Obavijesti

Promo sadržaj

Što očekivati na "dvije sjednice" u ključnoj godini

Što očekivati na "dvije sjednice" u ključnoj godini
6

Nadolazeće godišnje sjednice najvišeg zakonodavnog tijela i političkog savjetodavnog tijela Kine pružit će svijetu prozor za promatranje razvoja zemlje i razumijevanje njezine političke orijentacije za sljedeću godinu

Ciljevi razvoja za 2024. očekuje se da će biti predstavljeni u izvješću o radu vlade, koje će se raspravljati na godišnjoj sjednici Narodnog kongresa Kine.

"Nove produktivne snage", nova fraza koja se pojavljuje u kineskoj politici, očekuje se da će biti tema koja će privući veliku pažnju.

Nadolazeće godišnje sjednice najvišeg zakonodavnog tijela i političkog savjetodavnog tijela Kine pružit će svijetu prozor za promatranje razvoja zemlje i razumijevanje njezine političke orijentacije za sljedeću godinu.

Druga sjednica 14. Narodnog kongresa Kine (NPC) i druga sjednica 14. Nacionalnog odbora Kineske narodne političke konferencije (CPPCC) otvorit će se 5. ožujka i 4. ožujka, redom.

Godina 2024. obilježava 75. obljetnicu osnivanja Narodne Republike Kine i ključna je godina za ostvarenje ciljeva i zadataka 14. Petogodišnjeg plana (2021.-2025.). U tako važnoj godini, na što treba posebno obratiti pozornost na "dvije sjednice"? Evo nekih savjeta.

EKONOMSKI CILJEVI

Na "dvije sjednice" svake godine, godišnji razvojni ciljevi svjetske druge najveće ekonomije među najviše su iščekivanim objavama.

Očekuje se da će razvojni ciljevi za 2024. biti predstavljeni u izvješću o radu vlade, koje će se raspravljati na godišnjoj sjednici NPC-a. Izvješće obično uključuje zemljine ciljeve o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), inflaciji, omjeru deficita u odnosu na BDP, zapošljavanju i vanjskoj trgovini i investicijama, među ostalima.

Prošle godine, kinesko je gospodarstvo ponovno oživjelo, kvalitetan razvoj bio je čvrsto napredovao, ostvaren je važan napredak u izgradnji modernog industrijskog sustava, a temelj za siguran razvoj bio je učvršćen.

Kineske su provincije nedavno objavile svoje ciljeve rasta za 2024. u izvješćima o radu vlade dostavljenima lokalnim narodnim kongresima. Njihovi ciljevi rasta BDP-a za 2024. variraju od 4,5 posto do 8 posto, pri čemu većina očekuje da će svoje gospodarstvo proširiti za više od 5 posto.

"Gospodarski ciljevi trebali bi biti u skladu s našim razvojnim potencijalom i unutar odgovarajućeg raspona, a još važnije, trebali bi dati prednost kvaliteti rasta", rekao je Han Baojiang, profesor Škole stranke Centralnog odbora Komunističke partije Kine (KPC) i nacionalni politički savjetnik.

NOVI POKRETAČI RASTA

"Nove produktivne snage", nova fraza koja se pojavljuje u kineskoj politici, očekuje se da će biti tema koja će privući veliku pažnju.

Koncept se odnosi na novi oblik produktivnih snaga koji proizlaze iz kontinuiranih znanstveno-tehnoloških proboja i inovacija koje pokreću strateške izlazeće industrije i industrije budućnosti u inteligentnijem informatičkom dobu.

Centralna ekonomska radna konferencija, održana krajem prošle godine kako bi se utvrdio ekonomski razvoj u 2024., rekla je da će Kina "promicati industrijsku inovaciju kroz tehnološku inovaciju ... kako bi potaknula nove industrije, nove modele i pokretače rasta, i razvila nove produktivne snage."

Nove produktivne snage ključni su za promicanje samostalnosti u znanosti visoke razine i tehnologiji", rekao je Yuan Yuyu, zastupnik NPC-a i predsjednik Medprin Regenerative Medical Technologies Co., Ltd, dodajući da će mu se fokus na "dvije sjednice" biti kako ojačati znanstveno-tehnološku inovaciju, posebno izvornu i osupnu inovaciju.

VISOKA RAZINA OTVARANJA

Stav i planovi Kine o otvaranju među najpažljivije su praćeni u svijetu.

Na Centralnoj ekonomskoj radnoj konferenciji, Kina se obvezala proširiti visoku razinu otvaranja i ojačati stabilno izvođenje vanjske trgovine i stranih investicija.

Niz nedavnih političkih mjera poslao je jasnu poruku da se Kina čvrsto obvezuje na proširenje otvaranja. Na primjer, zemlja je najavila da će ukloniti sve ograničenja pristupa stranim ulaganjima u sektoru proizvodnje, a već su na snazi pet novih mjera koje olakšavaju ulazak stranih državljana u Kinu zbog poslovanja, obrazovanja i turizma.

