Promo sadržaj

Komentari 0

S morskog dna kod Splita izvadili više od 50 kubika otpada

S morskog dna kod Splita izvadili više od 50 kubika otpada

Splitski ronioci i Studenac vratili biljkama i životinjama podmorje kakvo zaslužuju, a ljubitelji čistog okoliša s jedinstvenim likovima Ornele, Helge, Kreše i Robija mogu dalje učiti kako ugodnije živjeti uz Jadran

Podmorje kod splitskog Žnjana više nije 'morski Karepovac' već je napokon čisto i to zahvaljujući akciji čišćenja podmorja „Korak bliže prirodi“ maloprodajnog lanca Studenac. Time je taj dio Jadranskog mora s biljnim i životinjskim svijetom vraćen u stanje kakvo i zaslužuje.

Partneri u toj prvoj ekoakciji Studenca bili su splitski ronioci iz Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum koji su, usprkos kišici i oblacima, s morskog dna kod najveće splitske plaže smještene u istočnom dijelu grada izvukli čak 50-ak kubika otpada odnosno više od 400 automobilskih i kamionskih guma, odbačeni gumenjak, mnogo plastike i stakla, dijelove brodskih penti te raznovrsni drugi otpad

U akciju su ronioci prethodno uložili više od 500 sati pripreme tijekom stotinjak zarona i to kako bi grupirali otpad i pripremili ga za uklanjanje. Zatim su u samoj provedbi 24. listopada 2020. sudjelovala čak 32 ronioca pod morem i 20-ak članova udruge koji su otpad izvlačili na kopno, uz pomoć najužeg tima Studenca.

Osim marljivih ronilaca, Studenac su u toj akciji podržali i Čistoća Split te Turistička zajednica grada Splita. Također, u suradnji s 24 sata dodatno će educirati širu javnost zašto Jadran, na žalost, nosi i naziv 'veliki plavi kontejner'. Kako i vi možete virtualno zaroniti u morske dubine i doprinijeti zaštiti okoliša provjerite na korakblizeprirodi.24sata.hr.

Dodatno, svi mali i veliki ljubitelji čistog i zdravog okoliša mogu pogledati jedinstvene ilustracije Studenca s eko ekipom i likovima Ornele, Helge, Kreše i Robija. Naime, ekološki savjeti u edukativnoj bojanci Studenca će dodatno širiti znanje i pozitivne vrijednosti za ugodniji život uz Jadran i na cijeloj planeti. Bojanka je dostupna svima na web stranici Studenca i zasigurno će mališanima skratiti nadolazeće jesenske i zimske dane uz zelene, plave, smeđe i žute boje simpatičnih lokalnih kopnenih i morskih životinja koje svojim bogatim iskustvom, pričama i savjetima educiraju o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada.