Šeširi i tehnologija! Znate li što im je zajedničko? | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Šeširi i tehnologija! Znate li što im je zajedničko?

Šeširi i tehnologija! Znate li što im je zajedničko?
7

Jeste li znali da se sredinom siječnja svake godine obilježava Svjetski dan šešira?

Točnije obilježava se 15. siječnja, a povijest njihova postojanja je starija od jednog tisućljeća.  A jeste li znali da se preko glave gubi više topline nego kroz druge dijelove tijela? Upravo zbog toga ovaj dan i ima smisao jer želimo da nam bude što toplije. Šešir privlači pozornost, ali i mnogo otkriva o identitetu svog vlasnika, upućuje na ulogu koju imamo ili ih nosimo zbog modne estetike.

U prošlosti su šeširi označavali socijalni status, a prvi modeli pojavili su se još u vrijeme antičke Grčke. U početku, šeširi su bili korišteni ne samo da pokrivaju glavu od vremenskih utjecaja, nego su imali  i posebno značenje, simbolizirali su status vlasnika i dugo su služili kao vrsta poslovne kartice.

Zašto nositi šešire i kape?

Šeširi i kape mogu se nositi zbog: sigurnosti i zaštite, vjerskih razloga, ceremonijalnih obreda, zaštite od vrućine, vjetra ili kiše, higijenske i simboličke funkcije ili kao modni izričaj. Izrađuju se od biljnih vlakana, slame, dabrove ili zečje dlake, svile, vune, kože, platna, baršuna, a u novije doba i od sintetike.

Najpoznatije vrste šešira

Nosimo ih svi, različitih oblika, boja, namjene, veličina i vrste u različitim podnebljima cijelog svijeta. Mnogi od njih imaju i svoja imena kao što su popularni: Fedora, Borsalino, klobuk, Porkpie, bejzbol kapa, vunena zimska kapa, šilterica, biciklistička kaciga, kruna, kuharska kapa, kaubojski šešir, cilindar, slamnati šešir, lovački šešir, balaklava i francuska kapa koja se još popularno naziva francuzica ili beretka.

Šeširi i tehnologija! Znate li što im je zajedničko?

Međutim, mnogi vjeruju da im šeširi i kape ne odgovaraju. Najvjerojatnije, niste pronašli pravu opciju za sebe. Kao i kod šešira tako i kod informatičke opreme te tehnologije vrijede neka ista pravila. Kako bi izabrali najbolji proizvod za sebe potrebno je poznavati njegove karakteristike, mogućnosti, vrste i prednosti koje nam donosi te kako bi uz njegovu pomoć bili što učinkovitiji i uspješniji.

Koliko puta vam je trebao novi laptop, monitor, ili smartphone? U najbitnijem trenutku pokvari vam se miš, tipkovnica ili slušalice. Oduvijek ste željeli pametan sat ili narukvicu, ali koja ima sve funkcije koje želite?  San vam je letjeti s dronom i napraviti najbolje fotografije, ali ne znate koji model izabrati? Brinete o svojem izgledu i zdravlju, ali ponekad vam je potrebna i pomoć tehnologije, a jednostavno niste sigurni što je za vas? Ili jednostavno mislite da taj uređaj ne odgovara vašim potrebama.

Gejmer, student, učenik ili poslovnjak? Zabava, edukacija, opuštanje ili posao? Potrebno je pronaći praktičnu ulogu tom proizvodu, uz širok asortiman svatko može pronaći nešto što mu se sviđa. Pripremili smo nekoliko korisnih prijedloga, a ako je potrebno da isprobate više modela kako bi pronašli onaj koji vam savršeno odgovara i uz kojeg ćete se osjećati posebno to možete učiniti u gotovo cijeloj zemlji. Pogledajte gdje!

Očekuju vas veseli artikli u raznim bojama po pristupačnim cijenama te različitih oblika i veličina. Proslavimo zajedno međunarodni Dan kapica i šešira! Izaberite vrhunske proizvode i uživajte u svojem stilu. Svejedno je što više preferirate jer OVDJE vas očekuje vrhunska IT oprema za svaki stil. Izaberite omiljene komade za početak nove godine i neka vam odgovaraju energijom, estetikom i stilom. Trendovi se ubrzano mijenjaju, pratite ih ili se odlučite za klasičniji stil. Koji je tvoj stil? Ako još niste sigurni pogledaj više informacija o tome, a za sve one koji su već odabrali donosimo:

Zanimljivosti o šeširima

• Coco Chanel svoju je karijeru započela izrađujući šešire i njezin prvi butik je bio sa šeširima.

•  Najskuplji šešir je Charlie Chaplinov jer je prodan na aukciji za šezdeset dvije tisuće dolara.

• Kauboji imaju nepisano pravilo koje ih obavezuje uvijek nositi šešir i čizme.

• Royal Ascot - je godišnja utrka konja i jedan od najvažnijih društvenih događaja u Velikoj Britaniji. Ako želite vidjeti najneobičnijih šešire onda to možete upravo na ovom mjestu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Državna geodetska uprava poziva na sudjelovanje u programu katastarskih izmjera
PROMO

Državna geodetska uprava poziva na sudjelovanje u programu katastarskih izmjera

Višegodišnji program katastarskih izmjera 2021.-2030. je projekt kojeg je pokrenula Vlada Republike Hrvatske, a provodi ga Državna geodetska uprava. Radi se o najvećem projektu zemljišne administracije od kada se provode katastarske izmjere. Njegovo trajanje je predviđeno do 2030. godine.

Top 5 ekskluzivnih nekretnina na hrvatskom Jadranu u koje vrijedi investirati
PROMO

Top 5 ekskluzivnih nekretnina na hrvatskom Jadranu u koje vrijedi investirati

Eurovilla Vam predstavlja pet luksuznih nekretnina koje ne samo da oduzimaju dah već i obećavaju izvrsnu investicijsku priliku na prekrasnoj jadranskoj obali
Znate li da je možda vaš nemar uzrok požara?
PROMO

Znate li da je možda vaš nemar uzrok požara?

Bačeni opušci, staklo ili plamen koji nastavlja gorjeti uzrok su čak 90% šumskih požara.