Zhang Junkuo, nacionalni politički savjetnik i bivši zamjenik direktora Razvojnog istraživačkog centra Državnog vijeća, rekao je da u vrijeme rastućeg antiglobalizacijskog sentimenta i intenziviranja geopolitičke napetosti "posebno je važno da Kina odgovori na neizvjesnosti u vanjskom okruženju s svojom sigurnošću u otvaranju".

REFORME U KLJUČNIM PODRUČJIMA

Napredovanje reformi u ključnim područjima i ključnim sektorima također će biti u fokusu pažnje nacionalnih zakonodavaca i političkih savjetnika.

Ubrzavanje izgradnje jedinstvenog nacionalnog tržišta zabrinjava Jina Li, nacionalnog političkog savjetnika i potpredsjednika Južnog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

"Važno je razbiti lokalni protekcionizam i segmentaciju tržišta", rekao je Jin, pozivajući na ubrzavanje uspostave jedinstvenih institucija i pravila na tržištu u smislu zaštite vlasničkih prava, pristupa tržištu i poštene konkurencije.

Mnogi su također zabrinuti zbog daljnjeg jačanja povjerenja privatnih poduzeća.

Gao Zicheng, zastupnik NPC-a i predsjednik Udruženja svih kineskih odvjetnika, rekao je da je bilo nužno dalje optimizirati razvojno okruženje i potaknuti unutarnje pokretačke snage i inovacijsku vitalnost privatnih poduzeća.

DEMOKRACIJA CIJELOG PROCESA LJUDI

"Dvije sjednice" prikazuju demokraciju ljudi u cjelovitom procesu u Kini, jer nacionalni zakonodavci i politički savjetnici - od seljaka do državnih lidera - okupljaju se u Pekingu kako bi raspravljali o zakonima ili raspravljali o poslovima države.

Ova godina također obilježava 70. obljetnicu osnivanja NPC-a i 75. obljetnicu osnivanja CPPCC-a.

Sustav narodnih kongresa temeljni je politički sustav za održavanje jedinstva između vodstva KPK-a, upravljanja zemljom od strane naroda i upravljanja vladavinom po zakonu.

CPPCC je važan organ za višestranačku suradnju i političko savjetovanje pod vodstvom KPK-a. To je glavni kanal za socijalističku konzultativnu demokraciju i specijalizirano savjetodavno tijelo.

Istaknuti dijelovi kineskog izvješća o radu vlade

Izvor: Xinhua, Urednik: Huaxia,

PEKING, 5. ožujka (Xinhua) - U nastavku su istaknuti dijelovi kineskog izvješća o radu vlade koje je podneseno u utorak nacionalnom zakonodavnom tijelu na raspravu.

Cilj rasta BDP-a za 2024.: oko 5 posto

Stvaranje više od 12 milijuna radnih mjesta u urbanim područjima

Omjer deficita u odnosu na BDP: 3 posto

Posebne obveznice za lokalne vlade: 3,9 bilijuna juana

Izdavanje ultra dugih posebnih državnih obveznica

Pokretanje inicijative AI Plus

Poboljšanje istraživanja disruptivnih i graničnih tehnologija

Pokretanje programa stimulacije potrošnje tijekom cijele godine

Investicije iz centralnog proračuna: 700 milijardi juana

Proširenje domaće potražnje

Osiguranje nacionalnog tretmana za strane tvrtke

Rad na pristupanju Sporazumu o sveobuhvatnom i progresivnom partnerstvu za transpacifičko partnerstvo

Težnja prema otvaranju viših standarda

Rješavanje rizika u području nekretnina, lokalnog duga, malih i srednjih financijskih institucija

Osiguranje razvoja i sigurnosti

Napredovanje energetske revolucije

Protivljenje "tajvanskoj neovisnosti" i vanjskim miješanjima

Održavanje međunarodne pravednosti i pravde

Kina cilja na gospodarski rast od oko 5 posto u 2024. godini

Izvor: Xinhua, Urednik: huaxia

PEKING, 5. ožujka (Xinhua) - Prema izvješću o radu vlade koje je u utorak podneseno nacionalnom zakonodavnom tijelu na raspravu, Kina cilja na gospodarski rast od oko 5 posto u 2024. godini.

Zemlja očekuje stvaranje više od 12 milijuna radnih mjesta u urbanim područjima i očekuje da će se stopa registrirane nezaposlenosti u urbanim područjima kretati oko 5,5 posto ove godine, prema izvješću.

Proaktivna fiskalna politika i oprezna monetarna politika bit će nastavljene, pri čemu je omjer deficita u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) postavljen na 3 posto, a deficit vlade će porasti za 180 milijardi juana u odnosu na proračunsku brojku za 2023. godinu.

Zemlja će ove godine vidjeti izdavanje 3,9 bilijuna juana posebnih obveznica za lokalne vlade, što je povećanje za 100 milijardi juana u odnosu na prošlu godinu.

Također će emitirati ultra-dugoročne posebne državne obveznice tijekom sljedećih nekoliko godina u svrhu provedbe glavnih nacionalnih strategija i izgradnje kapaciteta sigurnosti u ključnim područjima, počevši s 1 bilijun juana takvih obveznica ove godine, navodi se u izvješću.

Naglašava se potreba za poboljšanjem dosljednosti makroekonomske političke orijentacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“