Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 25

Što čini vrhunskog sportaša i kako postati jedan od njih?

Što čini vrhunskog sportaša i kako postati jedan od njih?

Mnoga djeca sanjaju o tome da postanu vrhunski košarkaši, nogometaši, vaterpolisti i slično, ali put do tog cilja nije brz niti jednostavan. Što je sve nužno za ostvarivanje vrhunskih rezultata, doznali smo od bivšeg profesionalnog sportaša

VIDEO

Karijera profesionalnog sportaša predivno je iskustvo u kojem je moguće upoznati mnogo zanimljivih ljudi, proputovati pola svijeta i raditi na postizanju osobnih ciljeva. Ipak, postoji li kod svakog sportaša realna šansa za uspjeh? Ovim pitanjem obratili smo se bivšem nogometašu Marku Filipoviću, psihoterapeutu koji pomaže profesionalnim sportašima i svima onima koji to žele postati.

- Procjenjuje se da 450 milijuna ljudi igra košarku natjecateljski i rekreativno, a trenutno ima 450 igrača u NBA ligi. Što nam to govori? Pa da na svaki milijun rekreativnih košarkaša dolazi jedan NBA igrač. Možemo zaključiti da put do uspjeha nije nimalo lagan - objašnjava naš sugovornik.

Od dječje želje do profesionalnog sportaša

Poznato je da svaki dobar profesionalni sportaš iza sebe ima godine rada, vježbanja i treniranja. Često je slučaj da su se određenom sportu posvetili još kao djeca. Je li treniranje nekog sporta od malih nogu glavni preduvjet da bi se u njemu i uspjelo?

-  Nije potvrđeno da posvećenost određenom sportu u djetinjstvu pomaže u daljnjem uspjehu i profesionalizmu. Postoji mnogo primjera koji podupiru, ali i proturječe toj teoriji - govori Filipović, koji trenutno radi i s mladim nogometašima Dinama

Ipak, na nekoj djeci može se vidjeti da su "dobar materijal" za uspješnog sportaša, kaže Filipović. Takva djeca obično imaju visoku "toleranciju na frustraciju" i "usmjerenost na rast", što znači da će nastaviti trenirati čak i kad je teško te neće bježati od izazova nego će na njih gledati kao na priliku za napredak.

Croatia v Russia - Olympic Waterpolo Qualification Tournament 2021

Što čini dobrog sportaša?

S godinama i iskustvom sportaši stječu još neke karakteristike koje će im pomoći u njihovim sportskim ostvarenjima. Jedna od njih svakako je realni optimizam. To znači da se sportaš mora voditi uvjerenjem kako može kontinuirano ostvarivati niz malih poboljšanja, a ne pokušavati raditi revolucionarne i velike promjene u svojoj izvedbi. Upravo će zbroj tih malih poboljšanja na kraju donijeti zadivljujuće sportske rezultate

- Uz to, umjesto da pokušava biti najbolji, sportaš mora vjerovati da daje najbolje od sebe. Ovakvim razmišljanjem fokusira se na ono što može kontrolirati, a to je njegova individualna sportska izvedba - govori Marko. 

Iza uspjeha stoji široka mreža potpore

Kad gledamo izvedbe profesionalnih sportaša na Olimpijskim igrama ili na nekim bitnim natjecanjima,  rijetko smo svjesni svega onoga što stoji iza njih i što ih je dovelo do tamo. Marko najbolje zna koliko je jednom sportašu važna podrška bližnjih

- Sportaš ima široku mrežu potpore, koja pozitivno utječe na njega i pomaže mu da ostane usredotočen na svoje ciljeve. Ta mreža uključuje malu grupu prijatelja i obitelji, menadžere, ali i trenere za fizičku, mentalnu i nutricionističku spremu - tvrdi naš sugovornik i dodaje da sportaš uz to ne smije zanemariti ni pitanje financijske potpore.

S obzirom na to da sport ima veliku važnost u našoj zemlji njegovo financiranje je izrazito bitno. Izdašnost financijskih sredstava utječe na masovnost, kvalitetu, ali i dostupnost obrazovanja, infrastrukture, te u konačnici i na rezultate sportaša. Na sreću u društvu postoje oni koji imaju sluha za potrebe sportaša. Upravo je INA jedna od takvih društveno odgovornih kompanija, posvećena pružanju potpore projektima koji pozitivno utječu na kvalitetu života zajednice u kojoj posluju. Sport spaja ljude, ali i pridonosi zdravlju pojedinca, pa već godinama INA podupire mnoge sportske događaje, projekte, reprezentacije, sportaše i klubove - kako one profesionalne tako i amaterske, da bi potaknula što više građana na bavljenje sportskim aktivnostima i zdrav život. 

INA_sport_800x800px_web

Tome u prilog idu neki od značajnijih projekata koje INA podupire: Hrvatski rukometni savez, Hrvatski vaterpolski savez, Sara Kolak, Juraj Šebalj, Viliam Prodan, Sportske igre mladih, ATP Umag, WRC Croatia Rally 2021, Automotodrom Grobnik, Zagreb Open INA Delta Rally, INA Rally Poreč, INA Rally Kumrovec, INA Buzetski dani i Osijek Street Race.

Sport pomaže i u daljnjem životu

Iako rijetki uspijevaju u profesionalnom sportu, oni "manje uspješniji" zbog toga ne trebaju žaliti jer sport pojedincima pomaže u daljnjem životu. 

- Sportašima će zauvijek ostati vještine koje su stekli tijekom bavljenja sportom. Znati kako postaviti ciljeve i razviti vještine kojima ćemo ih ostvariti vrijedna je životna lekcija, koja se može prenijeti i u druga područja života, kao što su obitelj, karijera i kvalitetno provođenje slobodnog vremena - zaključuje Marko Filipović.

Pokretanje videa...

INA prijatelj sporta 00:30
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj