Obavijesti

Promo sadržaj

Stručna radionica namijenjena tvrtkama iz kemijske industrije na ESG Akademiji HGK

Stručna radionica namijenjena tvrtkama iz kemijske industrije na ESG Akademiji HGK
7

Tvrtke iz kemijske industrije trebaju se fokusirati na poticanje zelene ekonomije prilagodbom postojećih materijala i kreiranjem rješenja za održiva tržišta

Europski Zeleni plan i ambiciozni ciljevi Europske komisije usmjeravaju gospodarstvo i čitavo društvo prema agilnijem pristupu zelenoj tranziciji. Tvrtke u sektoru kemijske industrije ulažu u održive inicijative kao što su napredno recikliranje i proizvodnja vodika. Međunarodna istraživanja pokazuju da se čak 18 od 20 posto vodećih svjetskih tvrtki iz kemijske industrije javno obvezalo postići neto nulte emisije, gotovo nulte emisije ili ugljičnu neutralnost do 2050. godine. Iako se u cijeloj industriji kontinuirano pridaje sve značajnija pozornost održivoj proizvodnji, konsenzusa o tome kako investitori mogu procijeniti radnje tvrtki i dalje nema. Usprkos tome, financijski ulagači smatraju okolišne, društvene i upravljačke kriterije održivosti (ESG) integriranim dijelovima strategija svojih portfelja, a to rezultira i sve većim ulaganjima u održivu imovinu.

S ciljem pripreme poslovne zajednice i predstavnika industrije na novo financijsko i izvještajno razdoblje u okviru prilagodbe okolišnim, upravljačkim i društvenim kriterijima održivog razvoja, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je u listopadu prvu hrvatsku ESG Akademiju. Kompanije iz kemijske industrije u narednom se periodu trebaju fokusirati na poticanje zelene ekonomije prodajom postojećih materijala i rješenja krajnjim tržištima koja ubrzavaju trendove održivosti.

 Primjeri uključuju proizvođače koji ciljaju krajnja tržišta povezana s električnim vozilima (kao što su katalizatori baterija i separatori materijala za baterije) ili energetsku učinkovitost (kao što je posebna izolacija).

Ozelenjivanjem svojih proizvoda tvrtke ih mogu prodati uz premiju tržištima koja cijene održiva rješenja, iako treba imati na umu da su u nekim sastojcima te premije već sadržane (npr. prirodni sastojci za formulacije kozmetičkih proizvoda), dok su održivi materijali koji se prodaju u infrastrukturu (kao što su biološka veziva za asfalt) do danas imali ograničene premije. Učinkovite ESG strategije uključuju politike, operativne smjernice i tehnologije koje se mogu koristiti za čišću proizvodnju energije, ograničavajući negativne utjecaje na okoliš i društvo.

Tvrtke iz kemijske industrije mogu se uskladiti s krajnjim tržištima koja cijene zelena rješenja kroz ulaganje u proizvode koji podržavaju područja gospodarstva povezana s održivošću, poput električnih vozila, energetske tranzicije i poboljšanja učinkovitosti; kroz ulaganja u proizvode koji poboljšavaju profil održivosti postojećih primjena, kao što su biorazgradivi polimeri te kroz smanjenje ugljičnog utiska u postojećim proizvodima. Kemijska industrija posebno se smatra odgovornom za nabavljanje sirovina kao i za poboljšanje mogućnosti recikliranja proizvoda proizvedenih u nizvodnim industrijama. Zbog ovog pojačanog nadzora, tvrtke iz kemijske industrije zauzimaju holistički pristup poboljšanju ESG praksi.

ESG prakse u kemijskoj industriji

Kada govorimo o ESG trendovima u kemijskoj industriji, oni se, kao i sami održivi ciljevi, mogu podijeliti na okolišne, društvene i upravljačke. Tvrtke iz kemijske industrije sve češće objavljuju i izvješća o održivosti usmjerena na angažiranje investitora i lokalnih zajednica.

Kada govorimo o ESG trendovima u kemijskoj industriji, oni se, kao i sami održivi ciljevi, mogu podijeliti na okolišne, društvene i upravljačke. S porastom svijesti potrošača, plastika za jednokratnu upotrebu se postupno izbacuje, a proizvođači kemikalija su pod sve većim pritiskom da poboljšaju mogućnost recikliranja svojih proizvoda i time doprinesu kružnom gospodarstvu. Sve je veći nadzor lokalnih zajednica nad praksama gospodarenja otpadom, posebno gospodarenja otpadnim vodama i plastikom. S ciljem borbe protiv sve većih nestašica vode, tvrtke iz kemijske industrije koriste sve više otpadnih voda i surađuju s lokalnim zajednicama kako bi poboljšale lokalne mogućnosti pročišćavanja vode. Praksa zbrinjavanja plastike i drugog toksičnog otpada također je pod intenzivnim nadzorom jer zajednice i investitori zahtijevaju promjene takve prakse.

U konačnici, navike potrošača se mijenjaju jer sve više procjenjuju rizik proizvoda za osobno zdravlje i okoliš. Ova promjena u ponašanju utjecala je na mnoge segmente industrije kao što su ljepota i osobna njega, proizvodi za djecu, za čišćenje, koji su ponovno procijenili svoj portfelj proizvoda i povećali ulaganja u održiva rješenja. Za razliku od ranijih razdoblja, lokalnim zajednicama je danas puno važnije znati kakav će utjecaj buduća postrojenja koja se grade u njihovim sredinama imati na kvalitetu zraka, vode i tla.

Dok je regulatorni nadzor umjeren, dionici se zalažu za veću transparentnost u izvještavanju. Nakon godina internog izvještavanja, tvrtke iz kemijske industrije počele su objavljivati izvješća o održivosti usmjerena na angažiranje investitora i lokalnih zajednica. Standardiziranje izvješćivanja ostaje izazovno jer je teško usporediti ključne metrike u emisijama i sigurnosti, ali mnoge su vodeće tvrtke usvojile standarde Carbon Disclosure Project (CDP) ili Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD).

Kao i u drugim industrijama, sve je naglašenija odgovornost menadžmenta u internim procesima upravljanja i uvođenja održivih praksi, posebno raznolikosti, koje postaju sve značajniji faktor kod procjene rukovoditeljskih vještina i teme pravednosti u plaćama.

ESG radionica namijenjena tvrtkama iz kemijske industrije

ESG je od značajke koju je lijepo imati postao preduvjet za poslovanje koje ima izravan utjecaj na financijsku stabilnost i privlačenje investitora u mnogim sektorima, a na kraju će biti odlučujući čimbenik u borbi za konkurentnost na energetskom tržištu.

Radionicama u organizaciji HGK polaznici će dobiti sveobuhvatan prikaz koncepta održivosti i ESG-a iz perspektive poslovanja tvrtki te se kroz primjere u praksi dotaknuti teme procjene klimatskih rizika i financiranja održivosti“ – izjavila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

Pozivamo vas da se prijavite na radionicu namijenjenu sektoru kemijske industrije koja će biti održana u sklopu ESG Akademije, 7. prosinca 2022. godine, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb. Cilj radionice je kroz modificiranu agilnu metodologiju i interaktivnu sesiju, istražiti proces stvaranja ESG plana, čija je vrijednost u današnjem poslovanju neprocjenjiva.

Nefinancijsko izvještavanje od iduće godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje, a uz HGK ESG Akademiju tom izazovu mogu pristupiti opremljeni novim saznanjima i alatima za uspješnu implementaciju kriterija održivosti u svoje poslovne procese.

Više na: hgk.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!