Obavijesti

Promo sadržaj

Slavonija i Podravina: otkrivamo najljepše tajne Orahovice

Slavonija i Podravina: otkrivamo najljepše tajne Orahovice
9

U blizini novog Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“, u Parku prirode Papuk otkrijte mistični Stari grad, skriveni manastir i vinograde

Omiljena je destinacija zaljubljenicima u prirodu, rekreativcima i sportašima, suvremenim putnicima koji traže mir i duboko opuštanje. Park prirode i UNESCO svjetski geopark Papuk, po mnogima najljepša je slavonska gora, a uz rijeku Dravu i jedan od najjačih aduta Virovitičko-podravske županije.

Možda niste znali da su na papučkim padinama iznad Orahovice, naučile plivati generacije Slavonaca. Slavonsko more, kako se popularno naziva Orahovačko jezero, u ljetnim je mjesecima prepuno kupača, a po dovršetku novog projekta Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“, uz već izrađenih 14 bungalova i brojne sadržaje dobit će i novi Edukativni centar Orahovica – Škola u prirodi s 52 kreveta. Susjedno Jezero Hercegovac, udaljeno nekoliko stotina metara zračne linije, postat će adrenalinska oaza sa ziplineom koji će spajati njegove obale, a uredit će se staze do najveće slavonske srednjovjekovne utvrde Ružica grada.

Posjet novom, 10,8 milijuna eura vrijednom turističkom adutu Virovitičko-podravske županije, čiju je važnost prepoznala Europska unija, sufinancirajući ga s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., prilika je i da istražite fascinantnu povijest i okolicu Turističko-rekreacijskog centra.

Povijesna zagonetka

Skriven duboko u Papuku, na oko 700 metara nadmorske visine, mistični Stari grad prava je povijesna zagonetka. Baš sve oko njega obavijeno je velom tajne, ne zna se tko ga je i kada izgradio niti koja mu je bila namjena. Jedni ga opisuju kao rimski kaštel i odmorište na putu iz Požeške kotline u Panonsku nizinu, drugi vjeruju da je služio u vojničke svrhe. Smatra se da je stariji i veći od srednjovjekovne utvrde Ružice grad od koje se nalazi na sat vremena hoda, uzbrdo prema papučkim visovima, markiranom planinarskom stazom. Stari grad omiljeno je odredište planinara i izletnika i izazov za arheologe i istraživače koji pokušavaju odgonetnuti zašto su na tako maloj udaljenosti podignute dvije velike srednjovjekovne gradine, što je jedinstvena pojava u Slavoniji, ali i šire. U potrazi za mirom…

9
| Foto: Hrvoje Jurić

Izgrađen na osami usred bujne slavonske šume, u blizini planinskog potoka, manastir Orahovica s crkvom sv. Nikole iz 16. stoljeća nekoć se nazivao Remeta, što znači pustinjak. Do njega put vodi od Turističko-rekreacijskog centra "Jezero – Hercegovac - Ružica grad" kroz Duzluk cestom prema Kutjevu. Kod uređenog vidikovca na prijevoju Papuka jedan puteljak odvaja se prema proplanku Krndije i spušta do zaštićenog kulturnog dobra i jedinog primjerka arhitekture moravske škole na području Slavonije. Odolijevajući burnim stoljećima koja su iza njega, u ovoj manastirskoj oazi mira i tišine ostale su sačuvane vrijedne freske i bogata biblioteka. Sam kompleks čine nekoliko zgrada oko crkve, monaški konaci, zvonik-kula i manastirsko dvorište.

Vinogradi na obroncima Krndije

Stopljeni s krajolikom Krndije, orahovački vinogradi protežu se po njenim rubovima dajući u netaknutoj prirodi suncem okupano sočno grožđe za vrhunska vina. Ponos ovoga vinogorja je silvanac zeleni, jedna od najstarijih sorti na svijetu. Nadomak centra Orahovice ukopan u brdo stari je podrum iz 1894. U velikim bačvama od slavonskog hrasta u njima na tradicijski način odležava orahovačka frankovka. Obje ove sorte nadaleko su proslavile pitoresknu Orahovicu. Posjetite je prvom prigodom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.