Obavijesti

Promo sadržaj

Spektakularno putovanje nad starim kontinentom

Spektakularno putovanje nad starim kontinentom
4

Europa kakvu još dosad niste vidjeli - Španjolska iz zraka. Poletite s Europom iz zraka dok National Geographic kreće na impresivno zračno putovanje širom kontinenta i omogućava spektakularan pogled.

Poletite s Europom iz zraka dok National Geographic kreće na impresivno zračno putovanje širom kontinenta i omogućava spektakularan pogled, jedinstven uvid i najnoviju perspektivu na neke od najboljih europskih kulturnih i zemljopisnih znamenitosti.  

Španjolska ili službeno Kraljevina Španjolska parlamentarna je monarhija smještena na jugozapadu Europe. Zauzima veći dio Pirinejskog poluotoka i omiljena je turistička destinacija brojnih svjetskih putnika. Oštra i turbulentna povijest ostavila je traga na raznolikoj arhitekturi čija je ljepota posebice reprezentativna iz zraka. Uz bogatu kulturu i tradiciju, Španjolsku karakterizira i zanimljiv geografski položaj. Sa sjevera dopire hladni utjecaj snažnog Atlantskoj oceana, dok sa juga nježni utjecaj Sredozemnog mora. Riječ je o raznolikoj kulturi čiju okosnicu, to jest žilu kucavicu čine festivali i proslave po kojima su poznati u svijetu. Turbulentna povijest obilježena je prisustvom Rimljana već prije 2000. godina, zatim konflikta između kršćanskog sjevera i muslimanskog juga. Svi utjecaiu još su uvijek vidljivi, posebice na utvrdama od kojih su neke stare i preko 1000 godina. Kulturno bogatstvo i raskoš, strast, autentičnu tradiciju u kombinaciji s inovativnom arhitekturom Španjolske, gledatelji će moći pogledati u potpuno novoj perspektivi u serijalu „Europa iz zraka“ u nedjelju, 15. prosinca u 22:00h na National Geographic-u. 

Segovia je grad 65 kilometara sjeverozapadno od Madrida koji ima prepun kulturnih znamenitosti. U središtu grada se nalazi se srednjovjekovni dvorac Alcazar, gotička katedrala, mnoštvo crkava iz 12. i 13. stoljeća i prekrasni rimski akvadukt. Izvorno je akvadukt bio 18 kilometara dug, a danas je sačuvano otprilike 1200m s 166 lukova na dva kata. Sagrađen je od 20 400 granitnih blokova bez betona. Udaljeno dijelovi zamijenjeni su vodovodnim cijevima, ali akvadukt dan danas napaja grad vodom. S obzirom da je Španjolska katolička zemlja, skulptura Djevice Marije krasila je centralni dio akvadukta kao svojevrsna zaštitnica grada. Skulptura je preko 500 godina stara i vrijeme je ostavilo svoj obol na njoj. Stoga je morala biti zamijenjena replikom za koju se građani nadaju da će potrajati kao i njen original i da će se oduprijeti izazovima vremena. 

Segovia baštini bogato kulturno nasljeđe središta, dok Katalonija čuva nasljeđe istoka Španjolske. Ova autonomna zajednica u statutu se deklarira kao 'nacija' i ima svoj jezik – katalonski. Glavni grad je Barcelona, poznata po brojnim kulturnim znamenitostima. Vizualni identitet katalonske prijestolnice oblikovala su djela jednog od najinovativnijih arhitekata ikada - Antonija Gaudíja. Sagrada Familia – kapitalno je djelo njegova stvaralaštva, koje je za njegova života ostalo nedovršeno. Završetak radova na čuvenoj bazilici, koja svojim izgledom dominira barcelonskim nebom, preuzeli su njegovi suradnici prema njegovim planovima. Gradnja crkve obilježila je cijelo 20. i lagano se protegla na 21.stoljeće. Burna događanja pratila su cijelu njenu izgradnju te je tako ona i prekinuta 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata, tijekom kojega je izgorio dio bazilike s izvornim Gaudíjevim modelima i planovima. Radovi su ponovno pokrenuti nakon pada Francova režima '70ih. Danas, nakon 136 godina gradnje, ona još nije završena. Pretpostavlja se da će se vjerojatno do 2026. godine projekt uspjeti privesti kraju. Monumentalna Gaudíjeva vizija, s naglaskom na visini, trebala je simbolizirati jedinstvo neba i zemlje, a danas predstavlja jednu od najkompleksnijih i najzanimljivijih građevina u Europi. 

74697

Sjever Španjolske poznat je po svojim prirodnim ljepotama i vrlo razvijenoj gastronomiji. Smatra se da u autonomnoj pokrajini Baskiji točnije u gradu San Sebastian ima najviše Michelinovih zvjezdica po četvornom metru. Ovi vrhunski restorani moraju biti opskrbljeni i vrhunskim namirnicama. Tako se smjeli lovci spuštaju se niz oštre stijene kako bi došli do jedne od najekskluzivnijih školjki na svijetu. Obala koja je nekoć bila noćna mora za pomorce te stoga ni ne čudi naziv Costa de la Muerte ili Obala smrti, danas je izvor ekskluzivnih namirnica. U istoj regiji, samo 60 kilometara od San Sebastiana, nalazi se i solana iz koje dolazi ekskluzivna sol u baskijske restorane. Voda iz koje se pravi sol, slana je gotovo kao i ona na Mrtvom moru. Mnoštvo radnika radi na panelima. Međutim, ključnu i završnu ulogu će ipak napraviti sunce koje će do kraja isušiti vodu i napraviti ovaj ekskluzivni proizvod. 

Španjolska je zemlja razvijene arhitekture, izvrsne, prekrasne prirode i bogate tradicije koja privlači svake godine milijune posjetitelja. Ovoga puta gledatelji će je moći posjetiti iz zraka i dobiti bolji uvid u ovaj mediteranski dragulj. Epizoda posvećena Španjolskoj, premijerno će biti prikazana u nedjelju 15. prosinca u 22:00h na National Geographic-u. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.