plinova u javnosti

Riješite se nadutosti, grčeva i ispuštanja plinova u javnosti

Zamislite situaciju u kojoj sjedite na sastanku, na kojem svi pažljivo i u tišini prate prezentaciju. Odjednom, napetost i nadutost trbuha koju ste do tada osjećali naglo pokreće plin. Osjećate kako se on kreće kroz vaša crijeva. Osjećate da je blizu, da nemate mogućnosti zaustaviti ga da izbjegnete neugodnu situaciju. On definitivno izlijeće i sa nepogrješivom zvučnom pratnjom svu pažnju usmjerava na vas dok vam lice crveni.

Ups! Oprostite!

Da, plinovi, nadutost i grčevi u trbuhu možda nisu pokazatelj ozbiljnih bolesti, ali definitivno zadaju ozbiljan udarac vašem svakodnevnom životu. Kada ste vani s prijateljima, na poslu ili dijelite intimni trenutak, ništa ne ubija dobar provod poput brige o tome hoće li vas plinovi, nadimanje ili grčevi iznenaditi. Između fizičke boli od potiskivanja i brige koju konstantno osjećate, višak plinova može biti uistinu naporan. 

Svaka peta osoba pati od nervoznog debelog crijeva. Ukoliko vas muče nadutost, plinovi, grčevi i bol u trbuhu, ili imate problem s pražnjenjem crijeva – vrlo je vjerojatno da ste vi jedna od tih osoba.

Zbog čega se javlja ovaj problem? Dobro je poznato da živčanost, uznemirenost i neizvjesnost vrlo često izazivaju plinove, nadutost, grčeve i neredovitu stolicu. Uzrok je činjenica da je crijevni sustav čitavom dužinom prožet s više od 100 milijuna živčanih stanica čija je struktura slična strukturi stanica mozga.  Zbog toga je sindrom nervoznih crijeva posebno izražen u periodima pojačane psihičke napetosti i stresa.

Na pojavu nervoznih crijeva utječu i drugi faktori kao što su infekcije probavnog sustava, uzimanje lijekova (antibiotici), pušenje, menstrualni ciklus, nedostatak sna, loše podnošenje hrane.

Ispitivanja su pokazala da se 60% pacijenata s dijagnozom nervoznih crijeva žali na plinove i nadutost. Bol u trbuhu ima 50% ispitanika, a problem sa neredovitim pražnjenjem crijeva oko 30%. Svi ovi simptomi u najvećoj mjeri ometaju normalan način života ispitanika.

Kako se postavlja dijagnoza? Dijagnoza se postavlja iznimno teško, jer je unatoč svim navedenim tegobama, opće stanje bolesnika dobro i ne postoje nikakva organska oštećenja. Zbog toga vrlo često dolazi do nerazumijevanja okoline.

Obzirom da je posljednjih godina povećan broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva, veliki broj pacijenata s funkcionalnim tegobama ostavljen je po strani, uslijed nedostatka vremena ili strpljenja. Oni često obilaze liječnike u potrazi za ’’čarobnom pilulom’’ koja bi ih oslobodila ove tagobe i omogućila im normalan život.

Šta možete učiniti? Za početak, zabilježite što jedete i kako hrana utječe na vaše tegobe. Neke namirnice prirodno izazivaju plinove (grašak, grah i druge mahunarke). Ali trebate znati i da veća količina ugljikohidrata također uzrokuje plinove. Klonite se kupusa, brokule, cvjetače, luka, ali i voća kao što su npr. kruške i jabuke.  Većina mliječnih proizvoda i svega što sadrži kukuruzni sirup s visokim sadržajm fruktoze izaziva nadutost i pojačano stvaranje plinova.

Potencijal probiotičkih pripravaka u liječenju problema s nervoznim crijevima poznat je desetljećima. Međutim, nisu svi probiotički pripravci isti. Pri odabiru treba uzeti u obzir vrstu probiotičke kulture, koncentraciju i studije koje dokazuju njezin učinak.

Flobian* je jedan od najbolje istraženih probiotika na svijetu. Sadrži probiotičku kulturu Lactobacillus plantarum 299v, koja je otkrivena i patentirana u Švedskoj 80-ih godina prošlog stoljeća. Na našem je tržištu 10 godina pod zaštićenim imenom  Flobian®. 

Flobian® je potpuno prirodni proizvod patentiran da djeluje izravno na uzrok. Sadrži čak 20 milijardi dobrih probiotičkih stanica LP299v, čija je učinkovitost i sigurnost potvrđena u više od 130 znanstvenih publikacija. Iznimno se uspješno primjenjuje u cijeloj Europi i Americi. Uzima se samo jedna kapsula dnevno.

*Flobian = Lp 299V

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo
PROMO

Svi govore o stadionu u Kranjčevićevoj, ali Dinamu je potrebnije nešto drugo

Europski klubovi znaju kako iskoristiti potencijal svojih stadiona, a istome se nada i direktor maksimirskog stadiona Miljenko Sakoman – jednom kad se u Maksimiru osim golova zabije i prva lopata

Wienerberger Brick Award 2024: nagrađeni međunarodni inovatori arhitekture od opeke
PROMO

Wienerberger Brick Award 2024: nagrađeni međunarodni inovatori arhitekture od opeke

Ugledni žiri odabrao pet izvanrednih projekata među 743 prijave iz 54 zemlje, ističući potencijal održive i inovativne gradnje
Najznačajniji Texas Hold'em poker turnir u Zagrebu
PROMO

Najznačajniji Texas Hold'em poker turnir u Zagrebu

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!