Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 5

Sve što ste ikad htjeli znati o vaginalnom iscjetku, ali vas je bilo sram pitati

Sve što ste ikad htjeli znati o vaginalnom iscjetku, ali vas je bilo sram pitati

Mnoge žene ga se srame, ali vaginalni iscjedak itekako je koristan jer, osim što štiti rodnicu, njegova promjena može upućivati na infekciju ili neravnotežu vaginalne flore. Evo što još možda niste znali o njemu

VIDEO

Vaginalni iscjedak igra važnu ulogu u održavanju vagine zdravom. Ne samo da djeluje kao lubrikant tijekom seksa nego djeluje i kao svojevrsni štit koji sprečava infekcije. Stvaraju ga žlijezde unutar vagine i cerviksa te on svaki dan istječe iz vašeg tijela, odnoseći sa sobom stare stanice koje su obložile rodnicu. Obično ima karakterističan, ali neutralan miris, bistar je, kremast ili blago žute boje. Stručnjaci se slažu da bi normalna količina vaginalnog iscjetka koji se proizvodi svaka 24 sata iznosila negdje između 1 i 4 mililitra, dakle malo manje od pune čajne žličice. Ipak, treba istaknuti da se iscjedak može razlikovati od žene do žene.

Ovdje je zapravo najvažnije upamtiti da je vaginalni iscjedak normalna pojava i da je sasvim uobičajeno da ima određeni miris. Ipak, ženama često nije drago kad vide mrljicu na gaćama, pa odlučuju koristiti dnevne uloške, koji, dugoročno gledano, nisu baš preporučljivi. Naime, prečesto korištenje uložaka može vas učiniti osjetljivim na gljivične i bakterijske infekcije jer njihov materijal sprečava protok zraka te zadržava toplinu i znoj. A ako ne možete bez njih, preporuka je mijenjati ih barem svaka četiri sata. 

Woman,Hangs,Underwear,With,Flowers,On,Clothesline,,Concept,Content,For

Pokazatelj vaginalnog zdravlja

Jeste li primijetile da iscjedak tijekom menstrualnog ciklusa mijenja boju, konzistenciju i volumen? To je zapravo odgovor na promjenu hormona u tijelu. Karakteristično je da je na početku ciklusa suh i ljepljiv, a što ste bliže ovulaciji i što se više diže razina estrogena, iscjedak postaje sve rastezljiviji (poput bjelanjka). Takva struktura nije bez razloga, ona služi da pomogne spermiju kako bi što lakše došao do jajne stanice.

Nakon što prođe plodna faza, smanjuje se estrogen i povećava progesteron, pa sluz postaje gusta i ljepljiva. Tijekom trudnoće  proizvodnja iscjetka je pojačana zbog većeg lučenja hormona estrogena, a u menopauzi je upravo suprotno. Zanimljivo je i da pilule za kontracepciju mogu utjecati na izgled iscjetka budući da većina njih djeluje tako što sprečava ovulaciju, a time i izgled iscjetka koji joj je svojstven.

Provjerite u sljedećoj tablici koje vrste iscjetka mogu upućivati na probleme sa zdravljem rodnice i reproduktivnog sustava. Ako se slučajno prepoznate u nekom od ovih simptoma, savjetujemo vam da se što prije naručite kod ginekologa.

Ženska njega s prirodnim sastojcima

Briga o intimnom zdravlju ne bi nikad trebala biti na drugome mjestu nego je treba postaviti kao prioritet. Intimea je idealan proizvod koji će se savršeno uklopiti u vašu dnevnu rutinu brige o sebi. Svakodnevnom pravilnom intimnom njegom održavamo prirodnu ravnotežu i svježinu intimnog dijela tijela.

Abstract,Image,Of,The,Uterus.,Female,Reproductive,System,Made,Up

Glavna prednost ovog proizvoda su prirodni sastojci, bez prisutnosti parfema. Neki od sastojaka proizvoda Intimea su dalmatinska kadulja, koja djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski, te maslinovo ulje, koje sprečava isušivanje rodnice i pruža joj zaštitu. Intimea Hygeia redizajnirana je Hygieia Intima, koju već gotovo 20 godina koriste milijuni žena. Ponekad ozbiljni zdravstveni problemi i infekcije mogu biti povezani s nepravilnom intimnom higijenom. Zato je važno da svakodnevnom pravilnom intimnom njegom održavamo prirodnu ravnotežu i svježinu intimnog dijela tijela. Intimea je nastala kao plod rada hrvatskih biokemičara i liječnika.

Svježina tijekom cijelog dana

Iz Intimea obitelji dolaze dvije vrste sapuna: klasični i od jasmina. Intimea Classic tekući krem sapun za svakodnevnu intimnu njegu nema dodane mirise, ali ipak pruža osobnu svježinu tijekom cijelog dana i ne nadražuje intimno područje.

Sa sastavom koji uključuje ekstrakt kadulje, maslinovo ulje i mliječnu kiselinu, pH vrijednost ovog sapuna je 4,0 (indikator za kiselo okruženje), što pomaže u održavanju prirodne ravnoteže vaginalne flore. Redovita intimna njega pravilnim sredstvom koje je svojim sastavom i pH vrijednošću prilagođeno sluznici rodnice prvo je što možemo učiniti za očuvanje zdravlja rodnice.

Naravno, postoje još razne zdrave navike koje će pomoći u održavanju vaginalnog zdravlja i koje bi bilo dobro da što prije usvojite. Primjerice, kontrolirajte svoju težinu uravnoteženom prehranom i vježbanjem jer mnoge kronične bolesti mogu ugroziti i genitalno zdravlje. Pa tako loše kontrolirani dijabetes povećava vjerojatnost zaraze gljivičnim infekcijama i infekcijama mokraćnog sustava. Barem jedanput godišnje posjetite svojega ginekologa napravite Papa test, a mladima se preporučuje i cijepljenje protiv HPV-a jer ono smanjuje rizik od raka vrata maternice. Tijekom seksualnih odnosa koristite kondom kako biste se zaštitili od spolno prenosivih bolesti i radije birajte prirodne lubrikante ili one na bazi vode umjesto silikonskih.  

Blag i ugodan miris jasmina 

Intimea Jasmine nježan je tekući sapun za intimnu njegu, kremaste strukture i blagog ugodnog mirisa jasmina. Baš kao i Classic, Intimea Jamine nema dodanih mirisa, a osim ekstrakta kadulje, maslinovog ulja i mliječne kiseline, sadrži miris jasmina iz kojeg su uklonjeni svi alergeni

Jasmin inače ima široku uporabu u medicini, pa je poznato da se koristio za liječenje bolesti jetre, to jest hepatitisa i ciroze, protiv bolova u trbuhu nastalih zbog proljeva, za sprečavanje moždanog udara te čak za liječenje raka. Ovaj cvijet može poslužiti i kao sedativ, za opuštanje, ili kao afrodizijak, za pojačavanje seksualne želje. Jasmin se također može udisati, što će pozitivno djelovati na raspoloženje te na smanjenje stresa i žudnje za hranom, a u obliku čaja pomaže u mršavljenju, pospješuje oralnu higijenu i potiče rad moždanih vijuga, 

Za primjenu je dovoljno nanijeti malu količinu sapuna na intimne dijelove, zapjeniti i isprati. Važne napomene: koristite samo za vanjsku uporabu i držite izvan dosega djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno