Obavijesti

Promo sadržaj

Stiže praznik kupovine. Znate li kako je nastao praznik ludih popusta?

Stiže praznik kupovine. Znate li kako je nastao praznik ludih popusta?
4

Crni petak, poznatiji i kao praznik kupovine, izborio se za svoje mjesto i u brojnim europskim državama tako da i mi već pripremamo popise za kupovinu i pretražujemo najbolje najave akcija s najvećim popustima.

Znate li kako je nastao naziv Crni petak? U nastavku otkrijte povijest dana koji trgovcima diljem svijeta nosi neke od najvećih zarada tijekom cijele godine.

Zanimljiva činjenica o crnom petku

Jeste li već pripremili svoj popis za Crni petak? Provjerite popuste za Crni petak koji će uskoro biti dostupni na mall.hr i ulovite najbolje akcije za praznik kupovine.

Zbog Dana zahvalnosti koji se slavi trećeg četvrtka u studenome su brojni poslodavci svojim zaposlenicima davali slobodan petak kako bi mogli spojiti vikend i četiri dana uživati u slobodnom vremenu sa svojim obiteljima i prijateljima. Brojni Amerikanci su četverodnevni vikend iskoristili i za kupovinu jer su trgovci nakon Dana zahvalnosti počeli snižavati cijene i polako otvarati sezonu kupovine božićnih poklona.

Tako je tijekom godina sve više Amerikanaca slobodni petak nakon Dana zahvalnosti provodilo u trgovinama u potrazi za najboljim popustima. Situacija je eskalirala tijekom pedesetih godina 20. stoljeća kada su nevjerojatne gužve na cestama i mnoštvo ljudi u trgovinama uzrokovali potpune zastoje i prometne kolapse diljem američkih gradova. Ta je situacija najviše pogodila prometne policajce koji nisu mogli ni pomisliti na kupovinu jer su imali zabranu uzimanja slobodnih dana tijekom vikenda nakon Dana zahvalnosti, a uz to su ih čekale i smjene od 12 sati kako bi barem donekle uspjeli savladati kaos na cestama i ulicama.  Tako se među nezadovoljnim prometnim policajcima raširio naziv Crni petak koji i danas koristimo diljem svijeta.

Popusti koji život znače

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća je Crni petak postao općeprihvaćen diljem Amerike i trgovci su svake godine zadovoljno trljali ruke prilikom pogleda na zaradu nakon Crnog petka. Od 2005. godine je Crni petak redovito rekorder po pitanju zarade te su spretni trgovci iskoristili prilike koje nudi Internet i produžili vikend kupovine na Cyber ponedjeljak ili Cyber Monday. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez mnoštva kupaca koji su u bjesomučnoj potrazi za najboljim popustima često prekoračili granice sigurnosti, ali i dobrog ukusa. Tako je u zadnjih desetak godina Crni petak zaslužan za smrt desetak Amerikanaca i ranjavanje njih stotinjak. Naime, tijekom Crnog petka možemo svjedočiti incidentima kao što su razvaljivanje vrata trgovina, svađe i pucnjave zbog parkirnih mjesta i tučnjave i oružani obračuni zbog zadnjeg artikla. Situacija je postala tako ozbiljna da danas postoje i web stranice koje bilježe sve nesreće koje se događaju tijekom Crnog petka i popisi američkih saveznih država u kojima je najopasnije i najsigurnije kupovati tijekom Crnog petka. To nažalost znači da i danas policajci tijekom Crnog petka imaju pune ruke posla.

Crni petak osvaja svijet

Posljednjih godina je Crni petak uspješno osvojio i ostatak svijeta, tako da i mi možemo uživati u popustima nakon Dana zahvalnosti te iskoristiti taj vikend za kupovinu i početak blagdanskih priprema. Na sreću, u ostatku svijeta se tijekom Crnog petka ne događaju pucnjave i prometni kolapsi tako da se možete mirno zaputiti do najdražeg trgovačkog centra gdje vas mogu očekivati nešto veće gužve, ali vas zasigurno neće dočekati ni oružani obračuni zbog zadnjeg artikla po sniženoj cijeni. Veća je vjerojatnost da će vas dočekati negodovanje kupaca zbog premalih popusta koji se ne mogu mjeriti s onima u Americi. A ako su vam posjeti trgovačkim centrima dosadili, na internetu ćete pronaći bezbroj ponuda za Crni petak tako da predblagdansku kupovinu možete obaviti i kod kuće na vlastitom računalu ili pametnom telefonu. Uz to ćete moći dodatno iskoristiti i Cyber ponedjeljak koji se također sve više obilježava na našim prostorima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura