Što će biti s našim računima nakon prelaska na euro? | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Što će biti s našim računima nakon prelaska na euro?

Što će biti s našim računima nakon prelaska na euro?

Sljedeće godine prelazimo na euro, s tim da će se sve kune na računima automatski i besplatno konvertirati u novu valutu. Ipak, građanima još nisu najjasniji svi detalji ove promjene. Evo što ih najviše muči

VIDEO

Čini se da se potrošači najčešće žale na to da su na cijenama prije bile oznake od nekoliko eura koje su imale izraženu protuvrijednost u kunama, a sad, prema odluci Vlade RH, nešto što je koštalo 8 kuna ili 1 euro ima novu cijenu od 1,06 eura. Isto tako, u nekim trgovinama cijene u kunama povećane su jer trgovac to može napraviti bez ikakvih posljedica za sebe, ali je jedini uvjet da točno prikaže koliko je ta nova cijena u eurima, odnosno da točno izračuna i podijeli cijenu kuna s vrijednosti za 1 euro od 7,53450 kuna, saznajemo od Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

Young,Woman,Shopping,Supplies,In,Supermarket,And,Looking,At,Product

Jednu od nadasve zanimljivih nedoumica koju bi također trebalo razjasniti jest pitanje podmirivanja računa s iznosima izraženim u kunama s dospijećem u narednoj godini.

Što će biti s troškovima koji dolaze na naplatu u siječnju?

Sva plaćanja zadana u kunama u 2022. godini s datumom izvršenja u 2023. i svi troškovi koji dospijevaju na naplatu od 1. siječnja 2023. automatski će se konvertirati u eure. A ako ste dobili takve fizičke uplatnice, na kojima iznos piše u kunama, a datum plaćanja naveden je za sljedeću godinu, imate tri opcije. 

Takve ćete uplatnice sve do 30. 6. 2023. godine moći platiti u poslovnicama, gdje će vam banka iznos preračunati u eure, jer je to njihova obveza. Druga opcija je plaćanje mobilnim ili internetskim bankarstvom, za što je potrebno skenirati 2D bar kod i aplikacija će automatski preračunati iznos iz kuna u eure. Ova će usluga također biti dostupna do kraja lipnja sljedeće godine. A ako ručno unosite iznose u internetsko ili mobilno bankarstvo, prvo ćete morati preračunati kune u eure, prema službenom fiksnom tečaju i pravilima zaokruživanja, a tek potom dobiveni iznos upisati u nalog za plaćanje. 

Iz ovog su izuzeti svi računi s kunskim iznosima koje treba platiti do 15. siječnja 2023. godine jer ih do tada možete platiti u kunama.

Money,Bag,,Residential,Buildings,And,Blocks,With,Communal,Services,Symbols.

Što se tiče troškova u obliku trajnih naloga i izravnih terećenja, oni će se nastaviti izvršavati i nije zbog toga potrebno dolaziti u banku, samo što će se kune nakon 1. 1. 2023., prema pravilima preračunavanja i zaokruživanja, konvertirati u eure.

Osim navedenih bankarskih usluga, prvog dana sljedeće godine automatski će se pretvoriti u euro po fiksnom tečaju konverzije i bez naknade svi kartični troškovi u kunama, svi limiti po debitnim i kreditnim karticama, sve rate obročne otplate po debitnim i kreditnim karticama, postojeći revolving, potrošački i gotovinski krediti po Individualnoj Mastercard kreditnoj kartici i sve naknade banke.

Što će se dogoditi s računima i karticama?

Sve debitne i kreditne kartice, kao i njihovi PIN-ovi, ostaju isti – nije ih potrebno mijenjati. Međutim, ono što će se promijeniti jest da će kunski tekući račun postati tekući račun u eurima. Njegov jedinstveni broj transakcijskog računa - odnosno IBAN - ostaje isti, kao i ugovoreni paket-račun te iste visine naknade i prešutnog prekoračenja. Postojeći iznos prekoračenja u kunama konvertirat će se u euro prema fiksnom tečaju. A što se tiče deviznog tekućeg računa, on će postati multivalutni račun i na njemu ćete, uz euro, moći imati ostale valute (USD, CHF, GBP i druge) - kažu nam iz Zagrebačke banke.

U slučaju da tekući račun u kunama i devizni račun u eurima imaju različit IBAN, klijent se može odlučiti želi li jedan od njih zatvoriti ili će i dalje koristiti oba. Zatvaranje računa prvih 60 dana moći će se izvršiti bez naknade.

Ipak, kune neće sasvim nestati s vaših računa. Naime, za sada je najavljeno da neće biti vremenskog ograničenja za pregled starog prometa po računima u kunama. Sav prijašnji platni promet u kunama prilikom konverzije će dobiti sufiks HRK te će se na taj način omogućiti pregled prometa po zatvorenim računima. Isto vrijedi za kredite, a na on-line kanalima moći će se vidjeti prometi po konvertiranim kunskim računima 12 mjeseci.

Euro,And,Kuna,In,The,Hands,Of,A,Tourist,On

Cijela 2022. godina bila je obilježena pripremama za uvođenje eura te je u tom razdoblju Zagrebačka banka intenzivno radila na pripremama i dogradnji sustava kako bi prelazak na euro učinila što lakšim i jednostavnijim za građane i vlastite klijente.

Više informacija u vezi s uvođenjem eura i poslovanjem s bankom pronađite ovdje ili na besplatnom infotelefonu 0800 00 24. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu
PROMO

5 najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom
PROMO

Savršena kombinacija: tanko i lagano prijenosno računalo s velikim zaslonom

Napravljeno od neobičnog materijala Ceraluminuma i sa superiornim mogućnostima umjetne inteligencije, ovo će prijenosno računalo osvojiti vaše srce
Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit
PROMO

Dugoročna studija BMC otkrila kako ukloniti celulit

BMC Complementary Medicine and Therapies je znanstveni časopis porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva (Velika Britanija) koji izdaje izdavačka kuća BioMed Central