Obavijesti

Promo sadržaj

SSL certifikati za siguran web

SSL certifikati za siguran web
2

Potreba za sigurnošću sadržaja koji se postavljaju I razmjenjuju putem interneta svakim danom sve je veća, time raste potreba i za korištenjem SSL certifikata. Ovdje ćemo pokušati upoznati vas sa ovim načinom zaštite.

Što je SSL certifikat? 

SSL certifikat je tip internet protokola, koji omogućava komunikaciju, odnosno razmjenu podataka između pošiljatelja i primatelja u zaštićenom okruženju. Certifikati time štite podatke i identitet onih koji razmjenjuju podatke.  

Kako funkcionira SSL certifikat? 

Komunikacija, odnosno razmjena podataka, se odvija putem zaštićenog kanala korištenjem sigurnosnog javnog ključa pomoću kojeg se korisnici identificiraju. Za identifikaciju se koristi i tajni ključ, koji nije vidljiv, tako da je nivo sigurnosti i tajnosti zadržan. Sigurnosni ključevi se unose samo prilikom instalacije SSL certifikata, tako da nema potrebe za stalnom identifikacijom korisnika. Sama identifikacija sadrži informacije o imenu domene na koju je certifikat izdan, informacije o tvrtki i osobi na koju je certifikat izdan/zakupljen, informacije na koje poddomene se certifikat odnosi, datum zakupa i isteka certifikata, ime izdavača i javni ključ.

SSL certifikat se koristi na način da isti provjerava da li se kod pristupa serveru komunicira sa ispravnim serverom na kojem se korisnikova stranica/domena stvarno nalazi.  
Kada se koristi SSL certifikat i kada je isti ispravno usmjeren, poveznica preko koje pristupate nekoj stranici će na početku poveznice/linka umjesto http imati https zapis. 

Zašto nam je potreban SSL certifikat? 

Naravno, zbog zaštite naših podataka, kao što smo prethodno napomenuli. To bi detaljnije značilo da će sadržaj vaše web stranice biti zaštićen i da će biti označen kao zaštićen, što je vidljivo prikazom malenog zelenog znaka lokota sa lijeve strane pored poveznice koja otvara vašu stranicu u alatnoj traci internet pretraživača. Certifikat između ostalog, omogućava i zaštitu vaše stranice tako da onemogući kreiranje lažne verzije te stranice koje se običko koriste u svrhu krađe podataka posjetitelja.

Osim same zaštite vašeg sadržaja, posjetiteljima vaše stranice pruža se i osjećaj sigurnosti da je njihovo pretraživanje stranice i eventualna komunikacija i slanje njihovih podataka sigurno.

Ukoliko se dogodi da SSL certifikat za vašu stranicu istekne; kod pristupa stranici vaš internet pretraživač će prikazati poruku da stranica nije sigurna i pri otvaranju stranice, umjesto zelenog znaka lokota prikazivati će crveni trokut sa uskličnikom u sredini kao upozorenje.

Također, osim na sigurnost web sadržaja, SSL certifikat možemo koristiti I u email komunikaciji na način da u postavkama za naš email račun postavke podesimo na način da se za slanje I primanje poruka koristi SSL/TLS protokol, na primjer:  https://plus.hr/baza-znanja/postavke-za-slanje-i-primanje-mail-poruka/.

Kako doći do SSL certifikata?

Osnovna podjela SSL certifikata bi bila na besplatne i naplatne SSL certifikate.  
Do besplatnog SSL certifikata možete doći na način da vaš davatelj web hosting usluga pruža korištenje tog tipa certifikata i zatražiti instalaciju istog, ukoliko to već nije napravljeno.  
U osnovi, besplatni certifikati se ne razlikuju od naplatnih, osim po vremenu trajanja gdje besplatni imaju vrijeme trajanja od 3 mjeseca a naplatni 1 godinu.

Dodatno; besplatni SSL certifikat se ne priznaje kao važeći od pojedinih bankarskih te kartičnih kuća, pa je u tom slučaju svakako preporuka koristiti naplatne certifikate.  
Razlika između besplatnog, odnosno naplatnog certifikata je i u tome da se besplatni može koristiti samo ako je domena usmjerena na server gdje se nalazi korisnikov sadržaj. Kod naplatnog certifikata zakup i instalacija je moguća čak i ako je certifikat zakupljen kod tvrtke kod koje se ne nalazi vaš hosting paket , odnosno web sadržaj.

Naplatni SSL certifikati

Naplatne certifikate možemo podijeliti u tri grupe: klasični certifikat namjenjen jednoj stranici kojim možemo zaštititi ime domene i poddomene ( imedomene.tld ) , wildcard ssl certifikate, kojima možemo zaštititi glavnu domenu i sve poddomene ( www.imedomene.tld i poddomena.imedomene.tld ) i na kraju EV (extended validation) SSL certifikat, koji pruža najviši nivo zaštite.

Zakup posljednjeg certifikata se razlukuje i cjenovno, ali i po zahtjevnijem postupku zakupa.

Zakup naplatnih certifikata vrši tvrtka kod koje ste zatražili zakup. Također; samu instalaciju naplatnih certifikata vrši ista tvrtka ukoliko to korisnik želi i ukoliko tvrtka kod koje ste zakupili certifikat ima pristup serveru na kojem je potrebno izvršiti instalaciju. U protivnom, instalaciju vrši tvrtka u čijoj administraciji se nalazi server na kojem je potrebno izvršiti instalaciju certifikata.

Svakako bi preporučili korištenje SSL certifikata radi veće sigurnosti komunikacije i podataka koje razmjenjujete na internetu u svakodnevnom radu.

SSL certificate možete zakupiti i online putem korisničkih stranica Plus Hostinga ili slanjem upita na mail adresu support@plus.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte
PROMO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte

U glamuroznoj atmosferi na glavnoj pozornici Dana komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne statue marketinškog natjecanja Effie.

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija
PROMO

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija

Posljednji dan ovogodišnjega izdanja festivala još dugo nećemo zaboraviti i učvrstili smo stav da Dani komunikacija na svoju pozornicu dovode najzanimljivije sugovornike i najbolje od domaće industrije.
Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života