Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

Sportska karta: Znate li tko je osvojio titulu najsportskije županije u Hrvatskoj?

Sportska karta: Znate li tko je osvojio titulu najsportskije županije u Hrvatskoj?

Zahvaljujući mnogim uspjesima naših sportaša, Hrvatska se često u sportskom okruženju naziva najsportskijom zemljom svijeta. No ova se sjeverna županija na sportskoj karti ističe kao prvak sporta u Hrvatskoj

VIDEO

Svaki čovjek ima svoje mišljenje o sportu. Ako pitate, recimo, tri osobe iz različitih država za njihove stavove o određenoj momčadi, igraču ili natjecanju, velika je vjerojatnost da ćete dobiti potpuno različite odgovore. Međutim, pitate li Hrvate zašto naša mala zemlja briljira na međunarodnoj sportskoj sceni, odgovor će, sigurni smo, biti iznenađujuće ujednačen kod svih ispitanika.  

Hrvatska je, dakle, postigla ono o čemu su neke od takozvanih velikih nacija mogle samo sanjati, a posebice u jednom od najkonkurentnijih sportova – nogometu. 

Mala, ali sportski velika  

Sve je počelo nogometom i prvom natjecateljskom utakmicom u nacionalnim dresovima, odigranoj 1994. godine u kvalifikacijama za Euro ’96. Naša je nacionalna momčad bila na vrhu svoje kvalifikacijske skupine i prestigla nogometnu silu Italiju. Slaven Bilić, Zvonimir Boban i Davor Šuker, poznatiji kao "zlatna generacija", probili su se u nokaut-fazu. Međutim, Njemačka ih je poslala kući u četvrtfinalu, a sve se to odigralo samo pet godina nakon stvaranja neovisne zemlje.  

No zlatni dečki brzo su se pomirili s ovim porazom i krenuli prema još većim ciljevima. Jedno od najvećih postignuća bila je svjetska bronca iz 1998. godine. Ako imate više od 25 godina, sigurni smo da se sjećate ovog dočeka za pamćenje. Međutim, nova i svježija nogometna generacija ovaj je uspjeh nadmašila 2018. godine, kada su "vatreni" osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a doček je bio, možemo slobodno reći, dostojan zlata. Na ulicama Zagreba nogometne je viceprvake svijeta dočekalo pola milijuna ljudi.  

Silhouette,Of,Croatia,Supporter,Fans,Cheering,On,Soccer,Game

No nije Hrvatska uspješna samo u nogometu. Naši su natjecatelji bili svjetski i olimpijski prvaci u rukometu, veslanju, jedrenju i vaterpolu. Tu je i niz pojedinaca koji su bili okrunjeni svjetskim medaljama u svojim odabranim sportovima, poput sjajnih Janice i Ivice Kostelića, Blanke Vlašić, Sandre Perković i Sare Kolak te Martina i Valenta Sinkovića.  

Premda je Hrvatska mala zemlja bez značajnih sredstava za sport, naši su sportaši kući donijeli ukupno 41 olimpijsku medalju – 14 zlatnih, 13 srebrnih i 14 brončanih.  

Međimurci broj 1  

Svjetski tenisač i polufinalist Wimbledona Franjo Punčec jedan je od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cupa. Branko Zorko prvi je osvajač olimpijske medalje za Hrvatsku u atletici. Gimnastičar Filip Ude osvajač je olimpijskog srebra u Pekingu. A karatistica Lucija Lesjak i tenisačica Antonia Ružić samo su još neka od imena uspješnih međimurskih sportaša

Međimurska županija tako je i službeno postala najsportskija županija u Hrvatskoj jer na 730 četvornih kilometara ima 426 udruga, više od 15.000 registriranih sportaša, od kojih je čak više od 6000 aktivnih sportaša.  

Ipak, naši su Međimurci možda najponosniji na svoga gimnastičara Filipa Udea. On je sportsku gimnastiku počeo trenirati već u prvom razredu osnovne škole, i to slučajno. Njegov tadašnji trener išao je po međimurskim školama tražeći djecu koja bi se pridružila treniranju gimnastike. Filip se prijavio i tako je počeo njegov gimnastički put. Iako u njegovu rodnome Međimurju nije bilo dvorane za treniranje, Filip nije odustajao nego je trenirao i u Bratislavi, ponekad čak i 120 dana u komadu. Svoj put nastavio je u rodnom kraju kad je u Nedelišću sagrađena gimnastička dvorana.  

Rezultati njegova višegodišnjeg treninga pokazali su se na najbolji način na Olimpijskim igrama u Pekingu. On je tad, kao prvi hrvatski gimnastičar, ušao u pojedinačno finale i osvojio pojedinačnu medalju na Olimpijskim igrama! 

Europska regija sporta 

Međimurje, osim što je izrodilo vrhunske sportaše, može se pohvaliti da je prva hrvatska županija koja je dobitnik titule Europske regije sporta. Ovo priznanje Međimurju je dodijelila neprofitna organizacija ACES – European Capitals and Cities of Sport Federation.   

- Titulom Europske regije sporta međimurski sport ponovno je međunarodno priznat, a ponajviše zahvaljujući trudu mnogih sportskih djelatnika, udruga i rekreativaca - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. Međimurje će titulu Europske regije sporta, dodao je Posavec, opravdati i iskoristiti na najbolji mogući način. 

- Prošli tjedan Međimurju je uručeno priznanje Financial Timesa zahvaljujući kojem smo u top 10 europskih regija budućnosti. Trostruki smo dobitnici europske nagrade izvrsnosti EDEN, a naša su kulturna naslijeđa uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Zbog toga nam je drago što su međimurske vrijednosti prepoznate i u sportu te zaslužujemo ponosno nositi titulu Europske regije sporta, koja nam je motiv da još snažnije ulažemo u sportsku infrastrukturu, da potičemo sve generacije na bavljenje sportom i da nastavimo biti regija koja živi sport - zaključio je međimurski župan Posavec. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.