Obavijesti

Promo sadržaj

Sadržaj Parka prirode Biokovo bogatiji je za još jednu atraktivnost!

Sadržaj Parka prirode Biokovo bogatiji je za još jednu atraktivnost!
6

Skriveni dragulj Zabiokovlja, novootvoreni Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ nudi prekrasnu priču o području sjevernog Biokova

Svojim raznolikim programom koji otkriva sve tajne života na ovom prostoru, Centar nastoji potaknuti posjetitelje da otkriju sve ljepote i vrijednosti manje posjećene, a podjednako zanimljive sjeverne strane Biokova.

Da je Hrvatska uistinu puna života potvrđuje i nedavno otvoren Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ u prekrasnom krajoliku Župe Biokovske koji će svojim bogatim programom zasigurno privući mnoge posjetitelje, kako inozemne tako i domaće. Multimedijalni centar izgrađen je i opremljen u okviru projekta „Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo“ koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta Novi Adrion je 32.041.753,44 kn,  od čega bespovratna sredstva EU iznose 27.235.490,42 kn.

Raznoliki program novog Centra nudi mnoštvo atraktivnog i interaktivnog sadržaja za sve grupe posjetitelja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U centru se, uz vrlo interaktivan pristup, može saznati o geologiji, geografskim obilježjima, flori, fauni i mitologiji sjevernog Biokova. Takav pristup podiže razinu atraktivnosti posjetiteljskih sadržaja PP Biokovo, ali i razinu edukacije koju posjetitelji stječu, bilo kroz samostalno istraživanje postava ili kroz stručno vođenje. Također, Centar je prilagođen i slijepim osobama koje program mogu doživjeti kroz skraćenu inačicu sadržaja zastupljenog u interpretaciji i prezentaciji.

Osim što je čitavi Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ multimedijalan, njegova posebnost očituje se kroz predmete i alate koje posjetitelji mogu dotaknuti, vidjeti i osjetiti te se na taj način povezati sa starijim naraštajima i njihovim načinom života. Prostor gdje se nalazi ovaj najnoviji sadržaj u sklopu PP Biokovo nekoć je bio Pučka škola, ista škola koju je pohađao akademik Josip Roglić čije ime Centar nosi. S obzirom na bogatstvo koje je Josip Roglić ostavio za sobom, to je bio jedini logičan izbor za naziv centra.

Ime nije jedina ostavština Centru, već se u sklopu postava mogu pronaći osobne stvari akademika Josipa Roglića kao što su originalna svjedodžba Pučke škole, indeks, ručno crtane karte, osobne zabilješke, knjige među kojima i ona osobno potpisana od dr. fra Jure Radića. Time će stanovnici Župe i svi posjetitelji Centra saznati tko je bio akademik Josip Roglić i što on znači za ovaj kraj.

Centar kao izvrstan izbor terenske nastave za školarce

Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ u Župi idealna je destinacija za jednodnevni izlet, a posebno za osnovne i srednje škole. Kako bi se dodatno potaknulo škole da u svoje programe uvrste posjet novootvorenom Centru kao i ostalim Centrima Parka prirode Biokovo, kroz projekt Novi Adrion osmišljeno je 7 programa za edukaciju o sedam različitih tema: ptice i šišmiši, leptiri, vodozemci i gmazovi, podzemlje, geologija te je nabavljena oprema za provođenje istih.

Uz osebujne programe za edukaciju kreirana je interaktivna knjiga ispunjena ilustracijama i zvučnim efektima. Knjiga sadrži i olovku kojom djeca, ali i odrasli, jednostavnim pritiskom na ilustracije uz pomoć posebne tehnologije pokreću narativnu priču o pojedinom elementu. Cilj je potaknuti djecu da od malih nogu istražuju i informiraju se o prirodnoj baštini, kako bi stvorili svijest i afinitete prema istoj.

Ovakav oblik turizma koji spaja kulturu i prirodu u jedno svakako predstavlja ono što je potrebno Hrvatskoj i hrvatskom turizmu. Uz sve užurbaniji način života, ruralna mjesta poput Župe i općenito Parka prirode Biokovo dobivaju na važnosti, stoga ih je potrebno njegovati i razvijati. Sve je veći interes za skrivenim pričama krajeva o kojima se ne zna puno. Upravo zato samim projektom Novi Adrion i  Posjetiteljskim centrom „Akademik Josip Roglić“ želi se postići raspršivanje posjetitelja na manje posjećenu, a jednako vrijednu sjevernu stranu Biokova.

Sve informacije o radnom vremenu i grupnim rezervacijama, kao i ostali detalji Centra mogu se pronaći na web stranici ili upitom na info@pp-biokovo.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača
Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.