Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Što se više smijete, to će vas manje boljeti - evo i zašto!

Što se više smijete, to će vas manje boljeti - evo i zašto!

U 14. stoljeću francuski kirurg Henri de Mondeville koristio je humor kako bi odvratio pozornost pacijenata od bola nakon operacije. I moderne istraživače zanimala je ta veza, pa su proveli studije kojima su dokazali pozitivne učinke smijeha

Stara izreka kaže da je smijeh najbolji lijek. On pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjenju anksioznosti i stresa, potiče imunitet te ublažava bol.

Tako je u jednom istraživanju testirana tolerancija ljudi na bol kroz razne metode, od naporne vježbe u kojoj su morali stajati tako što su im koljena bila savijena pod kutom od 90 stupnjeva (polučučanj) do podvrgavanja bolnim podražajima prije i nakon gledanja komičnog sadržaja. Tijekom svih testova sposobnost sudionika za toleranciju bola narasla je nakon smijanja. Prosječno gledanje komedije oko 15 minuta u grupi povećalo je prag tolerancije na bol za 10%.

U čemu je ključ?

Tajna je u endorfinima, kemikalijama koje se oslobađaju smijehom, tjelesnom aktivnošću, jedenjem začinjene hrane ili kad se uzbudite. Istraživači vjeruju da dugi niz izdaha koji prate istinski smijeh uzrokuje fizičku iscrpljenost trbušnih mišića i zauzvrat potiče otpuštanje endorfina. Te kemikalije prirodan su način na koji naše tijelo ublažava bol i podiže raspoloženje.

Zato sve češće viđamo trend joga smijeha, kojim se potiče smijanje “na silu“. Ne treba vam biti ništa posebno humoristično niti morate biti u tom trenutku sretni. Važno je da se smijete i da vaš mozak luči "pozitivne" kemikalije.

Ma kakva bol...

Međutim, ako imate temperaturu, migrenu ili bolove u leđima, vjerujemo da vam neće biti do usiljenog hihotanja. Zato je dobro na vrijeme razmisliti o drugim opcijama.

Primjerice, Rapidol®S sadrži ibuprofen za oralnu primjenu te se koristi za otklanjanje bolova blagog do umjerenog intenziteta, kao što su glavobolja, migrena, zubobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, istegnuće mišića, neuralgija i reumatski bolovi.

Pomaže i kod snižavanja povišene tjelesne temperature te ublažava simptome prehlade i gripe. Rapidol®S proizveden je modernom tehnologijom u obliku mekih gel kapsula i postiže maksimalnu koncentraciju već za 30 minuta, a dostupne su kapsule s 200 mg i s 400 mg ibuprofena.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.